RTÜK'te 'Yandaş akrabalar' dönemi

RTÜK'te 'Yandaş akrabalar' dönemi

RTÜK Üst Kurul Başkanlığı pozisyonunda çalışan Ebubekir Şahin'in, kurumu "tanıdığı ve bildiği" dostları ve akrabalarıyla doldurduğu ortaya çıktı.

Ocak ayında RTÜK Üst Kurul Başkanlığı pozisyonuna gelmesinin ardından yaptığı atamalarla tartışma konusu olan Ebubekir Şahin'in, kurumu akrabalık ve dostluk ilişkileriyle doldurduğu ortaya çıktı.

BirGün'den Hüseyin Şimşek'in haberine göre Devlet Bahçeli’nin Özel Kalem Müdürü’nün eşinden, eski Ankara Büyükşehir Belediyesi çalışanlarına kadar birçok kişinin görev için meziyetlerinin ne olduğu bilinmeden bir şekilde RTÜK’te görevlendirildiği ortaya çıktı.

Unvansız olarak RTÜK’e alınan ve lisans diploması dahi olmayan Sinem Ayhan, "daire başkan yardımcısı" olarak görevlendirildi ve aralıksız 18 gün boyunca işe gelmeyerek dikkatleri üzerine çekti.

Eski AKP Ankara İl Başkanı Nurettin Akman’ın gelini İlke Akman da tartışmalı atamalar arasında yer aldı. İlke Akman da atanması için gerekli görev süresini tamamlamadan daire başkan yardımcısı olurken, gelen tepkilerin ardından bu pozisyondan alınarak Başkanlık makamında görevlendirildi. 

18 yıl önce emekli olarak görevinden ayrılan Feridun Çıldık’ın yeniden RTÜK’te göreve getirilmesi de kurum içerisinde tartışmalara neden oldu. Daire Başkan Yardımcısı olarak atanan Çıldık’ın eşinin Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un sahibi olduğu ETS Tur şirketinde bir dönem çalıştığı da iddia edildi.

AKP iktidarı döneminde birçok Bakanlık ile bağlı birimlerinde bürokrat olarak görev yapan Osman Nacar’ın eşi Esin Nacar da RTÜK’te kendisine iş buldu. Başkan Ebubekir Şahin’in, Esin Nacar’ı Başkanlık Müşavirliği’ne atayıp makam odası tahsis ettiği bildirildi. Esin Nacar’ın da kuruma uğramadığı öne sürüldü. Henüz üç yıllık kamu çalışanı Ömer Faruk Duran da RTÜK Başkanı’nın atamalarından nasibini aldı. Duran’ın SETA Başkanı Burhanettin Duran’ın kardeşi olduğu ve kurumda personelle ilgili raporlar hazırladığı iddia ediliyor.

Zabıta olarak kamuda görev yapan Hasan Basri Ilık da RTÜK çalışanı oldu. Örgün eğitim yerine açık öğretim okumayı tercih eden ve zabıtalık mesleğini yapan Ilık, RTÜK Başkanlık Müşaviri olarak atandı.