Suriye'ye verilen süre bu gece doluyor

Suriye'ye verilen süre bu gece doluyor

Türkiye'nin Suriye ordusunun İdlib çatışmasızlık bölgesi sınırları dışına çekilmesi için verdiği süre bugün doluyor.

Türkiye, Rusya ile diplomatik çabalarını devam mı ettirecek yoksa kapsamlı bir askeri operasyon mu başlatacak? Ankara'daki ilk değerlendirmeler, "şimdilik" diplomasi yolunun daha ağır bastığını gösteriyor.

27 Şubat saldırısının ardından Türkiye'nin izlediği yol şöyle:

ASKERİ MİSİLLEME

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, hava ve kara unsurlarının saldırıları sonucunda Suriye ordusuna önemli kayıplar verdirildiğini iddia etti.

RUSYA İLE DİYALOG

Bu adımla Türkiye, 27 Şubat gecesinde yaşanan saldırıda koordinatları bilmesine karşın operasyonu engellememekle suçladığı Rusya'yla köprüleri atmayacağını göstermiş oldu.

NATO TOPLANTISI

Türkiye, İdlib saldırısının ardından Washington Anlaşması'nın 4. Maddesi çerçevesinde NATO'yu fikir alış-verişinde bulunmak üzere olağanüstü toplantıya çağırdı.

MÜLTECİ KOZU

Artan göç baskısı konusunda Avrupa'ya mesaj veren Türkiye, durumun daha da kötüleşmesi durumunda kapıları açma konusunda kararlı davranacağını gösterdi.

BUNDAN SONRA NE OLACAK?

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Türk ve Rus heyetlerinin İdlib konusunda Ankara’daki müzakerelerine ilişkin yapılan açıklamada gerilimin azaltılması konusunda mutabık kaldığı bildirildi.

Öte yandan Erdoğan yaptığı açıklamada Putin'e "Bizi rejimle baş başa bırakın" dediğini aktardı.

Türkiye'nin olası bir operasyonunda Suriye ordusunun yanı sıra Rus ordusuyla da karşı karşıya kalması kaçınılmaz bir senaryo olarak görülüyor. Bu senaryo sadece Türkiye açısından değil NATO müttefikleri açısından da son derece tehlikeli gerilim unsuru olarak görülüyor.