Trump’a göre S-400 krizinin sebebi Obama

Trump’a göre S-400 krizinin sebebi Obama

ABD Başkanı Trump, S-400 krizi ile ilgili eski başkan Barack Obama’yı sorumlu tuttu. Trump, Türkiye’nin Obama döneminde Patriot füzeleri almak istediği ancak teklifin reddedilmesi sebebi ile S-400’lere yöneldiğini söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye’nin Obama döneminde mağdur edildiğini ve Patriot hava savunma sistemi satın almasının engellendiğini vurguladı.

Türkiye’nin Obama döneminde Patriot almak istediğini belirten Trump, “Obama ‘Hayır’ dedi. Sürekli ‘Hayır’ dediler. Ve savunması için ihtiyacı vardı. Sonra Rusya'ya gittiler, S-400 aldılar. Çünkü Patriot almasına izin vermediler. Benden önceki yönetim bunu satın almasına izin vermedi” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin anlaşma yapıp çok para harcadığını hatırlatan Trump, “Bizim ülkemizden dediler ki ‘Bunu kullanmanızı istemiyoruz. Bize iyilik yapın, biz size Patriot’ları satacağız.’ Ama çok geç. Türkiye satın almıştı” ifadelerini kullandı.

“PARASINI ÖDEDİĞİ UÇAKLARI İSTİYOR”
Bu süreçte Türkiye’nin 100 adet F-35 savaş uçağı satın aldığını belirten Trump, “Şimdi de parasını ödediği uçakların teslimatını istiyor. Şirketimize para ödediler” dedi.

ABD Başkanı Trump sözlerini şöyle sürdürdü:

Ve Donald Türkiye’nin tarafında. Hayır bunu demiyorum. Ben ülkemizi de seviyorum ama bunu söylemek zorundayım. Cumhurbaşkanı Erdoğan, biliyorsunuz Rahip Brunson'ı geri verdi. Erdoğan benim bakış açımla çok çetin biri. Erdoğan'a adaletsiz davranıldığını düşünüyorum. Çünkü Patriot alamazsın dedik ve başka sistem aldıktan sonra fikrimizi değiştirdik. Karmaşık bir konu. Üzerinde çalışıyoruz. Ben ülkemiz için her şeyi yaparım ama ona çok adaletsizce davranıldı. Bu eski bir sırdır; birine bir şey alamazsın dersen onlar da başka bir şey alır. İlk başta 'Sana satarız ama 4 yılda alırsın' dediler, sonra da 'anında getiririz'. O da dedi ki 'Ama yapamam, başka bir sistemi almak için bir servet harcadım. Problem şu, onlar zaten uçakları aldı. Uçaklar bizim açımızdan uyumsuz. Uyumsuzluk da değil daha çok ulusal güvenlik açısından. Bu büyük bir karışıklık. Ve açıkçası bu Erdoğan'ın suçu değil. Şimdi manşetler şöyle olur: Trump Türkiye'yi seviyor; Trump ABD yerine Türkiye'nin tarafında yer alıyor. Hayır almıyorum. Obama'nın geri alamadığı Rahip Brunson'u ben geri getirdim. O zorlu bir adam ama ben onunla geçinebiliyorum.