Selahattin Demirtaş'ın yargılandığı ana dava bugün

Selahattin Demirtaş'ın yargılandığı ana dava bugün

Dava kapsamında Demirtaş hakkında tahliye kararı verilmişti

Selahattin Demirtaş'ın Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandığı ana dava bugün görülecek. Duruşma 3 gün sürecek. Demirtaş daha önce tahliye edildiği davanın duruşmasına SEGBİS ile katılacak. 

Demirtaş'ın dosyasının AİHM Büyük Daire'de görüşülmesine az bir süre kala Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi oy birliğiyle tahliye kararı vermişti. Avukatların, tutukluluk süresini kesinleşen cezadan mahsup etme ve tahliye talebinin ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ana dava kapsamındaki farklı bir dosyayı gündeme getirerek Demirtaş ve Yüksekdağ hakkında ana dava hakkında yargılandıkları '6-8 Ekim olayları'ndan tutuklama istemişti. Tutuklama talebinin ardından Demirtaş ve Yüksekdağ hakkında tutuklama kararı verilmişti.

Duruşmayı TBMM Başkanvekili Mithat Sancar, HDP Milletvekilleri Mehmet Rüştü Tiryaki, Züleyha Gülüm, Murat Çepni, Zeynel Özel ve HDP yönetcileri takip edecek.

NE OLMUŞTU?

Eski HDP Eş Genel Başkanları Demirtaş ve Yüksekdağ, dokunulmazlıkların kaldırılmasının ardından başka HDP'li milletvekilleriyle birlikte Kasım 2016'da "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak", "terör örgütü üyesi olmak", "silahlı terör örgütüne üye olmak", "örgüt adına suç işlemek" iddialarıyla gözaltına alınmış, ardından da tutuklanmıştı.