Sendikalı öğretmen sürgün edildi

Sendikalı öğretmen sürgün edildi

Ankara’nın Çankaya ilçesindeki Tevfik İleri Ortaokulu’nda Türkçe öğretmeni olarak görev yapan Olcay Kete, nöbete 6 dakika geç kalması gibi dayanaksız gerekçelerle sürgün edildi. Kete, Mamak ilçesindeki bir okula gönderildi.

Okul müdürünün kendisi hakkında gizli saklı şekilde tuttuğu keyfi tutanaklarla baskı altına alınıp sindirilmeye çalışıldığını, bu tür baskıların kendisini asla yıldırmayacağını ve sonuna kadar mücadele edeceğini ifade eden öğretmen Olcay Kete, sürgün kararını mahkemeye taşıyacak. 

Eğitim iş Ankara 2 Nolu Şube Başkanı  Mehmet Ali Güler, Kete’nin yaşadıkları hakkında açıklamada bulundu. 

Güler, “Bir eğitimcinin sürgün edilmesine giden süreci kamuoyu ile paylaşmamız gerektiğini düşünüyoruz. Öncelikle şunu belirtelim ki görev yeri değişikliğine gerekçe gösterilen soruşturma henüz tamamlanmamış ve üyemize herhangi bir ceza verilmemiştir. Ancak Olcay öğretmen suçlu görülmüştür. Suçu nedir derseniz; angarya görevlere, mesai saati dışında yapılmak istenen toplantılara karşı çıkmak, adaletli bir ders programı yapılmasını istemek, huzurlu bir çalışma ortamı yaratılması için okul idaresinin üzerine düşeni yapmasını istemek ve yönetmelikte olmayan nöbetçi amir uygulamasına karşı çıkmak. Bütün bunların üzerine nöbete 6 dakika geç kalması bahane gösterilerek soruşturma açılmıştır…”


Kete'den önce iki öğretmene de aynısı yapıldı

Eğitim iş Ankara 2 Nolu Şube Başkanı  Mehmet Ali Güler, “Öğretmenimiz için, nöbete geç gelmek, okul düzenini bozmak ve okul müdürüne sesini yükseltmek gibi üç ayrı suçtan uyarı, kınama ve maaş kesim cezası aynı anda önerilmiştir. Bu arada bize ulaşan bir başka öğretmenimiz bizimle ilginç bilgiler paylaştı. Birkaç yıl önce aynı gerekçe ile başlayan bir soruşturma sonucu Olcay öğretmenimiz gibi kendisinin de görev yeri değiştirilmiştir. Bu noktaya kadar bir sorun yok. Ancak her iki soruşturma aynı okul müdürünün muhakkiklik yapmasıyla sonuçlanmış ve ne tesadüftür ki her iki öğretmenimiz de aynı okullara gönderilmişlerdir. Okulda ifadesine başvurulan öğretmenlerin de büyük kısmı ortaktır. Bu benzerliklerin araştırılması gerektiği düşüncesiyle bu konuda da bir başvurumuz olacaktır. Okulda benzer soruşturmalar yapılmış mıdır? Bu soruşturmalar usulüne uygun yapılmış mıdır? Bu soruların yanıtını mahkeme sonucunda öğreneceğiz” dedi. 

Sendikalı öğretmen sürgün edildi

“Yöneticileri kınıyoruz”

Güler açıklamanın devamında, “Ankara'nın orta yerinde olmasına rağmen güvenlik riskleri altındaki bir okul bahçesinde her iklim koşulunda aralıksız nöbet tutan öğretmenlere teşekkür etmeyi değil de 6 dakika geç kalmasını bahane ederek soruşturma açmayı tercih eden yöneticileri kınıyoruz” dedi. 

“Öğretmenlerin sesini yükseltmesi istenmiyor”

Güler, “Her gün yurdun dört yanından gelen haberler bize gösteriyor ki öğretmenin sesini yükseltmesi istenmiyor. Haksızlık karşısında sussun, yanlışa yanlış demesin isteniyor. Bu soruşturmanın açıklaması budur.  Yalnız Olcay öğretmenin değil haksızlık karşısında dik duran tüm eğitim çalışanlarının yanında olmaya devam edeceğiz” şeklinde sözlerini tamamladı. 

Eğitim İş Sendikası Genel Başkanı Orhan Yıldırım'ın Açıklaması:

Eğitim-İş Genel Başkanı Orhan Yıldırım da öğretmen Olcay Kete'nin sürgün edilmesi hakkında açıklamada bulundu.

Yıldırım okullardaki asıl sorunun liyakatsiz, yandaş atamalar olduğunu dile getirdi. Milli Eğitim tarafından yapılan atamalara dikkat çeken Yıldırım ''oturduğu makamı kaldıramayan yöneticiler bu sorunlara yol açıyor'' dedi.

Eğitim-İş Sendikası bünyesindeki öğretmenlerin bu tarz baskılara boyun eğmeyeceğini dile getiren Yıldırım şu ifadeleri kullandı: 

''Son dönemlerde Milli Eğitim Bakanlığı'ndaki yandaş idareci atamaları daha çok liyakatli olmayan, daha çok yandaş sendikalara üye olan kişiler arasından özellikle seçilmektedir. Bu durumda oturduğu makamı kaldıramayan, yönetme becerisi olmayan, personeli yönlendiremeyen ve yaşanabilecek olan aksaklıklara çözümler üretemeyen kişilerin haketmedikleri makamlara gelmesine sebep olmaktadır.

Sendikalı öğretmen sürgün edildi

"Biat etmeyenlere soruşturma"


Burada yaşanan olayda bunun bir sonucu. Çünkü bir okul müdür eğer okulundaki personelle öğretmen memur, idari hizmetler, yardımcı hizmetlerde çalışanlarla yani okulun geneli anlamında nasıl yöneteceği konusunda bir planı, projesi olmadığından, kendi yetersizliğinden kaynaklı en ufak olayda bunu bir soruşturmaya, bir gözdağına, bir tehdit malzemesine dönüştürerek kişileri biat ettirmeye yönelik bir yöntem izlemektedir. Biat etmeyen kişiler üzerinde Milli Eğitim Bakanlığı'nın ilgili birimleri üzerinden yine yandaş boyutundaki soruşturmalar henüz sonuçlanmadan kendisine biat etmeyen kişileri bulunmuş olduğu yerde cezalandırma yada o birimden uzaklaştırma yoluna gitmektedirler.

"Olcay Kete, ne gerekiyorsa onu yapmıştır"


Olcay Kete'nin de yaşamış olduğu durum bundan farklı değildir. Biz bunu elbette mahkemeye götüreceğiz ve kazanacağımızdan da eminiz. Ama bu ne ilk nede son. Bunun özü liyakatsiz atanan, geldiği makamı kaldıramayan, yönetme becerisi olmayan idarecilerden kaynaklı.

Eğitim-İş Sendikası'nın hiçbir üyesi de uygulanan baskılara boyun eğmediği gibi, bu baskılar karşısında da susmamıştır. Her zaman haklı ve doğru olanı savunmuş, Türkiye Cumhuriyeti'nin Milli Eğitim Bakanlığı Milli Eğitim Yasaları çerçevesinde cumhuriyet değerlerinin eğitim öğretim sistemi içerisindeki olması gereken özgür bireyler, hür fikirlerle çocukların yetiştirilmesi