Trump'la Erdoğan'ın görüşmesinde bir kişi daha vardı! 'Herkes kemerlerini takmalı'

Trump'la Erdoğan'ın görüşmesinde bir kişi daha vardı! 'Herkes kemerlerini takmalı'

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, Amerikan askerlerini Suriye’de Türkiye’nin olası operasyon bölgesinden çıkardıklarını doğruladı.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, Amerikan askerlerini Suriye’de Türkiye’nin olası operasyon bölgesinden çıkardıklarını doğruladı.Pentagon Sözcüsü ABD basınında yer alan haberlerin aksine Başkan Trump’ın konuyla ilgili olarak kendilerine danışıldığını söyledi.

Pentagon sözcüsü Jonathan Hoffman yaptığı yazılı açıklamada, “Suriye’nin kuzeyindeki ABD askerlerini, güvenliklerini sağlamak için Türkiye’nin olası müdahale rotasının dışına çektik” dedi.

'BAŞKAN PENTAGON'A DANIŞTI'
Hoffman, aksi yönde haberlerin yayınlanmaya devam etmesine rağmen, Savunma Bakanı Mark Esper ve Genelkurmay Başkanı Mark Milley’ye, son birkaç gün içerisinde, Türkiye’nin askeri operasyonu karşısında Suriye’nin kuzeyindeki ABD askerlerini koruma çabaları ve bölgedeki durum hakkında Başkan Donald Trump tarafından danışıldığını belirtti.

Sözcü Hoffman, Bakanlığın, Suriye’nin kuzeyinde bir güvenli bölge oluşturulmasının istikrarı sağlamanın en iyi yolu olduğu yönündeki duruşunu sürdürdüğünü vurguladı.

Amerika’nın Sesi’nde yer alan haber göre; Pentagon sözcüsü “Maalesef Türkiye tek taraflı olarak harekete geçmeyi tercih etti. Bunun neticesinde, Suriye’nin kuzeyindeki ABD askerlerini emniyetlerini sağlamak için Türkiye’nin olası müdahale rotasının dışına çektik. Şu an itibariyla Suriye’deki askeri varlığımızda bir değişiklik yapmadık” dedi.

ABD Başkanı Trump'ın Suriye kararı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la yaptığı telefon görüşmesinin ardından gelmişti. ABD'li yetkililer söz konusu görüşmeye hem Savunma Bakanı Mark Esper hem de ABD Genel Kurmay Başkanı Mark Milley'nin katıldığını açıkladı.

Reuters haber ajansına konuşan yetkili "Başkan Trump ve Cumhurbaşkanı Erdoğan arasındaki görüşmede askeri konuların gündeme gelmesi olasılığı sebebiyle telefon görüşmesine Bakan Esper ve Genel Kurmay Başkanı Milley de katıldı" dedi.

'HERKES KEMERLERİNİ TAKMALI'
ABD Başkanı Donald Trump, Suriye’nin kuzeydoğusundan asker çekme kararını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile geçen Pazar günü yaptığı telefon görüşmesinden sonra almıştı. Reuters’ın haberine göre, askeri konuların gündeme gelme olasılığı sebebiyle ABD Savunma Bakanı Mark Esper ve Genel Kurmay Başkanı Milley'nin de hazır bulunduğu Trump-Erdoğan telefon görüşmesinin ardından ABD Başkanı Trump, Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamayı danışmanına bizzat yazdırdı.

Reuters haber ajansı ABD Başkanı Trump’ın kendisine yakın Cumhuriyetçi destekçileri ve yabancı müttefiklerini bile hazırlıksız yakalayan, danışmanlarını da hasa kontrolu yapmak durumunda bırakan kararının perde arkasını ve karar öncesinde Trump’ın Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’la yaptığı telefon görüşmesinin ayrıntılarını yazdı.

Reuters konuyla ilgili haberinde, Trump’ın Suriye kararı geleneksel yapıların bozulduğu ve çok az sayıda danışmanın kendisine meydan okuyabildiği Beyaz Saray’da Trump’ın ani dış politika kararları verme konusunda daha özgür olduğu yorumunu yaptı.

Reuters’a konuşan bir ulusal güvenlik yetkilisi içerde hakkında Demokratların başlattığı azil soruşturmasıyla gittikçe artan bir baskıyla karşı karşıya olan Trump’ın dış politika kararları konusunda yaptığı değerlendirmede ABD Başkanı’nın geçtiğimiz ay ulusal güvenlik danışmanı John Bolton’ı görevden almasının, Başkan’ın üst düzey danışmanları tarafından daha az dizginlenebildiğinin işareti olduğunu savundu. Yetkili “Kimsenin şu aşamada Trump’ın Trumplığını yapmasına engel olamayacağı konusunda bir his var. O nedenle herkes kemerlerini takmalı” değerlendirmesinde bulundu.

'TRUMP SURİYE AÇIKLAMASINI DANIŞMANINA BİZZAT KENDİSİ YAZDIRDI'
Trump’ın Suriye konusundaki politika değişikliği Pazar günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la yaptığı telefon görüşmesinden kısa bir süre sonra gelmiş, Beyaz Saray da telefon görüşmesinden birkaç saat sonra gece geç saatte yazılı açıklama yayınlamıştı. Reuters haber ajansına konuşan bir Trump yönetimi yetkilisine göre, ABD askerlerinin olası operasyon bölgesinden çekileceğinin belirtildiği açıklamayı Başkan Trump bizzat kendisi danışmanına yazdırdı.

ABD Başkanı Trump, geçtiğimiz Aralık ayında da ABD’nin Suriye’den tamamen çekilmesi çağrısı yapmış, Pentagon’dan gelen tepkilerin ardından geri adım atmak zorunda kalmıştı. Hatta o dönem Savunma Bakanı Jim Mattis de Suriye konusunda yaşanan görüş ayrılığının ardından görevinden istifa etmişti.

ABD Başkanı Trump Pazartesi günü gazetecilere yaptığı açıklamada en son aldığı Suriye kararı konusunda herkese danıştığı konusunda ısrarlıydı. ABD Savunma Bakanlığı Pentagon da Başkan’ın Suriye’nin kuzeydoğusundaki askerlerin güvenliğinin sağlanması konusunda kendilerine danıştığını Salı günü yapılan yazılı açıklamada doğruladı.

'BAŞKAN ASKERLERİ BÖLGEDEN ÇEKMEK SURETİYLE KORUMAYA KARAR VERDİ'
Reuters haber ajansına konuşan Trump yönetiminden üst düzey yetkiliye göre, Trump’ın ani Suriye kararı Cumhurbaşkanı Erdoğan’la yaptığı telefon görüşmesinde Türkiye’nin Suriye’ye girme tehdidini hayata geçirmeyi planladığını öğrenmesinin ardından geldi.

Üst düzey yetkili “Askerlerimizi çekmemiz istenmedi. Başkan Türkiye’nin olası işgalini öğrenince bölgede 50 özel operasyon kuvveti olduğunu bildiği için, bu askerleri bölgeden çekmek suretiyle koruma kararı aldı” dedi. Yetkili Trump’ın bu kararının ABD’nin Suriye’den çekilmesi anlamına gelmediğini de vuguladı.

'ÜST DÜZEY YETKİLİLER ARASINDA KAFA KARIŞIKLIĞI YAŞANDI'
Reuters’a konuşan üst düzey bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi de Trump’ın Erdoğan’a ABD’nin Türkiye’nin askeri planını desteklemediği mesajını net bir şekilde verdiğini söyledi. Reuters haber ajansına konuşan ve Beyaz Saray içindeki tartışmalara vakıf olan bir kaynağa göre, Trump’ın tam olarak neye karar verdiğini anlamaya çalışan üst düzey yetkililer arasında kafa karışıklığı yaşandı.

Başkan Trump Salı günü ise Twitter’dan peş peşe paylaştığı mesajlarda ABD’nin Kürtleri terk etmediğini vurguluyor, bir gün önce ekonomisini yerle bir etmekle tehdit ettiği Türkiye’nin ABD’nin ticaret ortağı olduğunu vurguluyordu.

Reuters haber ajansı Trump’ın son Suriye kararı öncesinde ABD’li yetkililerin pek çok kez Suriye Demokratik Güçleri’nin dikkatlerini Türkiye’nin yapacağı büyük bir operasyona kayması halinde ABD personelinin Suriye’nin kuzeydoğusunda kalamayacağını söylediğini aktardı. Reuters’a göre bu görüş yetkililerin Pazartesi günü şimdilik sınırlı bir çekilme olmasının beklendiğini ancak daha büyük bir çekilmenin olabileceği konusunda yaptıkları açıklama ve uyarıyla teyi edilmiş oldu.

Reuters haber ajansına konuşan ve adını vermeyen ABD’li bir yetkili “Büyük çaplı bir çatışma olursa, Suriye’nin kuzeydoğusunda bir ortağımız olmaz” ifadelerini kullandı.

'ÖLEN ASKERLERİN AİLELERİNE MEKTUP YAZMAK EN ZOR ŞEY'
Reuters’ın konuyla ilgili kapsamlı haberine göre Başkan Trump Suriye kararını ABD askerlerini yurda döndürmeye yönelik seçim kampanyası vaadi bağlamında değerlendirdi. Geçtiğimiz Cuma günü Walter Reed Tıp Merkezi’ni ziyaret eden ABD Başkanı Trump ziyareti sırasında yaklaşık on savaş gazisine madalya takmıştı.

Ziyareti öncesinde de Beyaz Saray’da soruları yanıtlayan Trump bu konuya değinmişti. ABD’nin Suriye’de ve Orta Doğu’nun başka bölgelerinde bir polis gücü haline geldiğini ve bunu değiştirmek istediğini belirten Trump “Öldürülen genç askerlerin ailelerine hitaben mektupları imzalamak durumunda kalıyorum. Bu benim yapmak zorunda kaldığım en zor şey. Bundan nefret ediyorum” ifadelerini kullanmıştı.