Trabzon Belediyesi’nden yandaşlarına büyük torpil!

Trabzon Belediyesi’nden yandaşlarına büyük torpil!

CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen; “Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı usulsüz bir şekilde, liyakat ilkelerine aykırı ve atama koşulları sağlanmadığı halde yakınlarını belediyede işe yerleştirmektedir.” dedi. 

Hak eden birçok insan iş bulamazken yandaşlar hiçbir kurala, liyakata uymadan işe alınmaktadır. Yenilen kul hakkı, yapılan hiçbir yolsuzluk ve usulsüzlük kimsenin yanına kalmayacaktır. İnsanların emeğini çalanlar elbet hesap verecektir. 

CHP Trabzon Milletvekili Avukat Haluk Pekşen, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu hakkında kadrolara usulsüz bir şekilde, liyakat ilkelerine aykırı ve atama koşulları sağlanmadığı halde yakınlarını veya iş ilişkisi olan kişilerin yerleştirildiği gerekçesiyle İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı’na şikayette bulundu.  

Şikayet dilekçesini İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı’na vermesinin ardından bir basın açıklaması yapan Pekşen, “Belediyenin özellikle müdür kadrolarına yapılan atamalar, vekaleten görevlendirme yöntemiyle yapılmakta ve birçok aşamadan oluşan zorlu sınavlarda başarılı olanlar görevlendirilmeyerek, yandaşların sınavsız, koşulsuz önemli pozisyonlara yerleştirildiği ve yükseltildiği kamuoyunun malumu haline gelmiştir. Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nde sınava hiç girmeyen veya girip yeterli puan alamayanların atanma koşulları sağlanmadığı halde, vekaleten görevlendirildikleri, özellikle de özel kalem müdürlüğü, genel sekreter yardımcılığı ve birçok daire başkanlıklarına görevlendirmeler yapıldığı bilinmektedir.” ifadelerini kullandı. 

Bu tür işe alımların kariyer ve liyakat ilkeleri ile Anayasaya açıkça aykırı olduğunun altını çizen Pekşen, “Anayasamızın 2. maddesinde belirtildiği üzere Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Hukuk Devletinde kişilerin mesleki kazanımları, kariyer ve liyakat ilkeleri gözetilmeksizin atanmaları hukuka aykırıdır. Hukuk Devletinde idarenin her türlü eylemi ve işlemi kurallar dahilinde, genel, soyut ve nesnel olmalıdır. Kuraldan bağımsız, kişiye özel ve takdir hakkının sınırsızca kullanıldığı işlemler hiçbir şekilde Hukuk Devleti ilkesiyle bağdaşamaz.” şeklinde konuştu.

Kamu idarelerinin, kamu görevlilerini atamada takdir yetkililerinin bulunduğu söyleyen Pekşen, “Ancak bu takdir yetkisi sınırsız değildir, kanunlar çerçevesinde kullanılması gerektiği sabittir. İdare, atama işlemlerinde takdir yetkisini kullanırken, her şeyden önce, “kariyer”, “liyakat”, “kazanılmış hakların korunması” ilkelerine uymak ve daha da önemlisi kamu yararını gerçekleştirmeyi hedeflemek zorundadır.” dedi.

Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nde yaşanan atamaların tamamen yandaşları koruyan, liyakat, kariyer, beceri ile uzaktan yakından ilgisi olmadığını ifade eden Pekşen şöyle devam etti, “Trabzon Belediye başkanı Trabzon’da yaşanan temizlik, trafik, hava kirliliği gibi hiçbir soruna çare üretemediği gibi işe alımlarda da vatandaşın değil yandaşın çıkarını savunmaktadır. Yıllarca dişinden tırnağından artırarak evlatlarını okutan insanların emeği yandaşlara kıyak yapmak için çöpe atılmaktadır. Ancak herkes şunu bilmelidir ki, yenilen kul hakkı, yapılan hiçbir yolsuzluk ve usulsüzlük kimsenin yanına kalmayacaktır. İnsanların emeğini çalanlar elbet hesap verecektir. Biz de bunun takipçisi olacağız. Trabzonluların hakkını kimsenin yemesine müsaade etmeyeceğiz.”