Sokak sanatçısına zabıtadan ceza

Sokak sanatçısına zabıtadan ceza

İzmir Alsancak'da sokak sanatçılığı yapan Erdal Çoban’a canlı heykel performansı sergilediği esnada dilenci muamelesi yapılıp, kabahatler kanununun 'çevreye zarar verme' maddesine istinaden 153 TL para cezası kesildi.

2008 yılından bu yana canlı performanslar düzenleyerek dünyayı gezen sokak sanatçısı Erdal Çoban, İzmir’deki gösterisinden dolayı zabıta ve polisin yaptırımıyla karşılaştı.

İlk Ses Gazetesi’nden Çağla Geniş’in haberine göre, Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi girişinde canlı heykel performansı sergilediği sırada dilencilikle suçlanarak hakkında işlem yapılmak istenen Çoban’a, daha sonra Kabahatler Kanunu’nun ‘çevreye zarar verme’ maddesine istinaden 153 TL para cezası kesildi. Gösteriden kimsenin rahatsızlık duymamasına rağmen zabıta ve polisin müdahalesi ile karşılaştığını belirten Çoban, “Yaklaşık 5 saat süren bir gösteri yaptım. Sonrasında hem polisin hem zabıtanın müdahalesine maruz kaldım. Önce dilencilikten ceza yazmaya kalktılar. Ardından kabahatler kanununun ‘çevreye zarar verme’ maddesine istinaden 153 TL para cezası kesildi. Sokağa anlam katan insanları mutlu eden ve mutlu etmek için çabalayan performans sanatçılarının böyle bir cezayla karşılaşması üzücü. Bu İzmir açısından bir ayıptır. Özür bekliyorum” diye konuştu.

SOKAK SANATÇISINA DİLENCİ MUAMELESİ

Yaşanan olayı anlatan sokak sanatçısı Erdal Çoban, Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi girişinde yaklaşık 5 saat süren performansın ardından zabıta ve polisin müdahalesi ile karşılaştığını belirterek, “Performansımda gürültü içeren herhangi bir şey yoktu. Canlı heykel performansına yapıyordum. Hatta insanlarla fotoğraf çekildim, her şey gayet güzeldi. O sırada zabıta dilencilikten işlem yapmak istedi. Sokak sanatçısı olduğumu açıklamaya çalıştım ama zorla Zabıta Müdürlüğüne götürdüler ve ceza yazdılar. Çevreye rahatsızlık verdiğim gerekçesiyle… Bana yapılan bu muameleden onlar adına utandım. Belediye başkanları, İzmir’i kültür başkenti yapmak istediklerini söylüyorlar ama durum budur! Daha önce Çeşme’de de benzer bir ceza olay yaşamıştım” dedi.

DESTEK OLACAKLARINA CEZA YAZIYORLAR

2013 yılında canlı heykel performansı alanında dünya rekoru kırdığını dile getiren Çoban, “Rusya, Yunanistan ve Romanya’da da bununla ilgili gösterilere çıktım. Dünya üzerinde canlı heykel performansı konusunda dünya rekoru bana ait 24 saat 34 dakika… Bu yaz onu İzmir’in plakasından esinlenerek 35 saate çıkarmaya çalışıyorum. Bu yüzden sokaklarda yoğun bir şekilde çalışıyorum. Ama İzmir’in yöneticileri ve görevlileri bugün beni çok üzdüler. Dünya üzerindeki bütün şehirler sanatı desteklemek için bir şekilde sanatçıya destek olurlar. Ama bizde ceza yazılıyor. Bu benim için onur; fakat İzmir açısından bir ayıptır. Seçim arifesinde hem de CHP’li bir belediye bana destek olacağı yerde dilencilikten işlem yapmaya kalkıyor ve çevreye rahatsızlık verdiğimi söyleyerek para cezası yazıyor. Herkesi sokak sanatçılarına sahip çıkmaya çağırıyorum. Bir özür bekliyorum” ifadelerini kullandı.