TRT'de Karlov operasyonu: Polis o ismi bulamadı

TRT'de Karlov operasyonu: Polis o ismi bulamadı

6 kişinin gözaltına alındığı operasyonda, o dönemde TRT 1 Ana Haber Bülteni’nde Karlov’un vurulma görüntülerini yayımlanma talimatı verdiği iddia edilen eski sunucu Erhan Çelik’in evine polis gitti, ancak kendisi evinde bulunamadı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov’un öldürülmesine ilişkin görüntülerin TRT 1 Ana Haber Bülteni’nde yayımlanması nedeniyle yürüttüğü soruşturma kapsamında TRT’ye operasyon yaptı. 6 kişinin gözaltına alındığı operasyonda, o dönemde TRT 1 Ana Haber Bülteni’nde Karlov’un vurulma görüntülerini yayımlanma talimatı verdiği iddia edilen eski sunucu Erhan Çelik’in evine de polis gitti, ancak kendisi evinde bulunamadı.

PLANLANDI İDDİASI
Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, 19 Aralık 2016’da Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde bir sergi sırasında polis Mevlüt Mert Altıntaş tarafından vurularak öldürüldü. Suikasta ilişkin soruşturmada 11’i tutuklu 28 sanık hakkında dava açıldı. Savcı Adem Akıncı tarafından hazırlanan iddianamede, Karlov’un vurulma anına ilişkin görüntülerin TRT 1 Ana Haber Bülteni’nde yayımlamasının “üzerinde durulması gerektiği” vurgulanmıştı. TRT’nin ilk kez böyle bir sergi etkinliğini 3G cihazı ile takip etmesinin şüpheli olduğu belirtilen iddianamede, “Terörist Mevlüt Mert Altıntaş’a talimat veren FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün ve bu örgütü yöneten, barındıran, kollayan dış güçlerin eylemin herkes tarafından bilinebilir olmasını ve mümkün olduğu kadar geniş çevrelere yayılmasını istedikleri ve sayın Büyükelçi Andrey Karlov’un özellikle kameralar önünde hayatını kaybetmesini planlandıkları belirlenmiştir” denilmişti. Bu kapsamda TRT dosyası ayrılmıştı.

15 ŞÜPHELİ VAR
Cumhuriyet'te yer alan habere göre, Savcı Adem Akıncı, görüntülerin yayımlanması nedeniyle TRT çalışanları hakkında yürüttüğü soruşturma kapsamında çarşamba günü harekete geçti. 7 TRT çalışanı hakkında gözaltı kararı çıkarıldı. Örgüt üyeliği ile suçlanan ve TRT haber koordinatörü, muhabir, kameraman ve görüntüleri montajlayarak yayına hazır hale getiren montajcıların da aralarında bulunduğu 6 şüpheli, önceki gün gözaltına alındı. Şüphelilerin Emniyet’teki işlemlerinin tamamlanmasının ardından dün savcılık sorgusu için Adliyeye sevk edildi. Öte yandan gözaltı listesinde o dönemde TRT 1 Ana Haber Bülteni’ni sunan Erhan Çelik’in de bulunduğu öğrenildi. Operasyon kapsamında Çelik’in İstanbul’daki evine gidildi. Polis ekipleri, Çelik’e evde ulaşamadıkları şeklinde tutanak tutarak evden ayrıldı. Çelik’in daha sonra ifadeye tekrar çağrılacağı bildirildi.

Karlov soruşturma dosyası kapsamında daha önce de 4 şüphelinin ifadesinin alındığı, dosyada toplam şüphelinin 15 kişi olduğu bildirildi. İfadeleri alınmayan diğer 5 şüphelinin daha sonra ifadeye çağırılacağı belirtildi.