Taşerondan kadroya geçişte on binlerce mağdur... 'Herkese kayıtsız, şartsız kadro'

Taşerondan kadroya geçişte on binlerce mağdur... 'Herkese kayıtsız, şartsız kadro'

DİSK Genel İş 2 Nolu Şube Başkanı Adil Çiftçi, bugün Kadıköy Belediyesi önünde gerçekleşecek basın açıklamasından önce taşeron işçilerin kadroya alınması ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Binlerce insanın mağdur olduğunu hakkının yendiğini söyledi. 

Barış CAN / YURT

DİSK Genel İş 2 Nolu Şube Başkanı Adil Çiftçi, taşeron işçilere kadro verilirken büyük adaletsizliklerin yaşandığını belirterek; "Belediyelerin tamamında ihale süreci ile ilgili büyük problemler yaşandı. Burada çok sayıda mağdur olan yurttaş var. Şoförlere kadro verilmedi, mağdur edildiler" ifadelerini kullandı.  

'SADECE İSTANBUL'DA BELEDİYELERDE 15-20 BİN MAĞDUR VAR'

En büyük mağduriyetlerin belediyelerde yaşandığını belirten Çiftçi; "İstanbul'da 39 belediyeden 5-6 bin kişi mağdur  İBB hariç. İBB'de 9 bin kişiye kadro verilmedi. 15-25 bin kişi sadece İstanbul'daki belediyelerden mağdur oldu" dedi.

'ZATEN KAMUYA HİZMET EDİYORLAR'

"Yapılan imtihanlardan çok az sayıda isim elendi ama şimdi de güvenlik soruşturması olayı var. Güvenlik soruşturması da öyle bir olay ki; adam gitmiş FETÖ'nün okulunda, hastanesinde, dersanesinde hizmetli olarak çalışmış. Bu adam orada odacılık yapmış, tuvalet temizlemiş, paspas yapmış; aylığı da BankAsya'ya yatmış. Bu insanlar alınmıyor. Bu adamın su ne?" diye sonra Çiftçi, başka bir mağduriyete dikkat çekerek;  "Bazı çalışanlar 2,3,5 yıl önce ceza yemiş, cezasını çekmiş, bitmiş. Aynı zamanda taşeron firmada fiilen zaten tam günlü olarak yasa ile  hükümlü kadrosunda çalıştırılıyordu. Ama kadroya geçerken almıyorlar. Bu insanlara diyorlar ki; 'sen çalışamazsın.' Neden? 'Sen ceza yemişsin' Özellikle belediyelerde bu şekilde çok sayıda mağdur söz konusu. Hastanelerde ve diğer kamu kurumlarında bir düzenleme yapıldı ama belediyelere bir düzenleme yapılmadı bu konuda. Tekrar bu insanlar yaşamın dışına itilecek, tekrar suçlu görülecekler, tekrar suça itilecekler. Geçim sıkıntısı yaşayacak, güvenli bir işi yok, hiçbir yerde de çalışamayacak. Toplumdan dışlanacaklar, perişan olacaklar" ifadelerini kullandı.

'HERKESE KAYITSIZ, ŞARTSIZ KADRO'

Çiftçi, "Herkese kayıtsız şartsız, bir yasal düzenleme yapılsın. Zaten bu arkadaşlar sabahtan akşama kadar kamuya çalışıyorlar" ifadelerini kullandı.

'KIDEM TAZMİNATINDAN MAHRUM KALACAKLAR'

Kadroya alınmayan taşeron işçilerin başka bir mağduriyet daha yaşacaklarını belirten Çiftçi, "Bu arkadaşlar kıdem tazminattan mahrum kalacaklar. Bugüne kadar çalıştıkları, emekleri gidecek. Bunların yanında bu insanlar sigortalı bir işte çalışamayacak, hiçkimse de bu insanları işe almayacak" dedi.

'SOSYAL BİR FELAKET OLDU, HERKES KORKUYOR'

"Suçlu bir toplum doğacak. İnsanlar suça itilecek. Geçimini sağlayamayan, gelecek kaygısı olan, bir sürü problemleri olan bir toplum daha yaratacağız. Zaten fabrikaları kapatıyoruz, açmayı boş verin. Bu insanlar ne yapacak? Yeni cezaevleri inşa edilecek, bu insnalar oralara tıkılacaklar" ifadelerini kullanan Çiftçi KHK'lar işinden olanların durumlarına da dikkat çekerek, kendi sendikalarında da binlerce mağdur oladuğunu belirterek, "Bu arkadaşlarımızın gidecek hiçbir mahkemesi yok, dava açamıyorsunuz. OHAL var diye... KHK'lar ile bu insanlar yaşamın dışına itildi. Meclis'te kurulan komisyona bunlar başvuru yaptılar. İnceleniyor diyorlar da neyi inceliyorlar. Dışarda da bu insanlara iş verilmiyor. Bu resmen sosyal bir felaket oldu. Geçimlerini zar zor sağlıyorlar. Bir müddet yakınları yardımda bulundular. Birileri yardımda bulunsa onun da bir derdi var. 'neden buna yardım ettin?' herkes korkuyor" dedi.

'12 EYLÜL'DE BİLE GİDİLECEK BİR MAHKEME VARDI'

Çiftçi açıklamasını şu şekilde sürdürdü: 

Hakim-savcı iş bulamıyor artık... İçeri aldıkları hakim ve savcılar dışarı çıktıklarında iş bulamıyorlar. O gün yargılayanlar bugün perişan durumdalar. 12 Eylül cundası dahil, gidilecek, başvurulacak bir mahkeme vardı. Şimdi dava açamıyorsunuz. Kararlar sonuçlanmıyor... 

Genel merkezimiz her gün Bakanlarla görüşüyor. Her gün bir şeyler yapılıyor. Görüşmeler yapılıyor ama birşey çıkmıyor.