ÖZEL | Nâzım Hikmet'ten sonra Aziz Nesin de yasaklandı!

ÖZEL | Nâzım Hikmet'ten sonra Aziz Nesin de yasaklandı!

Nâzım Hikmet'in Taranta Babu oyununun Amasya ve Erzincan'da yasaklanmasının ardından, bir yasaklama da Aziz Nesin'in Toros Canavarı oyununa geldi.

Tolga Kaan Ateşli

Oyun Sandalı ekibi tarafından Cansu Fırıncı'nın tek kişilik performansıyla sahnelenen ve komünist şair Nâzım Hikmet'in 'Taranta Babu'ya Maktuplar' eserinden uyarlanan 'Taranta Babu' oyununun Amasya ve Erzincan'da yasaklanmasının ardından; bir yasaklama da Aziz Nesin'in Toros Canavarı oyununa geldi. Giresun Valiliği, Giresun Halkevi tarafından düzenlenecek organizasyonda, Aziz Nesin'in 'Toros Canavarı' oyunu için Kaymakamlık'tan çıkan izni gerekçe göstermeden iptal etti.

Giresun'a bağlı Keşap'ın Halkalı Köyü'nde 13 Temmuz 2019 tarihinde Aziz Nesin'in yazmış olduğu Toros Canavarı adlı oyun için İlçe Kaymakamlığı'ndan izin alınmıştı ancak izin Valilik engeline takıldı. Oyun için kaymakamlığa başvuruda bulunan Emrullah Kabacaoğlu yaşananları şöyle aktardı: 

'KÖYLÜLER OLARAK KAYMAKAMLA GÖRÜŞTÜK'

Bizim köyümüz yüksek bir köy ve henüz tiyatro ile tanışmamış insanlar var. Fındık sezonu yaklaşıyor. Yorucu geçecek bir sezonun öncesinde köyüm olan Halkalı'da neler yapabileceğimizi düşünürken köylülerle tiyatro gösterimi yapabileceğimizi konuştuk. Bu süreçte Giresun Halkevi ile iletişime geçtik. Tiyatro oyununun metni ile kaymakamlığa bilgilendirme için başvurduğumda, yazı işlerinden oynatılamaz kararı gerekçe sunulmadan elimize verildi. O gün köylüler olarak kaymakam ile görüşerek derdimizi anlattık. Ve verilmesi gereken izini aldık.


(Oyunun, Halkalı ve civar köylerde dağıtılan duyuru broşürü)

KAYMAKAM ÖNCE İZİN VERDİ SONRA 'VALİ İSTEMİYOR' DEDİ

Sonrasında köylüler olarak tiyatronun duyurusuna ve hazırlıklarına başladık. Bir hafta boyunca Halkalı ve civar köylerde oyunu duyurduk. Bu süreçte tiyatro hazırlıklarını dayanışmayla yürütüyorduk. Köyden bir tane inşaat ustası arkadaşımız sahneyle, elektrikçi arkadaşımız ışıkla ilgileniyordu. Oyuna dört gün kala kaymakam köye gelerek tiyatronun oynatılamayacağını, Valilik tarafından engellendiğini söyledi. Valilikle görüşmeye gittiğimizde tiyatro gösteriminin yasaklanmasına dair herhangi bir gerekçe sunulmadı.

'HALA ONLARIN HAKLILIĞINDAN KORKUYORLAR'

Karadeniz Teknik Üniversitesi öğrencileri tarafından kurulan ve köyde Toros Canavarı oyununu sergileyecek olan KOTA Tiyatro Topluluğu'ndan üniversite öğrencisi Haktan Özkan durumu şöyle değerlendirdi: 

Bu tip oyunların tamamı gibi Aziz Nesin'in oyunu da 1960'ların Türkiye'sini, sosyolojik ve siyasi yapısını ele alıyor. Nasıl o zamanlarda oyunlar sansürlendiyse, bugün de aynı zihniyet bu oyunu uygun görmeyerek Türkiye'nin sanata sansür konusunda bir adım dahi ileri gidemediğini bizlere göstermiş oluyor. Özellikle Giresun'da halka oynayacağımız Toros Canavarı gibi bir oyunun, kendisini kabul ettirmiş Aziz Nesin gibi bir yazarın böyle karşılanması sakıncalı görülüyor. Dediğimiz gibi oyunun içeriğinin, Nâzım'ın, Aziz Nesin'in ne kadar doğru olduğunu kanıtlıyor bu durum... Oyunlarını oynadığımız aydın ve sanatçıların çoğu, ömrünü bu yasaklamalara karşı mücadele ile geçirmiş insanlar. Gerçekten bugün ölümlerinin üzerinden onca yıl geçmesine rağmen, hala onların haklılığından korkuyorlar. 50 yıl öncesinin toplum eleştirisine dahi tahammül edebilecek durumda değiller. Bizler bu ülkenin aydınlanmadan yana üniversitelileri olarak, daha önce de defalarca halka sergiledigimiz oyunlarımızı oynamaya devam edeceğiz.