Suriyeliler Barometresi: Türkiye'de huzurlular, dönmek istemiyorlar

Suriyeliler Barometresi: Türkiye'de huzurlular, dönmek istemiyorlar

Yapılan saha araştırmasına göre, İki yıl önce yüzde 17'de kalan 'ülkeme dönmem' diyen Suriyelilerin oranı yüzde 50'yi geçti

Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, ‘Suriyeliler Barometresini’ köşesine taşıdı. Prof Dr. Murat Erdoğan’ın yaptığı saha araştırmasına göre, Türkiye’de kalmak isteyen Suriyelilerin sayısı artıyor.

İki yıl önce yüzde 17 olan ‘Suriye’ye dönmem’ diyenlerin oranı bugün yüzde 50’yi geçti. Geçen zamanla birlikte Türkiye’de kendilerini daha huzurlu ve güvenli hissediyorlar. Buna karşın Türk vatandaşlarının Suriyelilere tepkisi üç kat arttı. Suriyeliler Barometresindeki bir başka veriye göre, vatandaşlığa geçen Suriyelilerin Türk toplumuna bakışı, geçmeyenlere oranla daha mesafeli. Sarıkaya köşesinde araştırma için şunları yazdı: "Vatandaşlığa geçen Suriyeliler ile geçmeyi bekleyenlerin Türk toplumuna mesafesini de ölçümlemiş. İkincinde öncense göre dikkat çeken en önemle veri nedir derseniz, Suriyelilerin Türkiye ve Türkiye ile aidiyet bağının gittikçe güçlenmesi derim.Buna karşın Türk vatandaşlarında onlara olan tepkileri de üç kat artmış. Türk yurttaşlarındaki bu reaksiyona karşın Suriyelilerin kendilerini rahat hissetmelerindeki neden de Türk toplumunu çok iyi tanımaya başlamış olmaları derim. Çünkü araştırmada da sorulduğunda ‘Devletin bir tepkisi yok, bireylerin tepkisin de bir önemi yok bir süre sonra geçer’ bakışına sahip olmaları”
 

Araştırmadan çıkan sonuçlarından biri de, Suriyeliler dışında baştan Afganistan’dan olmak üzere günde bin 400 kişinin Türkiye’ye kaçak giriş yaptığı. Verilere göre bir yılda; Afganistan, Pakistan, İran ve Iraklı 420 bin kişi ülkeye girdi.