Sayıştay'dan Fatih raporu:  Alt yapı yok harcanan kaynak atıl durumada

Sayıştay'dan Fatih raporu: Alt yapı yok harcanan kaynak atıl durumada

FATİH projesi kapsamında yapılan harcamalar Sayıştay’ın Milli Eğitim Bakanlığı 2019 yılı Denetim Raporu'nda yer aldı.

FATİH projesi kapsamında yapılan harcamalar Sayıştay’ın Milli Eğitim Bakanlığı 2019 yılı Denetim Raporu'nda yer aldı. Sayıştay, 7 bin 557 okuldan, ağ altyapısı olanlarda etkileşimli tahta olmadığını, etkileşimli tahta olan okullarda ağ altyapısı olmadığını tespit etti.

Sayıştay, altyapı yatırım bileşenlerinin eğitim kurumları bazında kısmen örtüşmemesi nedeniyle bazı yatırımların atıl kaldığı ve okullar tarafından sistemin kullanılamadığına dikkat çekti.

Sayıştay'ın TBMM'ye sunduğu Milli Eğitim Bakanlığı raporunda yer alan bilgilere göre, projede bugüne kadar farklı tarihlerde yapılan ihaleler ile 432 bin 288 adet etkileşimli tahta alımı yapılarak 19 bin 752 okula kurulumu gerçekleştirildi, faz1 ve faz2 ihaleleri ile yaklaşık 15 bin 103 okula VPN erişimi için ağ alt yapısı kurulumu yapıldı, 13 bin 312 okula ise geniş bant internet erişimi bağlantısı sağlandı. Etkileşimli tahtası olup ağ altyapısı olmayan okul sayısı 6 bin 59, ağ altyapısı olan fakat etkileşimli tahtası olmayan okul sayısı ise 1.498 olarak rapora yansıdı.

Raporda, ağ alt yapısı kurulan okulların yüzde 9,9’unda etkileşimli tahta bulunmadığına, etkileşimli tahta bulunan okulların yüzde 30,6’sında ağ altyapısı bulunmadığına dikkat çekilerek, çeşitli zamanlarda düzenlenen ihalelerle kurulan bu sistemlerle ilgili şu değerlendirmelere yer verildi: “Toplam 7.557 okulda projenin bileşenlerinden sadece birkaçının yer alması sebebiyle sahip olunan donanım ve altyapı etkin ve verimli kullanılamamakta, bunlar için harcanan kaynak atıl duruma düşmektedir.

Projeden beklenen amaç ve hedeflere ulaşılması ve faydanın elde edilmesi için projenin altyapı bileşenlerini oluşturan etkileşimli tahta, internet ağ altyapısı ve internet erişiminin eş zamanlı olarak yapılacak yatırımlar ile eğitim kurumlarına ulaştırılması büyük önem arz etmektedir.”