ÖZEL | Patronlar kararlı: Bayramda da köle gibi çalıştıracaklar

ÖZEL | Patronlar kararlı: Bayramda da köle gibi çalıştıracaklar

Patronlar, yoğun baskı ve sömürü altında, sigortasız ve kölelik koşullarında çalıştırılan işçilerin, bayram tatili haklarına yönelik saldırı planlarını tartışıyor.

Tolga Kaan Ateşli

Turizmciler ile sanayiciler arasında yürütülen, bayram tatilinin kaç gün olacağı tartışması patronları karşı karşıya getirdi. Milyonlarca emekçi, aileleri ve sevdikleriyle geçirecekleri bayram tatilinin kaç gün olacağını merakla bekliyor. Emekçiler tatil haklarını kullanmak üzere plan yapadursun, turizm patronları, tatilin 9 gün olması beklentisindeyken, sanayici patronlar ekonomik krizi de bahane ederek bu durumun ülke ekonomisine zarar verebileceğini öne sürüyor. Kar hırsıyla birbirine giren patronların arasında ezilen ise sanayi ve turizm sektörlerinde çalışan, krizin faturasını sırtlanması beklenen işçiler olacak gibi duruyor.

HER İKİ İSTEĞİN DE HEDEFİNDE İŞÇİLER VAR
Bayram tatilinin sanayi sektöründe çalışan işçiler açısından kısa tutulması söz konusu olduğunda, durumdan faydalananların yalnızca sanayi patronları olacağı, diğer senaryoda ise turizm sektöründe ağır baskı ve mobbing altında sigortasız çalıştırılan turizm emekçilerinin de bayram süresince yoğun sömürüye maruz bırakılacağı kuşku götürmüyor.

ZOR BİR SÜREÇTEN GEÇİYORMUŞUZ
Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, Kurban Bayramı tatilinin uzatılmaması gerektiğini belirterek, “Ülke olarak zor bir ekonomik süreçten geçiyoruz, şu an daha fazla tatile değil daha fazla üretime ihtiyacımız var” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık ise Kurban Bayramı tatilininin, Ramazan Bayramı’nda olduğu gibi 9 gün olarak açıklanmasını beklediklerini söyledi. Ayık ayrıca, yurttaşların uygun fiyatlara tatil yapabilmesi ve planlaması açısından blok tatillerin yılbaşında açıklanması gerektiğini belirtti.

GERÇEK BAYRAM EMEĞİN İKTİDARINDA
YURT'a konuşan Av. Özge Demir, 'ekonomik kriz' bahanesiyle iş yerlerinde emekçilere yönelik saldırıların yoğunlaştırıldığını dile getirirken, bu gibi süreçlerde hukuk dışı uygulamalarla, oldu bittilerle, işçilerin anayasal haklarına yönelik saldırıların da olabileceğini ifade etti. "İnsanlık dışı neredeyse kölelik koşullarında çalıştırılan işçilerin bayram tatilleri dahi patronların iki dudağının arasına sıkıştırılmış vaziyette. Yani sevdiklerinizle, ailenizle, dostlarınızla iş temposunun dışında kısa bir süre dahi zaman geçirebilmeniz, nefes almak istemeniz; patronların zoruna gidiyor" diyen Demir, işçilerin, emek verenlerin ancak ve ancak kendi iktidarları için mücadeleye katılmaları durumunda gerçek bir bayramı yaşayabileceklerini dile getirdi.