ÖZEL | Ömer Günel: Kuşadası yeni bir kimliğe kavuşacak

ÖZEL | Ömer Günel: Kuşadası yeni bir kimliğe kavuşacak

Kuşadası Belediye Başkanı CHP’li Ömer Günel, 31 Mart yerel seçimlerini kazanmasının ardından Kuşadası’nda nelerin değiştiğini ve gerçekleştirmek istediği projeleri YURT’a anlattı.

Ergün Poyraz

Türkiye’de tuizm denildiğinde yurttaşların aklına gelen ilk yerlerden biri olan Aydın’ın Kuşadası ilçesinin CHP’li Belediye Başkanı Ömer Günel, göreve gelmesinin ardından gerçekleştirdiği projeleri ve gerçekleştirmek istediklerini okurlarımız için anlattı.

“İnancım şu, Kuşadası benimle beraber yeni bir kimliğe kavuşacak” diyerek iddiasını ortaya koyan Günel, “Kuşadası gibi altın bir şehri hak ettiği yere getireceğiz. Kuşadası turizmde ilk olmanın bedelini çok ağır ödedi. Biz son dönemlerde bu önemini yitiren kentimizi yeniden canlandırıp Türkiye'nin en önemli turizm kenti haline getireceğiz ve bunu herkes görecek” dedi.

Ömer Günel kimdir? Bize kendinizden bahseder misiniz?

Aslen Antalyalıyım. İlk ve orta öğrenimini Antalya’da tamamladım. 1991 yılında geldiğim Kuşadası’nda üniversite eğitimimi sürdürmek amacıyla birçok iş dalında çalıştım. Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesinde lisans, Ekonomi Hukuku dalında İstanbul Bilgi Üniversitesinde yüksek lisans eğitimini tamamladım. İstanbul Ticaret Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde Avrupa Birliği Uzmanlığı eğitimi aldım. 30 yıldır Kuşadası'nda yaşıyorum. 2 oğlum var.

KİRLİ SİYASETE YER YOK

Peki Ömer Günel ile Kuşadası ne kazandı ne kazanacak? Kuşadası'nda neler değişecek?

İnancım şu, Kuşadası benimle beraber yeni bir kimliğe kavuşacak. Daha öncede söyledim, biz asla kirli siyasete yer vermedik. Seçimler öncesinde üzerinde çalıştığımız konularda hızla çalışmaya başladık. Sepetimizdeki projeleri gün kaybetmeden hayata geçirmek için çalışacağız. Kuşadası bizimle birlikte hızla değişecek. Kuşadası gibi altın bir şehri hak ettiği yere getireceğiz. Kuşadası turizmde ilk olmanın bedelini çok ağır ödedi. Biz son dönemlerde bu önemini yitiren kentimizi yeniden canlandırıp Türkiye'nin en önemli turizm kenti haline getireceğiz ve bunu herkes görecek.

Ben Kuşadasına geldiğim zaman genelde sahil kesiminde atları görürdüm. Bunlar sabahtan gecenin geç saatlerine kadar turist taşırlardı, yarı aç yarı susuz. Şu anda geldiğimde görmüyorum herhalde kaldırıldılar.

Seçim sürecinde faytonlar konusunu gerek hayvanseverler gerekse fayton sahipleri ile pek çok kez konuştuk. Yüzyıllardır insanların en sadık dostları ve yardımcıları olan atlarımızın şehir içinde, asfalt üstünde yaşamalarının ve çalışmalarının doğalarına aykırı olduğunu, hijyen açısından sağlıksız olduğunu değerlendirdik ve atları emekliye ayırmaya karar verdik.

ESNAFLARA YENİ DÜZENLEME

Bir de sanıyorum Kuşadası çarşısında epey bir değişiklik yaptınız. Orası çok güzelleşti ve modern bir hale geldi. Neler yaptınız ve daha neler yapacaksınız?

Göreve başlar başlamaz çarşılardaki durumu bizzat tespit etmek için kendim dolaştım. Tüm olumsuzlukları not aldım. Gerekli talimatları da verdim. Kuşadası esnafıyla bir araya geldik. Kuşadası’nda artık sıfır işgaliye uygulanmasına karar verilmiştir. Bu konuda esnafımızdan aldığımız destekte aldığımız kararın doğruluğunu ortaya koymaktadır. Tabi ki uygulamalarımız içinde düzenlemelerimiz olacak. Vitrinli iş esnafımız sürgülü vitrin düzeni olacak. Vitrinde malını satan arkadaşımız bu sistemi kurmuş veya kurmak istiyorsa yapabilir. Ancak kurulacak vitrin kendi dükkan cephesini 30 cm geçmeyecek.

Seyyar satıcılarımız bizim izin verdiğimiz alanlarda hizmet verecek. Tezgaları da kendimiz yapıyoruz. Tasarımlarını da değiştiriyoruz. Yani önümüzdeki dönem seyyar satıcılar belirlediğimiz noktalar dışında hizmet vermeyecek. Ayrıca hiçbir esnafımız da kendi ruhsatı dışında satış yapmayacak. Dükkanın önünde bir de seyyar tezgah açmayacak.

Demin atlardan bahsettik. Hayvanseverlerin takdirinden, duasından... Bir de birçok şehirde ve ilçede başıboş hayvan çok fazla ama biz Kuşadasına geldiğimizde çevrede başıboş hayvan görmüyoruz. Hayvanlarla ilgili barınak ve benzeri çalışmalarınız var mı, bir de Kuşadası'nda Haybulans diye bir uygulama duydum ben. Bu konuyla ilgili bilgi verir misiniz?

Biz göreve gelmeden önce söz verdiğimiz projeleri yerine getirmeye çalışıyoruz. Bunların başında Kuşadası Belediyesi Evcil Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde hazırladığımız hayvan ambulansımız “Haybulans” var. Tam teçhisatlı olarak hizmete hazır. Haybulans aracımız ile artık acil, yaralanmış, kaza geçirmiş, hastalanmış sokak canlılarımıza yardım edebileceğiz. Haybulans, teknik özellikleri ile ülkemizde benzerlerinden ayrılıyor. Haybulans içinde, yaralı hayvana ilk müdahale edilebilecek ve aynı zamanda kafes, köpek taşıma sedyesi, yakalama sopası, kedi filesi ve kedi kafesinin yanı sıra serum seti, oksijen tüpü ve ekipmanı, ilkyardım malzemeleri hazır bulunacak. Ayrıca Haybulans içinde yaralı hayvanın kliniğe getirilmesi sürecinde veteriner hekimin durabileceği ve müdahale yapabileceği alan bulunuyor. Mevcut aracımız için şoförümüz ve veteriner hekimlerimiz yedi gün yirmi dört saat hizmet verecek.

Belediyemizin çağrı merkezinden bildirilen ihbarlar, rehabilitasyon merkezi veterinerlerince acilen değerlendirilecek ve gereği yapılacaktır. Seçim döneminde hayvanseverlere verdiğimiz bir sözü gerçekleştirmenin mutluluğu içindeyim.

Kuşadası'da ne yazık ki sokağa bırakılan hayvan sayısında en yoğun kentlerden biridir. Bunun ana sebebi de genellikle yaz sezonu başında evcil hayvan satın alan aileler, yaz sezonu sonunda hayvanları hiç acımadan sokaklara ya da barınak kapısının önüne terk ediyor. Temeldeki en büyük sorunumuz bu.

Kentimizde 5 tane hayvansever derneğimiz var. Halk eğitim müdürlüğümüz ile koordineli olarak hayvan eğitimi, sahiplenmesi ve bakımı gibi konularda eğitimler planlıyoruz.

YATAĞA AÇ GİRİLMEYECEK

Belediye olarak yaşlılara bakım, evde bakım çalışmalarınız da var mı?

Biz hem Kuşadası Belediyesi olarak hem de Aydın Büyükşehir Belediyesi’nin özellikle yaşlı ve ihtiyaç sahiplerine evde bakım sistemi sağlayan AYBA ile birlikte çalışıyoruz. Bizim hemşirelerimiz bakıma muhtaç hastalarımızın banyosundan tutun da pansuman ve birçok konuda hizmet veriyoruz. Bizim ekibimizle AYBA müşterek bir şekilde ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza yardımcı olmaya çalışıyoruz.

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı seçim öncesi Aydın'da kimse yatağa aç girmez susuz kalmaz demişti. Kuşadası'nda da buna benzer çalışmalar var mı?

Başkanımızın bu çağrısı ve inancı bizi çok onurlandırıyor. Bizde belediyeciliğin ne demek olduğunu öğreniyoruz. Tabiki aynı iddianın peşinden gideceğiz. Aydın ilçeleriyle bir bütündür. Bize düşen başkanımızın bu çağrısının takibini yapmak.

GÖRMEDEN DÖNMEYİN

Kuşadası'na gelen turislere görmeden gitmeyin dediğiniz yerler var mı?

Kuşadası'nda doğayla ve tarihle buluşacağınız çok yer var. Kuşadası'na gelipte görmeden dönmemeniz gereken yerlerin başında Milli Park, Zeus Tapınağı ve Kadınlar Plajı geliyor. Kentin simgelerinden bir haline gelen Güvercinada mutlaka görülmesi gerekenlerden biri. Yine bizim lokasyonumuza yakın olan hem Türkiye tarihi ve dünya tarihi için önem taşıyan Efes Antik Kenti ve Meryem ana Evi mutlaka görülmeli.

Kuşadası'nda okuma oranı nasıl, ne oranda okuma var?

Kuşadası’nda okuma oranı ülke ortalamasının üstündedir. Bugüne kadar bu konuda ciddi bir çalışma yapıldığını zannetmiyorum. Ancak bizim özellikle gelen talepler doğrultusunda çok ciddi bir alt yapısı olan halk kütüphanesi projemiz olacak. Bu kütüphanemiz günümüz teknolojisine uygun dijital kitap arşivi de içerecek.

Şimdi biliyorsunuz kitap fuarları bu yörenin insanlarla olan diyaloğunu geliştirdiği hem de istediği kitabı rahat bulacağı bir etkinlik. Kuşadası'nda ciddi anlamda hiç kitap fuarı yapılmadı. Bir iki ufak fuar yapıldı onda da belediye başkanın haberi olmamış. Siz ilerde kitap fuarı düzenleyecek misiniz, düzenlemek ister misiniz?

Tabiki isteriz. Şimdi bizim büyükşehirle birlikte planladığımız bir karnaval projemiz var. Bu projede bir dizi kültürel etkinlikler, imza günleri düzenlemeyi düşünüyoruz. Şu an bu konuda bir ön çalışmam olmadı. Bu noktada bir öneri bir çalışma gelirse hayata geçirmeyi arzu ederiz.

TURİZMDE MARKA OLACAK

Kuşadası'nda bundan sonra daha ne gibi bir değişiklikler yapmak istiyorsunuz, ne gibi değişiklikler göreceğiz?

100 günlük acil eylem planını zaten hazırlamıştık. İlk icraatımız bu planı hızlı bir şekilde uygulamaya koyup bu sezonu misafirlerimiz için en iyi şekilde hazırlanmak olacak. Tabi bu arada kalıcı projelerimizin de çalışmalarına başlayacağız. Sezon sonu kalıcı çözümler için kazmayı vuracağız. Tüm çalışmalarımız verdiğimiz sözleri eksiksiz tutmak için olacak. Bu kentin bir betonlaşma sorunu var hızla onu çözmeye çalışacağız. Alt yapı ve yol çalışmalarına da ağırlık vereceğiz.

Milli Parkın işletmesi Kuşadası Belediyesi'ne mi bağlı Orman Bakanlığına mı?

Dilek yarım adası Milli Park işletmesi Tarım ve Orman Bakanlığı’na aittir.

Kuşadası için en son ne söyleyeceksiniz?

Kuşadası yıllardır hizmet alamamış bir kent. Seçimler öncesinde ne söz verdiysek yerine getiriyoruz. Bu kentin sorunlarını da biliyorum, sorunların çözümlerini de biliyorum. Elimde sihirli değnek yok. 5 yılda 30 yıllık biriken sorunları tek başıma çözemem. El birliği içinde Kuşadası’nı özlenen değerine taşıyacağız. Yeniden turizmde bir marka olacak.