Son dakika: CHP Kurultayında adaylar belli oldu, oylamaya geçilecek

Son dakika: CHP Kurultayında adaylar belli oldu, oylamaya geçilecek

Kılıçdaroğlu, 48 mükerrer imzanın İnce’ye yazılmasını istedi. Kürsüye çıkarak ‘Mükerrer oy istemiyorum’ diyen İnce, Kılıçdaroğlu’nun teklifini reddetmedi. Başkanlık Divanı, Kılıçdaroğlu ve İnce’nin aday olduklarını belirterek, oylama anonsu yaptı. Oylamanın saat 21.00'de başlayacağı belirtiliyor. Sandıklar iki adaylı oylama için kuruluyor.

CHP 36. Kurultayı’nda 115 imza toplayan Muharrem İnce, genel başkan adaylığı için 127 imzayı bulamadı. Ancak Kılıçdaroğlu 48 mükerrer imzanın İnce'ye yazılmasını istedi. Kılıçdaroğlu'nun teklifini de reddetmeyen Muharrem İnce kürsüye çıkarak "Mükerrer oy istemiyorum. Delegenin özgür iradesini istiyorum" dedi. Başkanlık Divanı'ndan yapılan açıklamada ise İnce ve Kılıçdaroğlu'nun aday oldukları belirtilerek oylama anonsu yapıldı. Sandıklar iki adaylı oylama için kuruluyor. Oylamanın 21.00-23.00 arası yapılması planlanıyor.

Muharrem İnce 165, Kemal Kılıçdaroğlu ise 1081 delegenin imzası ile aday olmuştu. Ancak Kurultay Divanı 48 oyun mükerrer kullanıldığını belirledi. Bu 48 oyun geçersiz sayılması halinde, İnce’nin delege desteğinin 115'ye düşeceği ve adaylığının düşebileceği ihtimali ortaya çıkmıştı.

Divan'da mükerrer imzalar incelemeye alınırken, Kılıçdaroğlu devreye girdi.

BÜYÜKERŞEN’DEN AÇIKLAMA

Divan Başkanı Yılmaz Büyükerşen, CHP Genel Başkanlığı adaylığı için 1130 delegenin Kemal Kılıçdaroğlu’na, 165 delegenin Muharrem İnce’ye imza verdiğini açıkladı. Yılmaz Büyükerşen, şunları kaydetti:

 “Muharrem İnce’nin 165 imzası var ve bunlardan 2 imza sahibi imzalarını çekmişlerdir. 163 imzaya inmişti. 48’i mükerrer çıkmıştır. Geriye kalan 115. Bu sayı ile İnce’nin 127 oyu bulamamasına neden olmuştur. Buna karşılık CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun şu dilekçesi vardır: ‘Genel başkanın aday tekliflerinin incelenmesi sonucu 48 delegenin her iki adaya imza verdiği bilgili paylaşılmıştır. İnce’nin 115 imzası görülmektedir. Mükerrer  imzadan kaynaklı bir adayın genel başkanlık yarışına girememesi bana uygun gelmemektedir. Bu nedenle mükerrer oyu saptanan 48 imzanın benim genel başkanlığıma yönelik divanda dikkate alınmamasını diğer aday İnce’nin listesinde sayılmasını talep ederim.’ Böylece her iki aday da genel başkanlık yarışına aday olarak katılmaktadırlar.”

TEKLİFİ REDDETMEDİ

Muharrem İnce, Kılıçdaroğlu’nun teklifini reddetmedi. Daha sonra kürsüye çıkan Muharrem İnce “Mükerrer oy istemiyorum. Delegenin özgür iradesini istiyorum” dedi.

Muharrem İnce, “Buradan 49 arkadaşıma sesleniyorum. Ben lütufla aday olmam delegenin taktiriyle aday olurum. Bu AKP faşizminin CHP’ye de bulaşmasıdır” ifadelerini kullandı

ÇEKİLME MİDİR?

Yılmaz Büyükerşen’in “Bu bir çekilme midir Sayın İnce beyan etsin”sözüne, İnce’yi destekleyenler tepki gösterdi. Daha sonra Muharrem İnce ve destekçileri sahneye çıkarak Divan Kurulu ile konuştu. Gerginliğin artması üzerine İnce ve beraberindekiler salonda kurultayı takip ettiği odaya gitti.

OYLAMA ANONSU

Muharrem İnce’nin konuşmasının ardından Başkanlık Divanı’nın yapılan açıklamada ise İnce ve Kılıçdaroğlu’nun aday oldukları belirtilerek oylama anonsu yapıldı.

İNCE’DEN İKİNCİ AÇIKLAMA

Kurultayı takip ettiği oda gitmesinin ardından gazetecilere ikinci bir açıklama yapan Muharrem İnce şunları söyledi:

“CHP’nin tüzüğü çok net. Tüzüğünde aday olmak isteyen genel başkan adaylarının imzaların mükerrer olursa eğer imza veren kurultay delegeleri divana çağrılır seç tercihini yap denir. Eğer 49 mükerrer varsa asla yok bundan emin olun çok iyi biliyorum. Varsa da kendileri yaptırmıştır. Benim bir gücüm yok kendileri yaptırmıştır. Benim gücüm yok. Divan başkanı delegeyi divana çağırsa der ki, İnce mi Kılıçdaroğlu mu? Böyle bir işlem yapılmadan genel başkan iki satır yazı yazmış, İnce’ye yazın demiştir. O 49 delege genel başkanın marabası değil. Genel başkanının böyle bir hakkı yoktur. Benim böyle bir isteğim yoktur. Bu suni krizidir. Algı operasyonudur. Şu anda ben arayıp telefonuma mesaj atıp ‘sana imza vermediğim için utanıyorum’ diyenden tutun ‘gelip imza veririm’ diyenler topladığım imza kadar bunu söyleyenler var.”