ÖZEL | TFF'nin yeni yönetiminin sicili: Taraftarımın 2 buçuk milyonu cemaatten...

ÖZEL | TFF'nin yeni yönetiminin sicili: Taraftarımın 2 buçuk milyonu cemaatten...

Türkiye Futbol Federasyonu Olağan Seçimli Genel Kurulu'na Nihat Özdemir, tek başkan adayı olarak girdi ve oyların 179'unu alarak federasyon başkanlığına seçildi.

YURT Haber Merkezi

AKP'ye yakınlığıyla bilinen spor yorumcusu Rıdvan Dilmen, Mart ayında Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) için Başkanlığa, Limak Holding sahibi Nihat Özdemir'in getirilebileceğini "Sanırım yönetimdeki arkadaşlar böyle bir karar aldı. Hayırlısı olsun" ifadeleriyle dile getirmişti. Dilmen'in kamuoyu ile paylaştığı kulis bilgileri doğru çıktı. AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a yakınlığıyla bilinen patron Nihat Özdemir, genel kurula tek aday olarak girdi ve oyların 179'unu alarak 42'nci federasyon başkanı seçildi.

'BENİM TARAFTARIMIN 2-2.5 MİLYONU DA CEMAAT MENSUBU ARKADAŞLARIMIZDIR'

Bir dönem Fenerbahçe'de yönetim kurulu üyeliği görevinde de bulunmuş olan Özdemir, Fenerbahçe'ye FETÖ tarafından düzenlenen bir kumpas olduğu dile getirilen 3 Temmuz şike operasyonu sonrası yaptığı açıklamalarla da gerek tribünlerden, gerekse futbol camiasından büyük tepki görmüştü. Özdemir, "Cemaat Fenerbahçe’yi ele mi geçirmek istiyor" sorusuna, 11 aylık başkanvekilliği döneminde, 'bir cemaatin Fenerbahçe'yi ele geçirmek gibi bir hareketini görmediğini' söyleyerek yanıt vermişti. Özdemir aynı programda, "Benim 20 milyon taraftarım varsa bu 20 milyon taraftarımın 2-2.5 milyonu da cemaat mensubu arkadaşlarımızdır. Onlar da Fenerbahçemizin başarılı olması için benim kadar iyi niyetli olarak onlar da dua etmişlerdir" demişti. Özdemir aynı zamanda tribünlerde FETÖ aleyhine pankartlar açan Fenerbahçe taraftar gruplarını da marjinal ilan etmişti.

AKP'nin MÜTEAHHİTİ, SIKI İHALECİ

2012 yılında sahibi olduğu Limak'ın nasıl bu kadar büyüdüğü yönündeki bir soruya yanıt veren Özdemir, "Limak’ın son 10 yılda hızlı büyümesinde ihalelerdeki başarımızdan ziyade altyapıya yönelik öngörülerimiz etkili oldu. Altyapıya yönelik yatırımları hedeflediğimiz için müteahhitlikteki birikimlerimiz bize çok önemli katkı sağladı. Sonuçta doğru yatırım kararları ve doğru konjonktür büyümemizi destekledi. Ancak en önemlisi, bizim yatırım yapmak için hızlı büyüyen sektörleri seçmemiz oldu. Baktığınızda son 10 yılda enerji, inşaat, çimento, havacılık ve turizm sektörleri hep yüksek büyüme gösterdi. Limak olarak bizim için en önemli dönüm noktası, 2000 yılında çimento sektörüne girmemiz oldu. Burada özelleştirmeleri çok iyi değerlendirdik. Bugün bünyemizdeki 70 şirkette 20 bin kişi çalışıyor. Ciromuz ise 2 milyar dolara yükseldi. Bu yıl da yeni yatırımlarla yüzde 20 büyüyerek 3 milyar doları yakalayacağız" ifadelerini kullanmıştı. 2012'den bu yana ihaleler ve özelleştirmelerle büyümeye devam eden Özdemir, ekonomik krizin etkilemediği isimlerden birisi oldu.

İŞÇİLERİ TAHTA KURUSUNA MAHKUM BIRAKANLARDAN

Çokça işçinin inşaat esnasında yaşamını yitirdiği, insan onuruna aykırı yemeklerin verildiği, kaldıkları konteynırlarda tahta kuruları tarafından ısırıldıkları ve "Köle değiliz" dediklerinde de FETÖ'cülükle suçlandıkları, jandarmanın şafak baskınlarıyla, gözaltı ve tutuklamalarla karşılaştıkları üçüncü havalimanı projesini yürüten Cengiz, MAPA, Kolin ve Kalyon holdinglerle beraber İGA'yı (İstanbul Grand Airport) oluşturan şirketlerden biri de Nihat Özdemir'in sahibi olduğu Limak Holding...

Üçüncü Havalimanı inşaatı için bir hazır beton firmasıyla anlaşmak yerine özel bir hazır beton tesisi kuruldu. Söz konusu hazır betonu için çimentonun aynı zamanda çimento üreticisi olan Limak’a ait Trakya Çimento’dan yapıldı. İnşaat sırasında 10 milyon metreküpün üzerinde hazır beton, 4 milyon ton civarında da çimento kullanıldığı hesaplanıyor. Çimento tedarikçisi açısından 120 milyon avro gelir anlamına gelen tutar doğrudan Limak’ın kasasına girdi. Ayrıca Limak Hoding adını, kendisine bağlı LİMKON Meyve Suyu Konsantre Tesisleri’nde çalışan 6 işçiyi, sendikaya üye olmaları üzerine, gerekçesiz bir şekilde işten atarak da duyurmuştu.

ÖZELLEŞTİRME VURGUNCUSU: LİMAK

Nihat Özdemir ve Sezai Bacaksız’ın ortak olduğu Limak da AKP iktidarı döneminin özelleştirme vurguncularından. Daha önce ağırlıklı altyapı inşaatı yapan, tipik bir mühendis inşaat şirketi görünümündeki grup AKP iktidara geldikten iki kritik özelleştirmeden büyük vurgun vurdu. Tekel alkollü içkiler bölümünü 292 milyon dolara alan Mey İçki’nin ortakları arasında Limak da vardı. Mey İçki 2006 yılında 810 milyon dolara ABD’li TPG’ye satıldı. Tekel’in fabrikaları devredildiğinde stoklarda bulunan içkilerin özelleştirme bedeline yakın olduğu söyleniyordu. Limak’ın özelleştirme vurgunu Tekel’den ibaret değil. TMSF bünyesindeki çimento fabrikalarının alınması, elektrik üretim santralleri, elektrik dağıtım bölgelerine ek olarak Sabiha Gökçen Havalimanı’nın işletme hakkı da AKP dönemi kıyakları arasında yer aldı. 4 milyar doların üzerinde cirosu olan grup, söz konusu büyüklüğü çok büyük oranda AKP iktidarına borçlu.

ÖZDEMİR'in ŞİRKETİ, AKP DÖNEMİNDE EN FAZLA İHALE ALAN ŞİRKETLER ARASINDA

Limak, Cengiz, Makyol, Kalyon ve Kolin’in devletten aldıkları ihalelerin toplamı 150 milyar dolara yakın. Limak İnşaat’ın kendi başına Türkiye’de yürüttüğü projelerden kazancı ise 50 milyar dolara yakın. Limak, Cengiz, Kolin ve Kalyon’un en fazla kazanç sağladığı sektör havalimanları olarak belirtebilinirken, Limak ve Cengiz’in kamudan yoğun ihale aldığı diğer sektör de "elektrik" oldu. Makyol İnşaat, Cengiz İnşaat, Kalyon İnşaat ve Kolin İnşaat’ın 2017’de kamudan aldıkları inşaat işlerinin toplam bedeli 30 milyar liraya yaklaştı. Makyol-Cengiz-Kalyon-Kolin dörtlüsünün 20 bin 851 şirketin bölüştüğü 97 milyar 800 milyon liralık pastadan aldığı pay yüzde 30’a ulaştı.

ÖZDEMİR'in BAŞKANI OLDUĞU YÖNETİM LİSTESİNİN DOSYASI KABARIK 

Mehmet Baykan: 2012 yılında Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından kurulan Sportif Değerlendirme ve Geliştirme Kurulu Başkanlığı görevine atanmıştı. Baykan 2007 yılında AKP’den Milletvekili aday adayı olmuş, 2015 yılında ise İstanbul 3. Bölge 18. sıradan AKP’den Milletvekili Adayı olarak gösterilmişti. Baykan, oğlunun düğünü olduğu gerekçesiyle milli takım maçının yapılacağı yeri değiştirmişti. 2018 yılında gerçekleşen devletin zirvesi ve bürokratların ve spor camiasının katıldığı düğün için Türkiye ile İsveç karşılaşmasının ilk olarak Eskişehir’de oynanması düşünülürken düğünün yapıldığı şehir Konya olarak belirlenmişti. Maçın yerinin değiştirilmesindeki sebep, düğüne katılanların maçı da rahatça izleyebilmesiydi.

Nuri Akın: 2015 yılında AKP Diyarbakır Milletvekili Aday Adayı olmuştu.

Yılmaz Büyükaydın: AKP Trabzon Merkez İlçe Başkanlığı yapmış, Muharrem Usta başkanlığında Trabzonspor Futbol Koordinatörü görevinde bulunmuştu.

Servet Yardımcı: Eski AKP İstanbul Milletvekillliği ve aynı zamanda Rizespor'da yöneticilik, ve Fenerbahçe'de kongre üyeliği yaptı. 2017 yılında UEFA yönetim kurulunda görev almaya başlamıştı. Yardımcı’nın birçok kente yatırımcı olarak para aktardığı ve Rize Üniversitesi’ne bağlı olan Rize Tıp Fakültesi ve birçok okulun kendi ismini taşıdığı biliniyor.

İsmail Erdem: Galatasaray Spor Kulübü üyeliği bulunuyor. İsmail Erdem, 1991 yılında Refah Partisi'nden İstanbul 1. Bölge Milletvekili Adayı olmuş ve AKP’nin kurulmasıyla AKP’de birçok görev almıştı. Erdem, 2009 ve 2014 yerel seçimlerinde, iki dönem üst üste Sancaktepe Belediye Başkanlığı'na seçilmiş ardından AKP’nin Ataşehir Belediye Başkan Adayı olmuştu. Çocuklara yönelik cinsel istismar olayıyla bilinen Enser Vakfı'nın da yöneticileri arasında yer almıştı. Erdem, Galatasaray Divan Kurulu'nda "Her şey çok güzel olacak" diyen Hayri Kozak'a tepki göstermişti. 

Selim Soydan: AKP’ye yakınlığı sonrası TRT'de program yaptırılan yandaş Hülya Koçyiğit’in kocası ve eski Fenerbahçe futbolcusu. Kemal Sunal'ın ailesi, Hülya Koçyiğit ve Selim Soydan'ın patronu olduğu Gülşah Film'e, usta oyuncunun 36 filminden telif alamadıkları için dava açmış, davayı 1995'ten önce yapılan filmlerle ilgili kanunda herhangi bir düzenleme olmadığını belirten Gülşah Film kazanmıştı.

Hamit Altıntop: Galatasaray'da oynayan eski futbolcu...

Hasan Yıldırım Akıncıoğlu: Eski Antalyaspor Başkanı. Antalya Kültür Sanat Vakfı yönetim kurulundayken imzaladığı 150 bin liralık çek vakfa haciz olarak geri dönmüştü.

Erhan Kamışlı: Eski Beşiktaş yönetim kurulu üyesi.

Onur Alkan Kalkavan: Galatasaray Kongre üyesi ile Turkon Holding icra kurulu üyesi

Erdal Bahçıvan: İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı. Emekçilerin zorunlu BES dayatmasından ayrılmalarına yönelik "Bugün birçok iyi niyetli üretici, sanayici, müteşebbis, girişimci hayatını kaybediyor ve onun hayatını kaybetmesiyle yanında çalışan 15-20 yıllık insanların birikimleri de heba olup gidiyor. Bu nedenle sizin çalışan olarak hayatınızın 20 senesini bir iş verene teslim etmek mi yoksa her ay bir kumbaraya gider gibi o birikimlerin orada bir tasarrufa dönüşmesi, ülke tasarrufuna katkı sağlaması mı? İster 5 sene ister 15 sene ister 25 sene… Sonra da sizin varlığınızın en azından kendi kontrolünüzde aynen bireysel emeklilik sistemine benzer bir modelde değerlendirilmesi mi? Cumhurbaşkanımız, bu çalışmayı bizzat kendi kontrolüne almış olmasıyla, umut ediyoruz ki artık bu anlamsız tartışmanın önüne bir set çekecek ve Türkiye, her yönüyle çok daha çağdaş ve çok daha fazla katkı sağlayacak bir kıdem tazminatı modelini hayata geçirecek” ifadelerini kullanarak emek örgütlerinin tepkisiyle karşılaşmıştı.

Mustafa Çağlar: Eski Devlet Bakanlarından Cavit Çağlar’ın oğlu, Nergis Holding Yönetim Kurulu Üyesi.

Ali Düşmez: 20 yıl süreyle Yeniköy Spor Kulübü, 10 yıl süreyle Sarıyer Spor Kulübü başkanlığı yaptı. Beşiktaş kulübü üyesi. 

Nihat Özdemir'i ilk tebrik edenler arasında, Fenerbahçe Başkanı patron Ali Koç da yer alıyor...