TBMM yeni başkanını seçecek: Kimler aday?

TBMM yeni başkanını seçecek: Kimler aday?

Meclis, başkanını seçmeye hazırlanıyor. 12 Kasım’da başlayacak başvurular 5 gün sürecek. Temayül yoklamasının gündemde olduğu AKP’de Kuzu’nun ısrarı sürerken, bazı bakanların da adı başkanlık için düşünülüyor.

TBMM Başkanlığı için 12 Kasım’da adaylık başvuruları başlayacak. Başvurular, 16 Kasım gece yarısı sona erecek. AKP kanadında İsmail Kahraman’ın şansının giderek azaldığı belirtilirken, kabineden bazı bakanların da başkanlık için düşünüldüğü ifade edildi. Prof. Dr. Burhan Kuzu’nun ısrarının ise sürdüğü kaydediliyor.

T24’ten Hülya Karabağlı’nın aktardığı kulis bilgilerine göre, AKP’nin bugün toplanacak Merkez Yürütme Kurulu'nda (MYK) konunun ele alınması bekleniyor. Bir temayül yoklamasının yapılmasının da gündemde olduğu partide, bazı bakanların Meclis Başkanlığı için düşünüldüğü ifade ediliyor. AKP’nin resmi adayını 10 Kasım’da açıklayacağı kaydediliyor.

CHP kanadında, TBMM Başkanlığı için eski bakanlardan, İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel’in adı, hâlâ güçlü bir şekilde dillendiriliyor.

MHP’de kıdemlilerden Genel Başkan Yardımcısı İstanbul Milletvekili Celal Adan ve Adana Milletvekili Mevlüt Karakaya’nın adı öne çıkıyor. Ancak, MHP’nin sonucu önceden belli olduğu gerekçesiyle aday gösterip göstermeyeceği konusunda bazı yorumlar dikkat çekiyor.

HDP, daha önce tutuklu Hakkari Milletvekili Selma Irmak’ı aday olarak belirlemişti.

Başkanlık seçimleri için ilk iki turda 367, üçüncü turda salt çoğunluk, yani 276 aranıyor. AKP’nin üçüncü turda başkanı seçmesi bekleniyor. Ancak, üçüncü turda salt çoğunluk bulunmazsa son turda bir yüksek oy alan kişi ile nokta konulacak. Meclis'te AKP’nin 316, CHP’nin 131, MHP’nin 36, HDP’nin 54 milletvekili var.

Üç kadın ismi gündemde: Bahçekapılı gidiyor mu?

TBMM Başkanlığı’nın ardından AKP’de kapılı bir gurup toplantısıyla Meclis Başkanvekili, grup başkanvekili, katip üye, idare amirleri ve grup yönetim kurulu üyelerinin seçilmesi bekleniyor.

Kulislerde Meclis Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı’nın değişebileceği belirtiliyor. İdare Amirliklerinde de değişimin beklendiği AKP’de, Trabzon Milletvekili Ayşe Sula Köseoğlu’nun adına dikkat çekiliyor. Fetullah Gülen’le fotoğrafı olan isimlerden AKP Grup Başkanvekili İlknur İnceöz’ün de değişebileceği söylenenler arasında yer alıyor.