ÖZEL | Fenerbahçe'de kıran kırana kongre

ÖZEL | Fenerbahçe'de kıran kırana kongre

Fenerbahçe'de yarın mevcut tüzüğün bazı maddelerinde değişikliğe ilişkin olağanüstü genel kurul ile olağan mali genel kurul toplantıları yapılacak. Eski ve yeni başkanlar Aziz Yıldırım ile Ali Koç geçen yılki tarihi seçimin ardından ilk kez aynı kürsüye çıkacak. .

Tahsin Doğan

Fenerbahçe'de mevcut tüzüğün bazı maddelerinde değişikliğe ilişkin olağanüstü genel kurul ile olağan mali genel kurul toplantıları yarın gerçekleştirilecek. Ülker Stadyumu Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Spor Kompleksi'nde yapılacak tüzük tadil kongresi saat 10.00, 2018 yılı mali genel kurul toplantısı ise saat 13.00’de başlayacak. Mali kongrede Aziz Yıldırım’ın başkanlık yaptığı 1 Ocak -4 Haziran 2018 ile mevcut başkan Ali Koç’un görevde bulunduğu 5 Haziran-31 Aralık 2018 dönemleri ayrı ayrı ibraya sunulacak ve 2019 yılı bütçesi oylanacak. Eski ve yeni başkanlar Aziz Yıldırım ile Ali Koç geçen yılki tarihi seçimin ardından ilk kez aynı kürsüye çıkacak. 

ALİ KOÇ'TAN AÇIKLAMA BEKLENİYOR
Sarı-lacivertlilerin başkanı Ali Koç’un yapacağı konuşmada kulübün finansal durumuyla ilgili çarpıcı raporları, mali yapı ve UEFA ile yürütülen görüşmeler hakkında camiaya açıklamalar yapması bekleniyor. Başkan Koç'un ayrıca taraftarların ve camianın merakla beklediği transfer çalışmaları ile ilgili de bilgilendirme yapması ihtimali var.

TÜZÜK TASLAĞINDA 'FENERBAHÇE TOPLULUĞU' VURGUSU
Kulübün yeni tüzüğü için hazırlanan taslakta öngörülen en önemli değişiklik, kulübün kurulan iştirakleri ve kulübün yönetimi altında bulunup iştirak konumunda olmayan diğer şirketlerin 'Fenerbahçe Topluluğu' çatısı altında toplanması. Tüm şirketlerin toplanacağı 'Fenerbahçe Topluluğu’nun amacı ve faaliyetleri, görev ve yetkileri, denetimi ve bütçesi gibi ayrıntıları da hazırlanan tüzük taslağında yer aldı. Hazırlanan taslakta dikkat çeken bir diğer detay ise Genel Kurul'un yetkilerinin arttırılması olarak dikkat çekiyor.

GAYRİMENKUL VE ÜNİVERSİTE YETKİSİ İSTENECEK
Mali Genel Kurul'da ise yönetim, kulübün gayrimenkullerinin satışı için yetki talep edecek. Kulüp için gerekli görülen her türlü gayrimenkul yatırımlarının yapılması, gayrimenkul satın alınması, satılması konusunda yönetim kurulunun bitimine kadar yetki verilmesi istenecek. Ali Koç ve ekibinin bu talebinin kongrede ateşli tartışmalara yol açacağı belirtiliyor. Genel Kurul'da ayrıca Fenerbahçe Üniversitesi için Medicana Grubu ile yapılması planlanan işbirliği görüşülecek ve yönetim kuruluna yetki verilecek…

DENETLEME KURULU RAPORUNDA ÇARPICI AYRINTI
Yönetimin bugün Genel Kurul'da açıklayacağı Denetleme Kurulu'nun raporunda bir ayrıntının kongreye damga vurması bekleniyor. İncelemeler sonucu eski Başkan Aziz Yıldrırım döneminde 2017 yılında yapılan 102 milyon 75 bin 852 TL tutarındaki giderin bilançoya yazılmayıp 2018’e kaydırdığı ve bu nedenle 2018 bütçesinin 32 milyon 796 bin 700 TL aşılmasına neden olduğu yönünde bir tesbit yapıldığı iddia edildi. Başkan Ali Koç yönetiminin, son dönemde UEFA'nın kulüye yönelik yaptırım kararı almasıyla sonuçlanabilecek sürecin bu 'kaydırma' işlemi nedeniyle ortaya çıktığını iddia ettiği kaydediliyor. Kongrenin özellikle bu konuda bir hesaplaşmaya sahne olması bekleniyor. 

Öte yandan 2018 yılında aktif kalemlerde geçen yıla göre en önemli artış 244 milyon 683 bin 294 TL ile 'Mali Duran Varlıklar'da gerçekleşti. Bunun 237 milyon 85 bin 101 TL’si Ali Koç tarafından yapılan bağış ile Fenerbahçe Futbol AŞ. sermaye artışına katılım tutarı olduğu belirtildi. Eski ve şu anda yöneticilerin tüm alacaklarının ise 7 milyon 670 bin 769 TL olduğu Denetleme Kurulu raporuna girdi…

ZARAR 470 MİLYON TL'Yİ GEÇTİ
Raporda 2018 yılı içerisinde toplam 80 milyon 201 bin TL banka borcu ve faktoring geri ödemesi yapıldığı kaydedildi. 2018 yılı dönem zararı 575 milyon 971 bin 879 TL olarak açıklandı. Bu tutarın 102 milyon 075 bin 852 TL’lik kısmının 2017 yılına ait olduğu, ilgili yıl içerisinde tahakkuk ettirilerek gider kaydedilmeyip 2018 yılında ödeme ile giderleştirildiği bilgisi rapora eklendi. Özkaynaklar toplamı özel fonlar ve geçmiş yıllar kar-zarar ile birlikte eksi 470 milyon 223 bin 896 TL olarak belirtildi. Bilanço pasifinde 'Uzun Vadeli Yabancı Kaynaklar' içerisinde bağlı olan ortaklara borçlar 1 milyar 198 milyon 934 bin 619 TL olarak gösterildi.