Trump karar verdi... Peki Türkiye'ye nolacak?

Trump karar verdi... Peki Türkiye'ye nolacak?

ABD Başkanı Donald Trump, ülkesinin ithal ettiği çeliğe yüzde 25 gümrük vergisi getireceğini açıklarken; Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) Başkanı Namık Ekinci mevcut seçenekler arasından Türkiye için "kötünün iyisi" olduğunu ve Türkiye'nin ihracatında önemli bir etkilenme öngörmediğini söyledi.

Dünyanın sekizinci büyük çelik üreticisi konumundaki Türkiye’nin 2017 yılında ABD’ye çelik ihracatı 1.12 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Gümrük Bakanlığı verilerine göre 2017 yılında Türkiye’nin toplam demir-çelik ihracatı ise 8.25 milyar dolar olmuştu.

ABD’nin yerli çelik sanayini korumak için ithal ürünlere ilave vergi uygulayacağı beklentisinin yarattığı tedirginlik, son dönmede Türkiye’nin bu ülkeye yaptığı çelik ürünleri ihracatında sert düşüşe neden olmuştu.

2017’DE GERİLEDİ

ÇİB verilerine göre, Türkiye’nin ABD’ye çelik ihracatı 2017’de bir önceki yıla göre miktarda yüzde 22.5 düşüşle 1.83 milyon tona geriledi. İhracat 2018 Ocak ayında da geçen yılın aynı ayına göre yüzde 83.6’lık sert düşüşle 42,000 tona geriledi.

ABD Başkanı Donald Trump, dün yaptığı açıklamada ülkesinin ithal ettiği çeliğe yüzde 25, alüminyuma ise yüzde 10 gümrük vergisi getireceğini duyurdu.

“KÖTÜNÜN İYİ OLDU DİYEBİLİRİZ”

ÇİB Başkanı Namık Ekinci Reuters’a yaptığı değerlendirmede, “Trump’ın önünde üç seçenek vardı. Birincisi, Türkiye’nin de aralarında olduğu 12 ülkeden çelik ithalatına en az yüzde 53 vergi getirilmesi. İkincisi tüm ülkelere ihracat kotası getirilmesi. Üçüncüsü ile tüm ülkelere yüzde 25 ilave vergi getirilmesi” dedi ve ekledi:

“İlk seçeneğin hayata geçmiş olması durumunda Türkiye’nin ABD’ye çelik ihracatı durma noktasına gelirdi. Trump’ın kararının Türkiye’nin de aralarında olduğu 12 ülkeyi değil de, tüm ülkeleri kapsaması nedeniyle ‘kötünün iyisi oldu’ diyebiliriz. Bütün ülkeler bu karardan eşit oranda etkileneceği için ABD’ye ihracatımızda bu aşamada önemli bir etkilenme beklemiyorum. Türkiye ihracatına devam edecektir.”

Ekinci, Türk ihracatçıların ABD’li yerel üreticilere karşı bir pazar kaybı yaşama riski olup olmadığı ile ilgili olarak ise, “Türk çelik sektörü olarak devletten hiçbir şekilde teşvik almıyoruz. Ancak ABD’ye göre bir fiyat avantajımız var. ABD’de çelik ton başına fiyat 850 dolarlarda. Türkiye’den ithal edilen ürünlerde ise fiyat 600 dolar seviyelerinde. İlave vergi uygulansa bile ABD’li üreticilerle aynı fiyata geliyoruz. Dolayısıyla ABD’li üreticilere karşı bir dezavantaj söz konusu görünmüyor” diye konuştu.

Ekinci, Trump’ın kararının ardından asıl sıkıntıyı çeliği girdi olarak kullanan ABD sanayicisi ile ABD halkının çekeceğini belirterek, ABD’nin daha yüksek fiyata çelik kullanacağına işaret etti. Trump’ın açıkladığı ilave vergi kararının ayrıntıları haftaya belli olacak.