Reyhanlı'da IŞİD'liye cenaze törenine kim izin verdi?

Reyhanlı'da IŞİD'liye cenaze törenine kim izin verdi?

Reyhanlı Tevhid Cami’nde, IŞİD'e biat eden Abdülbasit el-Sarut için kitlesel bir cenaze töreni düzenlendi. El-Sarut’un cenazesi daha sonra tekbirlerle Suriye’ye gönderildi. TİP Milletvekili Barış Atay Mengüllüoğlu konuyu Meclis gündemine taşıdı.

2012’de “Alevilerin kökünü kazıyacağız” dediği görüntülerle gündeme gelen, 2014’te IŞİD’e biat eden ve daha sonra Ceyş’ul İzze komutanı olan Abdülbasit el-Sarut adlı cihatçı, Hama’nın kuzey kırsalında devam eden çatışmalarda yaralandı, Hatay’da kaldırıldığı hastanede öldü. El-Sarut’a Reyhanlı’da cenaze töreni düzenledi.

Reyhanlı Tevhid Cami’nde Abdülbasit el-Sarut için kitlesel bir cenaze töreni düzenlendi. El-Sarut’un cenazesi daha sonra tekbirlerle Suriye’ye gönderildi.

KAYMAKAM: “BU TÜR PROVOKASYONLARA MÜSAADE EDİLMEYECEK”

Sendika.org’da yer alan habere göre; Reyhanlı Kaymakam Fatih Çobanoğlu, kişisel Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda “Suriyeli muhaliflerin komutanlarından birinin cenazesinin, konvoy şeklinde Suriye Bayraklarıyla ve sloganlarla izinsiz gösteriye dönüştürülmesi kabul edilemez ve sorumsuzca bir davranıştır. Bu tür provokasyonlara açık eylemlere müsaade edilmeyeceğinin bilinmesini rica ederim. Sükûnetini ve vakarını koruyan Reyhanlı halkına da ayrıca teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.

Çobanoğlu, bir takipçisinin sorusu üzerine de “Tekrarına müsaade etmeyeceğiz” yanıtı verdi.

MECLİS GÜNDEMİNDE

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Barış Atay Mengüllüoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesiyle Reyhanlı’daki cenazeyi Meclis gündemine taşıdı.

TİP’li Mengüllüoğlu soru önergesinde şu ifadeleri kullandı:

“Abdulbasit El Sarut isimli şahıs, Suriye’de ve Türkiye’de birçok katliama imza atan IŞİD, El Nusra gibi örgütlerle ilişkili bir terörist olarak tanınmaktadır. Kamuoyunda bilinen ‘Alevilerin kökünü kazıyacağız’ sözleriyle de katliamcı kimliğini bizzat ortaya koymuştur.

Durum böyleyken, 9 Haziran 2019 Pazar günü, Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde bu şahıs için kitlesel bir cenaze töreni düzenlenmiş, öncesinde IŞİD taraftarları sokak sokak gezerek destek istemiştir.

Bu bağlamda,

1-   Eskiden IŞİD’e biat etmiş olduğu bilinen, El Nusra ile IŞİD’e birlik çağrısı yapmış olan bu şahsın terör örgütleriyle bağı daha önceden tespit edilmiş midir?

2-   El Sarut ismli şahsın Hatay ilinde ikameti var mıdır?

3-   “Alevilerin kökünü kazıyacağız” sözleriyle açık soykırım çağrısı yapmış olan Abdulbasit El Sarut’a bu tehdidinden dolayı bir soruşturma açılmış mıdır?

4-   Terör örgütü destekçisi olduğu kendi beyanıyla da sabit olan bu şahsın cenaze töreni için Reyhanlı’da destek hazırlıkları yapıldığı, bayraklar ve sloganlarla provokatif bir gösteriye dönüştürüleceği güvenlik güçlerince tespit edilmiş midir? Tespit edildiyse neden bu cenaze organizasyonuna izin verilmiştir?

5-   Söz konusu cenazeye karşı gelişen kamuoyu tepkisinden sonra, bu görüntülerin sorumluları için bir işlem başlatılmış mıdır?”

ABDÜLBASİT EL-SARUT KİMDİR?

Suriye’deki cihatçı muhaliflere yakın kaynaklar, Humus doğumlu olan El-Sarut’un, savaştan önceki profesyonel futbolculuğunu ve 2011’de başlayan eylemlerde öne çıkan bir figür olduğunu yazdı.

Nitekim El-Sarut, gerçekten yaptıklarıyla “öne çıkan” bir isimdi.

2012’de katıldığı bir eylemde “Alevilerin kökünü kazıyacağız” diyerek kitleye tempo tutturan El-Sarut, daha sonra Humus kırsalında aktif olan ve ÖSO bünyesinde yer alan “Bayada Şehitleri Tugayı” adlı örgütü kurdu.

2014’te ÖSO’nun Humus’taki yenilgisini takiben El-Sarut ve örgütü kentten çekildi ve daha sonra IŞİD’e biat etti. Bununla ilgili haberler muhaliflere yakınlığıyla bilinen kaynaklarda da yer aldı.

El-Sarut, IŞİD’in Suriye ve Irak’ta yenilgiye uğratılmasının ardından İdlip vilayetine geçti ve sonunda Ceyş’ül İzze’ye katıldı. Hama’nın kuzeyi ve Gab Ovası’ndan etkin olan bu örgüt, Şam’ın Fethi Cephesi (eski adıyla Nusra) öncülüğünde kurulan Heyet-i Tahrir’uş Şam’a yakınlığıyla biliniyor.