Seçim hesapları…Hangi liderin oyu partisinin üzerinde

Seçim hesapları…Hangi liderin oyu partisinin üzerinde

Erdoğan, İnce ve Demirtaş’ın, partilerinden daha fazla oy alacaklarının beklendiği konuşulurken, seçim hesaplarında psikolojik sınır yüzdeleri de tartışılıyor. AKP'nin, TBMM’de çoğunluğu sağlaması durumunda Erdoğan’ın milletvekili olan bakanlardan bazılarını istifa ettirip, yeniden bakan yapabileceği de belirtilirken, aksi durumda bu seçeneğin gündemden düşeceği kaydediliyor. İşte Ankara kulisleri…

Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Muharrem İnce ve Selahattin Demirtaş’ın, partilerinden daha fazla oy alacaklarının söylendiğini aktardı. Selvi, Meral Akşener ve Temel Karamollaoğlu’nun ise partileri kadar oy alacaklarının belirtildiğini kaydederek, “Kadın seçmen açısından Akşener’in şanslı olduğunu düşünüyordum ama bu sonuç bana ilginç geldi” yorumunu yaptı.

Selvi, ‘Cumhurbaşkanı adaylarının performansı ve seçim hesapları’ başlıklı yazısının ilgili bölümünde, 2014 cumhurbaşkanı seçimlerindeki yüzde 38 oranının muhalefet açısından psikolojik sınır olduğunu kaydetti. Buna bir de HDP’nin oylarının eklenmesiyle ortaya 52-48 dengesinin çıktığını ifade eden Selvi, AKP açısından ise milletvekili dağılımının yüzde 45’in altı ve üstü olarak değiştiğini yazdı.

Selvi, “Bu sayının üstündeki her oran, Meclis çoğunluğunu arttırıyor, 45’in altındaki her oran ise geriletiyor. Bir diğer gösterge de MHP’nin, ‘cumhur ittifakı’na olan katkısının oranı olacak. Cumhur ittifakı ile sağlanan 30 civarındaki artı milletvekili avantajı muhalefetin sıfır baraj ittifakı ile ortadan kalktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı’nda rahat olabilmesi için Meclis’te güçlü bir desteğe ihtiyacı olacak” dedi.

‘YENİDEN BAKAN YAPACAK’

Yeni Şafak yazarı Mehmet Acet ise genel milletvekili seçimlerinde AKP'nin, TBMM’de çoğunluğu sağlaması durumunda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, vekil olan mevcut bakanlardan bazılarını istifa ettirip yeniden bakan yapabileceğini iddia etti. Acet, "Ama öbür türlü meclis grubu rahat olmazsa böyle bir seçeneğe başvurmayacak" dedi.

Mehmet Acet, "Milletvekili listelerinin sürprizleri" başlığıyla yayımlanan yazısında, kulislerde Erdoğan'ın mevcut kabinede sandalye sahibi olan 5 - 6 bakandan vazgeçmeyeceği, bu nedenle bu isimleri milletvekili listesine koymayacağının konuşulduğunu aktardı.  Söz konusu 5-6 kişinin dışındaki herkesin, listenin bir yerinde ismini görebileceğini kaydeden Acet, sözlerine şöyle devam etti:

AKP 81 İLDE ANKET YAPTIRDI

"Çok sayıda bakanın milletvekili listesine konulmasının anlaşılabilir bir tarafı daha var. Milletvekili listesini güçlü tutmak. Partiler, milletvekili aday listelerini bundan böyle daha özenli hazırlamak zorunda. Neden derseniz, yeni sistemde hükümet meclisten çıkmayacağı için, seçmenin en azından bir bölümü, daha bilinçli oy kullanacak, listede kim var, hangi isim oy almayı daha fazla hak ediyor diye kendine sorup öyle tercih yapacak. Sırf bu nedenle, AK Parti 81 ilde, 'Milletvekili olmasını istediğiniz isim/isimler kimlerdir' diye açık uçlu sorular sorup, bu anketten çıkanlarla ilgili ayrı bir dosya oluşturdu."