Soruşturma açılan seçim kurulu başkanları ile ilgili itiraz görüşüldü: YSK topu HSK'ya attı!

Soruşturma açılan seçim kurulu başkanları ile ilgili itiraz görüşüldü: YSK topu HSK'ya attı!

YSK, 23 Haziran'dan sonra soruşturma açılan ilçe seçim kurlu başkanları ve seçim müdürlerinin tekrar görevlendirilmesine yapılan itirazı görüştü. "Yapacak bir şey yok" diyen YSK topu HSK'ye attı.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), soruşturma açılan ilçe seçim kurulu başkanları ve seçim müdürlerinin yeniden görev almasına ilişkin kararına AKP tarafından yapılan itirazı görüştü. İlçe seçim kurulu başkanı hakimler hakkında idari tasarruf ve yaptırım uygulama yetkisinin HSK'de, diğer ilgililer hakkında ise, YSK Başkanı'nın da olması dolayısıyla, YSK tarafından yapılacak bir işlem veya alınacak bir karar olmadığına karar verildi.

Evrensel'den Birkan Bulut'un haberine göre, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin iptal gerekçesi olan “sandık kurullarının yasaya aykırı oluşması” konusunda ilçe seçim kurulu başkanları ve seçim müdürlerinin 23 Haziran'da da görev alması tepkilere neden olmuştu. Şişli İlçe Seçim Kurulu başkanı ve müdürünün “Madem bu kadar ağır suç işlemişsek zan altındaki aynı personelle seçime gidilmesi de akıl alır gibi değildir” diye isyan ettiği dilekçelerin ardından YSK, bu konuda yapılacak bir işlemin olmadığını kaydetmişti. YSK, konuya ilişkin AKP'nin ilçe seçim kurulu başkanı hakimlerin geçici olarak görevlerinden uzaklaştırılmalarını ve ilçe seçim kurulu müdürlerinin değiştirilmeleri itirazını 11 Haziran'da değerlendirdi. Alınan kararda ilçe seçim kurulu başkanı hakimler hakkında yetkinin HSK'da, diğer ilgililer hakkında ise aralarında YSK Başkanı'nın da olduğu belirtilerek, YSK tarafından yapılacak bir işlem veya alınacak bir karar olmadığına hükmedildi.

YSK TOPU HSK'YA ATTI

Gelişmeleri değerlendiren CHP YSK Temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu, “YSK'nın önce 6 Mayıs iptal kararı uyarınca İstanbul 39 ilçe 76 ilçe seçim kurulu başkanı ve üyeleri (memur ve siyasi partili üyeler) ile ilçe seçim kurulu müdürleri hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu ve soruşturma başlatılarak ifadeler alındı. YSK, ilçe seçim kurulu başkanı hakimler hakkında savcılık soruşturması yapılamayacağının farkına varınca; suç duyurusunu işlemsiz olarak geri çekti. 2802 Sayılı Kanunun 86. maddesine göre bu kez suç duyurusunu 31 Mayıs 2019 tarihli yazı ile hakim, seçim kurulu üyeleri ve müdürleri için HSK'ya yaptı” dedi.

SEÇİM MÜDÜRLERİ 23 HAZİRAN'DAN SONRA GERİ DÖNECEK

YSK Başkanı Sayın Sadi Güven'in ise yasanın kendisine verdiği yetkiye dayanarak, ilk kez olan bir gece yarısı kararıyla İstanbul 'da görev yapan 13 ilçe seçim kurulu müdürlerini civar illerde ilçe müdür yardımcısı sıfatıyla geçici olarak görevlendirdiğini dile getiren Yakupoğlu, bu müdürlerin İstanbul seçiminden sonra müdür olarak İstanbul'daki görevlerine devam edeceklerini aktardı.

Şişli ilçe seçim kurulu müdürünün de uzaklaştırıldığını belirten Yakupoğlu, buradaki takdirin yasa gereği YSK başkanında olduğunu kaydetti. Son olarak ise ilçe seçim kurulu başkanı hakimler hakkında idari tasarruf ve yaptırım uygulama yetkisinin HSK'de, diğerlerinde ise YSK Başkanı'nın da olduğundan, YSK'nin yapılacak bir işlem veya alınacak bir karar olmadığına karar verdiğini dile getiren Yakupoğlu, “Derler ki; YSK, erkeği kadın, kadını erkek yapmak dışında her şeyi yapabilir. Zira Anayasamızın 79. maddesi uyarınca kararlarına herkes uyar” dedi.