ÖZEL | Demokrasi dediler belediye başkanını konuşturmadılar

ÖZEL | Demokrasi dediler belediye başkanını konuşturmadılar

ESKİ başbakanlardan Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan idam edilişlerinin 58'inci yılında Topkapı'daki Anıt Mezar'da düzenlenen törende dualarla anıldı. Her fırsatta Menderes üzerinden demokrasi dersi veren AKP anma töreninde İmamoğlu’na söz vermedi

Süleyman Kılıç

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Adnan Menderes ile Hasan Polatkan ve Fatin Rüştü Zorlu'nun idam edilmelerinin 58. yılında Menderes'in kabri başındaki anma törenine katıldı. İmamoğlu’nun törende kendisiyle alakalı tartışmalı açıklamalar yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile tokalaştığı anlar dikkat çekti. Törene İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Adnan Menderes’in gelini Ümran Menderes, Menderes’in torunları ve çok sayıda vatandaş katıldı. Başkan İmamoğlu ve diğer protokol üyeleri Menderes’in kabrini ziyaret ederek dua edip karanfil bıraktı. İmamoğlu, Menderes’in gelini Ümran Menderes ile bir süre sohbet etti. Menderes, İmamoğlu’na, “Hayırlı olsun. Allah kolaylıklar versin” dedi.

‘DEMOKRASİ MÜZESİ SÖZÜ’
CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu, Adnan Menderes'in idam edilişinin 58'nci yıl dönümünde kabri başında düzenlenen anma törenine katıldı. CHP'li Kuşoğlu ile İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, eski Başbakan Menderes için yapılan külliyenin yarım kaldığını, buranın büyütülerek bir 'demokrasi müzesi' yapılacağı sözünü verdiler. Törenlerde İBB Başkanı İmamoğlu'na söz hakkı verilmedi. Kuşoğlu, törenlerde İmamoğlu'na söz hakkı tanınmamasına sitem etti

‘SOYLU ÜÇ İMAMOĞLU SIFIR’
Adnan Menderes için üç ayrı tören düzenlendi. Törenlerde İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na söz hakkı tanınmazken İçişleri Bakanı Süleyman Soylu üç ayrı törende de konuştu. Kendisine söz hakkı tanınmayan İmamoğlu, Merhum Menderes'in gelini Ümran Menderes ile bir süre sohbet etti. Menderes, İmamoğlu'na, “Hayırlı olsun. Allah kolaylıklar versin” dedi. İmamoğlu'nun kısa süre önce kayyum tartışması ve “pejmürde” polemiği yaşadığı İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile törende biraraya gelmesi ve tokalaşması dikkat çekti.

‘BİRLİKTE ANDILAR’
Başkan İmamoğlu anma programı öncesinde, Anıt Mezar'ın içinde bulunduğu yerleşkede yer alan Demokratlar Konfederasyonu'nu ziyaret etti. İmamoğlu burada, Türk Hava Kurumu Genç Kanatlar öğrencileri ile sohbet ederek hatıra fotoğrafı çektirdi. İlk defa Adnan Menderes bütün partilerin ittifakı ile anıldı. Törenlerde; Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Adnan Menderes Dernekler Federasyonu Başkanı Genel Başkanı Vedat Eryetiş, Demokratlar Federasyonu Genel Başkanı Fatih Kavaloğlu bulundu. CHP, törenlere heyet olarak katıldı. Heyette CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nu temsilen CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu bulunurken, CHP heyetinden Kılıçdaroğlu'nun Danışmanı Kenan Nohut ve Metin Işık da yer aldı.

‘GERÇİ KONUŞTURMAMIŞLAR AMA…’

Törende "Aziz Türk Milletine Bilgilendirme" başlığıyla torun Prof. Adnan Menderes dahil, Mendereslerin itibarlarının iadesine dair bildiri dağıtıldı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu, İBB Başkanı İmamoğlu'na söz hakkı tanınmamasına sitem etti. Kuşoğlu törendeki konuşmasında şu açıklamaları yaptı: “Bugün burada demokrasi şehitlerimizin şahadetlerinin 58. yılı vesilesiyle bulunuyoruz. Nur içinde yatsınlar. Genel Başkanı sayın Kemal Kılıçdaroğlu özellikle burada bulunmamı, sizlere selam ve saygılarını iletmemi istediler. Bizim bu anma törenlerinde bulunmamız, burada çok büyük bir kadir şinaslık göstermeniz, vefa göstermeniz sadece şehitlerimizi anmak için değildir. Aynı zamanda demokrasinin ne kadar önemli olduğunu, ne kadar faziletli bir rejim olduğunu gelecek nesillere göstermek içindir. Türkiye'nin birçok yerinden kopup buraya gelmenizin çok büyük anlamı var, hepinize kalbi olarak teşekkür ediyorum. Burada demokrasi kültürümüzü perçinlemiş oluyoruz. Demokrasinin faziletini, anlamını hep birlikte yâd ediyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanımız Ekrem İmamoğlu biraz önce buradaymış. Gerçi kendisi konuşma yapamamış ama... Kendisinin teklifiyle burada çok daha güzel bir düzenleme yapılması, çok daha büyük bir cami yapılması, belki bir külliye yapılamaz ama asgari düzeyde yapılması gerekenlerin sözünü verdi. Buna çok memnun oldum. Büyükşehir Belediyemizin bu görevi yerine getirmesini takip etmek görevimiz olacaktır. Geçmişte ülkemiz için, demokrasimiz için, Cumhuriyetimiz için başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, İsmet İnönü, Süleyman Demirel, Turgut Özal gibi bütün Cumhurbaşkanlarımızı, demokratlarımızı rahmet ve minnetle anıyorum.”