Suriye’de neler oluyor! Operasyon başladı mı?

Suriye’de neler oluyor! Operasyon başladı mı?

Türkiye’nin Fırat’ın kuzeyinde yapmayı planladığı operasyonla ilgili üst üste yaşanan gelişmeler gündeme bomba gibi düştü. Operasyonun başlamasıyla ilgili henüz resmi bir açıklama gelmezken, tüm gözler Suriye’nin kuzeyine çevrildi.

Beyaz Saray’dan ve ABD Başkanı Trump’tan dün sabah saatlerinden itibaren gelen açıklamalar sonrası Türkiye’nin Fırat’ın doğusunda yapmayı planladığı operasyonla ilgili önemli gelişmeler yaşanıyor. Beyaz Saray, Suriye’nin kuzeyinde bulunan ABD askerlerinin bölgeden çekileceğini açıkladıktan sonra, Resulyan ve Tel Abyad’da bulunan gözlem noktalarındaki ABD askerlerinin çekildiği bilgileri geldi.

Bu durum Türkiye’nin Fırat’ın doğusunda yapmayı planladığı operasyona başlamasının an meselesi olduğu yorumlarına yol açarken, ABD Başkanı Donald Trump’ın açıklamaları büyük tepki çekti. Trump, yaptığı açıklamada "Erdoğan'a bizden kimseye zarar vermemelerini, bunun büyük bir sorun olacağını söyledim. Türkiye uzun süredir düşmanı olan PKK ile savaşıyor. Tüm bunların Obama yüzünden başladığına dair bugün bazı haberler okudum. Obama, Türkiye ve PKK arasında bir savaş başlattı" ifadelerini kullandı.

Yeniçağ'dan Serkan Talan'ın haberine göre; Daha önce Rahip Brunson konusunda Türkiye'nin ekonomisine büyük zararlar verdiğini savunan Trump, "Türkiye'ye bizim düşündüğümüzün dışında bir şey yaparlarsa, büyük oranda yok edilmiş bir ekonomi ile karşı karşıya kalacaklarını söyledim" diye konuştu.

Trump, ABD'nin IŞİD'i büyük oranda yendiğini ifade ederek, artık bu konuda işin bölgedeki diğer ülkelere düştüğünü belirtti.

TÜRKİYE OPERASYONA BAŞLADI MI?
Türkiye, Fırat’ın doğusunda YPG’ye karşı yapmayı planladığı operasyonla ilgili hazırlıklarını uzun süredir devam ettirirken, operasyonun başlayıp başlamadığıyla ilgili henüz resmi bir açıklama gelmedi. ABD’li yetkililer, Türkiye’nin operasyona başlamak için bölgedeki ABD güçlerinin tamamen çekilmesini beklediğini iddia etti. Söz konusu operasyonun kısa sürede başlaması bekleniyor.

SURİYE RADYOSUNDAN FLAŞ İDDİA
Bugün sabah saatlerine ise Suriye radyosundan ortaya atılan bir iddia, Türkiye operasyona başladı mı sorularını artırdı. Suriye radyosu, “Türk uçakları, Suriye'nin kuzeydoğusundaki Haseke bölgesinin el-Malikiya şehri yakınlarındaki silahlı Kürt oluşumların karargahına saldırı düzenledi” denildi.

Haberde ölü veya yaralılara dair bilginin gelmediği ifade edildi. Suriye devlet televizyonu Ikhbariya de TSK'nın, el-Malikiya şehri yakınlarındaki Tel-Tavil köyünde DSG hedefine saldırı düzenlediğini öne sürüldü.

MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI’NDAN AÇIKLAMA
Milli Savunma Bakanlığı (MSB), TSK’nın tüm terör örgütlerine karşı mücadeleye hazır olduğunu açıkladı. “Türk Silahlı Kuvvetleri sınırlarımızda terör
koridoru oluşturulmasına asla müsamaha göstermeyecektir.” ifadelerinin kullanıldığı açıklamada “Harekat için tüm hazırlıklar tamamlanmıştır.” denildi.

Bakanlığın Twitter hesabında yer alan açıklamada, “TSK vatanımızın bütünlüğüne, devletimizin bekasına, 82 milyon vatandaşımızın huzur/güvenliğine yönelik tehdit/tehlike oluşturan tüm terör örgütlerine karşı asil milletimizin sevgisi, güveni ve duasından aldığı güçle ve ‘Ölürsem şehit kalırsam gazi’ anlayışıyla mücadeleye hazırdır” ifadeleri yer aldı.

Milli Savunma Bakanlığının Twitter hesabından yapılan paylaşımda ayrıca, “Bölgemizin istikrar ve huzuruna katkı sağlayarak Suriyelilerin güvenli bir yaşama kavuşabilmesi için güvenli bölge/barış koridoru kurulması zaruridir.” vurgusu yapıldı.

SURİYE HAVA SAHASI TÜRKİYE’YE KAPATILDI İDDİASI
Pentagon Sözcüsü Yarbay Carla Gleason, yaptığı açıklamada, "Türkiye, Birleşik Hava Operasyonu Merkezi tarafından Hava Görev Emri'nden çıkarıldı, Türkiye'ye keşif ve gözlem verilerinin sağlanması durduruldu." ifadelerini kullandı.

"Bunun hava sahasını Türkiye'ye kapatmak anlamına gelip gelmediği"ne ilişkin soruya Gleason, "Teknik olarak bu anlama gelmese de bir hava unsuru Hava Görev Emri'nden çıkarıldığında söz konusu bölgede koordinasyonsuz uçması neredeyse imkansız hale geliyor." yanıtını verdi.

FUAT OKTAY’DAN SURİYE’YE OPERASYON AÇIKLAMASI
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ise, Gazi Üniversitesi’nin akademik yıl açılış töreninde yaptığı açıklamada, Fırat'ın doğusuna yapılması beklenen operasyona ilişkin şöyle konuştu:

''Fırat Kalkanı ve Afrin güvenli bölgelerine 370 bin mülteci Türkiye'den gönüllü geri dönüş yapmıştır. Şimdi sıra Fırat'ın doğusunda güvenli bölgeyi oluşturmaktadır. Türkiye hem güney sınırlarımızı tehdit eden terör örgütlerine haddini bildirecek hem de Türkiye'de bulunan Suriyeli mültecilerin gönüllü olarak ülkelerine dönmelerine fırsat sağlayacaktır.

Uluslararası camiaya mesajımız nettir; Türkiye tehditlerle hareket edecek bir ülke değildir. Söz konusu Türkiye'nin güvenliği olduğunda Cumhurbaşkanımızın her zaman vurguladığı gibi Türkiye kendi yolunu kendi belirler kendi göbeğini kendisi keser, hiçbir şartla da kendi sınırlarının hemen yanı başında bir terör koridoru ve terör devleti oluşturulmasına asla ve asla müsaade etmez. Bedeli ne olursa olsun.''

Kaynak Yeniçağ: Suriye’de neler oluyor?