TSE’den yeni tabela standartları

TSE’den yeni tabela standartları

TÜRK Standartları Enstitüsü’nün (TSE), Kurum ve Kuruluşlarda Kullanılan Tabelalar İçin Kurallar standardı hazırladığı belirtildi.

MÜMTAZ BUDAK/ YURT

Basına yansıyan haberlere göre, TSE Başkanı Sebahattin Korkmaz, gelişigüzel tasarlanmış ve yabancı kelimelerin kullanıldığı, imla hatalarının olduğu tabelaların görüntü kirliliği oluşturması nedeniyle standart belirlediklerini vurgulayarak, tabelada Türkçe kelime kullanımının esas olduğunu ve yabancı kelimelerin de Türkçe kelimelerin yüzde 25’i büyüklüğünde puntolarla yazma kuralı getirildiğini ifade etti. 

Öte yandan, TSE’nin yeni tabela standardı ile ilgili olarak (Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu) TESK Başkanı Bendevi Palandöken, “Eğer tamamen Türkçe karakterli tabelaları kullanan vatandaşlara vergi muafiyeti sağlanırsa vatandaşlarımız yabancı kelimelerden vazgeçer. TESK olarak tabela standartlarını destekliyoruz” dediği belirtilirken, TESK Ar-Ge Birimi’nden Tuncer Kılıç da “Resmi olarak henüz TESK’e konuyla ilgili bir bilgi iletilmedi veya görüş talep edilmedi” diye konuştu. 

TSE’den yeni tabela standartları