Saray’ın yeni formülü: CHP’nin kapısını çalacak

Saray’ın yeni formülü: CHP’nin kapısını çalacak

Saray’da, Bahçeli ve tabela partisi haline gelen MHP'yi tamamen sırtından atmak için yeni formüller üzerinde çalışıldığı öne sürülürken, CHP’nin kapısının çalınması konusu gündeme getirildi.  İşte ayrıntıları ve CHP'nin yanıtı…

Yeniçağ gazetesi Ankara Temsilcisi Ahmet Takan, "AKP bu sefer CHP ile bir ittifaka girmeyi düşünüyor. Sarayda yapılan son toplantılarda, CHP ile Anayasa değişikliği yapabilme formülü üzerinde duruluyor" dedi.

Takan, "Saray, Bahçeli'den kurtulmak için yeni formül buldu!.." başlığıyla köşesine aldığı yazıda, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın hummalı bir çalışma yürüttüğünü belirterek, şunları kaleme aldı:

“16 Nisan'a MHP lideri Doktor Devlet Bahçeli'nin üstün gayretleriyle kavuşan ve sonuçlandıran saray, sırtından kamburu atmak için MHP'den gelen "ittifak" ve "seçim barajı düşürülsün" tekliflerine soğuk bakıyor. Bahçeli ile saray arasındaki restleşmeyi bu köşeden sizlere duyurmuştuk... Yeni gelişmeler var;

Saray, Bahçeli ve tabela partisi haline gelen MHP'yi tamamen sırtından atmak için yeni formüller üzerinde çalışıyor. Eğer, Bahçeli, AKP listelerinden önerilecek yerlerden en fazla 50 mebusluğa razı olmazsa AKP bu sefer CHP ile bir ittifaka girmeyi düşünüyor. Durun bir dakika... Yok, bu seferki seçim ittifakı falan değil!.. Sarayda yapılan son toplantılarda CHP ile Anayasa değişikliği yapabilme formülü üzerinde duruluyor.”

CHP’YE GÖTÜRÜLMESİ PLANLANAN TEKLİF

Takan, Saray kaynaklarından gelen kulis bilgilerini paylaşırken, değiştirilen Anayasa gereği milletvekili genel seçimi ile Cumhurbaşkanlığı seçiminin birlikte yapılmasının gerektiğini ifade etti. Takan, CHP’ye götürülecek teklifi şöyle yazdı:

“CHP'ye "eğer erken seçimi çok istiyorsan, seçimden kaçmayın, gel hemen bir Anayasa değişikliği yapalım, erken seçim ile Cumhurbaşkanlığı seçimini ayıralım. Hemen, erken seçimi tek başına yapalım. Ardından zamanında Cumhurbaşkanlığı seçimi yapılır. Seçim barajı yüzde 10'da kalsın, seçim sistemine de dokunmayalım" denilecek.  Bu, şu anda sadece sarayda tartışılan alternatiflerden birisi. Alınmış kesin bir karar değil. Çünkü, Anayasa Mahkemesi'nin referandumu iptal edebileceği de alternatifler arasında. Sarayda bu konuda ciddi görüş ayrılıkları var. MHP ve HDP'nin baraj altında kalmasına kesin bir gözle bakan saray, yüzde 40 civarında bir oyla güçlü bir Meclis çoğunluğu elde etmeyi hesaplıyor. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi için 50 artı 1 tehlikede olduğundan Anayasa Mahkemesi'ne gerek kalmadan formül arayışları gündeme geliyor. "Meclis'te güçlü bir yapıya kavuşalım başkanlık için sonrasına bakarız" deniyor...”

CHP: ‘BİZE HENÜZ GELMEDİ’

Konuyu CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan'a soran Takan, Tezcan’ın yanıtını şöyle aktardı:

“Kulaklarına, saraydaki yeni planlama ile ilgili bir şeyin gelip gelmediğini sordum. Tezcan, "Hayır duymadık" cevabını verdi, "Önümüze somut olarak bir şey gelmediği içinde yorum yapmak doğru olmaz. Stratejik bir karar. Partinin yetkili organlarında oturup konuşmamız lazım. Kişisel olarak yorumlarımız doğru olmaz. Gelirse yorum yaparız" diye ekledi. “