Seçime KHK gölgesi

Seçime KHK gölgesi

Bakanlar Kurulu’na KHK çıkarma yetkisi veren düzenleme Anayasa Mahkemesi’ne taşınıyor. “Anayasada Yapılan Değişikliklere Uyum Sağlanması Amacıyla Çeşitli Kanun ve KHK’lerde Değişiklik Yapılması Konusunda Yetki Kanunu Tasarısı”, muhalefetin tepkisine rağmen Meclis Genel Kurulunda kabul edildi.

Selçuk ARSLAN / YURT

Bakanlar Kurulu’na KHK çıkarma yetkisi veren düzenleme Anayasa Mahkemesi’ne taşınıyor. “Anayasada Yapılan Değişikliklere Uyum Sağlanması Amacıyla Çeşitli Kanun ve KHK’lerde Değişiklik Yapılması Konusunda Yetki Kanunu Tasarısı”, muhalefetin tepkisine rağmen Meclis Genel Kurulunda kabul edildi. Anayasaya aykırı olduğu belirtilen, “Bakanlar Kurulu’na KHK çıkarma yetkisi verilmesi” düzenlemesine CHP’den itiraz geldi. CHP Sözcüsü Bülent Tezcan, dü- zenlediği basın toplantısında, Bakanlar Kurulu’na verilen KHK çıkarma yetkisini Pazartesi günü Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) götüreceklerini söyledi.

'SABIKALILAR, ONLARA GÜVENMİYORUZ'

Muhalefetin tepki gösterdiği yasal düzenlemeyi Yurt Gazetesi’ne değerlendiren CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, anayasa ihlaline dikkat çekti. Anayasanın 17.maddesini işaret eden CHP’li Özkoç, şunları söyledi; “Konu anayasanın 17. Maddesinde çok açık ve net bir şekilde ifade edilmekte. Bu maddeye göre, TBMM’nin yetkileri hiçbir şartta devredilemez. Anayasa TBMM’nin yetkilerinin devredilemez olduğunu net bir şekilde ifade ediyor. Dolayısıyla bu düzenleme anayasa aykırı. Bu düzenleme ile sınırsız yetki verilmekte. Atama ve her türlü düzenleme uygulaması sınırsız yetki anlamına geliyor. Benzer yetkiyi 2011 yılında kullandınız. Bu yetkiye dayanarak FETÖ’cüleri göreve getirdiniz. Bu konuda sabıkalısınız size güvenmiyoruz. Milletin yetkilerini sabıkalı bir anlayışa teslim etmek isin yasa çı- karttınız” dedi. Yasaya bir itiraz da HDP’den geldi. HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, bu adımın ‘güçler ayrılığının nasıl tasfiye edildiğini’ gösterdiğini belirtti. Başbakan Binali Yıldırım ise yasayı savundu. Yıldırım, “Biz yaptığı- mız düzenleme ile 16 Nisan halk oylaması sonucu yapı- lan anayasa değişikliğinin uygulanmasına yönelik, seçimden sonra ihtiyaç olan bir düzenlemedir. Tamamen Anayasa çerçevesinde yapılmıştır, o bakımdan rahatız” ifadelerini kullandı.

ANAYASAL ÇERÇEVEDE YAPILMIŞTIR

Başbakan Binali Yıldırım, CHP’nin Yetki Kanunu’nu AYM’ye taşıma kararına ilişkin konuştu. Yıldı- rım, “Taşıyabilir tabii, CHP ilk defa Anayasa Mahkemesine gitmiyor, hakkıdır, gidebilir. Bizim yaptığımız düzenleme, 16 Nisan halk oylaması sonucu anayasa değişikliğinin uygulanmasına yönelik, seçimden sonra ihtiyaç olan bir dü- zenlemedir. Tamamen Anayasa çerçevesinde yapılmıştır, o bakımdan rahatız” dedi.