Seçim için 7 senaryo: ‘İttifak sistemi AKP ve MHP aleyhine sonuç doğurabilir!’

Seçim için 7 senaryo: ‘İttifak sistemi AKP ve MHP aleyhine sonuç doğurabilir!’

Politik verileri, matematik, istatistik ve bilgisayar bilimi aracılığı ile veri madenciliği yöntemiyle ortaya koyan polimetre.com siyasi partilerin olası seçim ittifaklarının milletvekili sayılarını gösteren 7 ayrı ittifak senaryosu hazırladı.

Senaryolardan üçüncüsüne göre, “AKP ve MHP ittifak yapar, AKP seçmeninin tamamı MHP seçmeninin yarısı ittifakı destekler, MHP seçmeninin diğer yarısı oy CHP’yi destekler, CHP ve HDP ayrı ayrı seçime girerse”, AKP+MHP ittifakının milletvekili sayısı 22, HDP 2 eksilirken, CHP’nin milletvekili sayısı 24 artıyor.

Olası senaryoları T24’e değerlendiren polimetre.com’un kurucusu, Mehmet Günal Ölçer, “İttifak Projesinin AKP ve MHP’ye milletvekili anlamında önemli bir kazanç sağlamayacağı anlaşılmaktadır. Hatta AKP’nin milletvekili sayısında tek başına seçime girmesi durumuna göre azalma söz konusudur” dedi.

T24’den Hülya Karabağlı’ya konuşan Ölçer, AKP’nin, MHP’nin baraj sorununu çözerek Cumhurbaşkanı seçiminde kendisine destek vermesini sağlamayı planladığını ifade ederek, “D’hondt sisteminin özü gereği en kuvvetli partiye her zaman çok fazla avantaj sağlamıyor. MHP oyunun yüzde yüzü bile gitse geçen seçimde sadece 10 - 12 tane milletvekili sayıları artıyor, CHP’nin 10 azalıyor, HDP’nin 2 azalıyor” değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde sandık güvenliğinin önemine dikkat çeken Günal, “HDP olmadan bölgede sandıkların korumanın mümkün değil gibi gözüktüğünü” ifade etti. Günal, “Bölgede yapılan zorlamaların yaklaşık 1milyon oyun değişmesine neden olduğunu” öne sürdü.

‘ATTIĞINIZ TAŞ ÜRKÜTTÜĞÜNÜZ KURBAĞAYA DEĞMEYECEK’

Polimetre.com’un kurucusu Mehmet  Günal Ölçer’in değerlendirmeleri şöyle:

“7 tane ittifak alternatifleri değerlendirdik. Hont sistemi aslında sistemin özü gereği en kuvvetli partiye her zaman çok fazla avantaj sağlamıyor. İkiye bölerek gittiği için sürekli, birinci partinin oyunu ikiye böldüğünüzde bir milletvekili alıyor ondan sonra ikinci partiye durumu eşitleniyor. Dolayısıyla orada mantık hatası yapıyorlar. Bu birleşmenin sonu AKP artı MHP açısından hüsran olacak.  MHP oyunun yüzde yüzü bile gitse geçen seçimde sadece 10 tane 12 tane milletvekili sayıları artıyor, CHP’nin 10 azalıyor, HDP’nin 2 azalıyor gibi. Yani attığınız taş ürküttüğünüz kurbağaya değmeyecek bir sonuç. Cumhurbaşkanlığında ikinci tura giderse AKP açısından işler iyice şaşıracak. Çünkü tek oy kullanılacak. Beklediklerini verecek bir sonuç yok.  Şu anda bizim gözlemlerimize göre, sandığa yüzde 60 oranında anti AKP artı MHP oyununu gireceği kesin mesele sandıktan çıkartmak bunu.

“BÖLGEDE HAYIR OYLARI HDP OYLARINDAN 500 BİN EKSİK”

Bizim risk matrislerimize bakıldığında,  Şırnak iline bakarsınız bütün ilçelerinin neredeyse bütün mahallelerinde HDP oyu kadar hayır oyu çıkmıyor, çok enteresan bir durum.  Her yerde manüpilasyon hesap ediyoruz. Burada önemli olan sandıkların korunması meselesi. HDP’siz o bölgede sandıkların korumak mümkün değil gözüküyor. O bölgeye yapılan zorlamalar yaklaşık milyon oyun değişmesine neden oluyor. Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Hayır oyları HDP oylarından 450-500 bin eksik. Oradaki HDP oylarını koyduğunuzda 500 bin eksik.  Olaya bir matematikçi gözüyle baktığım zaman HDP’nin bu ittifak  içinde olması  gerektiğini düşünüyorum.

DİMYATA PİRİNCE GİDERKEN

İttifak sisteminin AKP ve MHP aleyhine sonuç doğurması çok muhtemeldir. “Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan olmak”, “umduğunu değil bulduğunu yemek” deyişleri akla gelmektedir.”