Trump’tan YPG’ye görev: Petrol bekçi köpekliği?

Trump’tan YPG’ye görev: Petrol bekçi köpekliği?

Trump, Twitter hesabından paylaştığı yeni mesajları ile bu kez de Suriye’deki “stratejik müttefiki” YPG’nin görevleri konusunda açık verdi.

Sadece kendi ülkesinde değil, tüm dünyada akıl sağlığı konusunda kuşkulara neden olan ve bu yüzden sürekli alay konusu olan ABD Başkanı Donald J. Trump 18:25 ve 18:45’de sosyal medya hesabında arka arkaya paylaştığı iki mesajla aslında “dervişin fikri neyse zikri de odur” ata sözünü lâyıkıyla kanıtladı.

İlk mesajında “Dün Türkiye/Kürtler üzerine yaptığım konuşmada ele aldığım petrol alanları, Kürtlerin yardımı ile ABD devralana kadar IŞİD tarafından tutuluyordu. Yeniden yapılanmış bir IŞİD'in, o sahalara sahip olmasına asla izin vermeyeceğiz" diyen ABD Başkanı 20 dakika sonra paylaştığı diğer mesajında ise, "General Mazlum Abdi ile sohbetten gerçekten keyif aldım. O, bizim yaptıklarımızdan memnun, ben de Kürtlerin yaptıklarından mutluyum. Belki de şu an Kürtler için petrol bölgesine doğru yönelmelerinin zamanıdır" diyordu!

Meşru Suriye Cumhuriyeti devletine karşı ABD’nin “stratejik müttefiki” haline gelen terör örgütü PKK’nin Suriye versiyonu YPG’nin Trump tarafından işgal edilmiş ve yağmalanan petrol sahalarının bekçi köpekliği ile görevlendirilmesi, kendi ülkesine ihanet edenlerin varacağı son nokta hakkında ibretlik bir durumu ifşa ediyordu.

Yıllardır Suriye’nin en önemli gelir kaynağı petrol yataklarını IŞİD üzerinden işgal edip elde edilen petrolü yağmalayan ABD, şimdi aynı yağmayı YPG üzerinden devam ettirmek niyetini daha açık ve net ifade edemezdi. Aslında, Senatör Lindsay Graham’in 2 gün önce Suriye’yi petrol yatakları nedeniyle terk edemeyiz sunumu yaptığı haberi de YPG’nin miadının daha dolmadığının işaretiydi.

Aynı şekilde, Suriye’de barışın gerçekleşebilmesi için öncelikle ABD’nin bölgeyi terk etmesi gerektiğini öne sürenler açısından, ne yazık ki, bir süre daha acı bedeller ödeneceğini gösteriyor.