TTB'den 8 Mart mesajı: Vardık, varız, var olacağız!

TTB'den 8 Mart mesajı: Vardık, varız, var olacağız!

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Kolu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için yaptığı basın açıklamasında “Vardık, Varız, Varolacağız” dedi.

8 Mart 1857 tarihinde ABD’nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi kadın daha iyi çalışma koşulları ve eşit işe eşit ücret talebiyle bir tekstil fabrikasında greve başlamasının üzerinden 162 yıl geçti. Polisin kendilerine saldırması sonucu çıkan yangın nedeniyle 120 kadın grevci hayatını kaybetti. Bu olayda ölen tekstil işçilerinin anısına 1910 yılında 8 Mart günü, Dünya Kadınlar Günü olarak kabul edildi.  Her 8 Mart’ta olduğu gibi bugün de, eşitlik ve özgürlük mücadelesinde kaybettiğimiz tüm kadınları saygıyla anıyoruz.

Biz kadın hekimler  bütün kadınlara ve LGBT+’lara yönelik toplumsal cinsiyet eşitsizliğini derinleştiren beden politikaları, cinsiyetçilik, ayrımcılık, eril şiddet, kadın ve LGBT+ cinayetleri, savaş, ırkçılık ve milliyetçilik, patriyarkal ve muhafazakar neoliberal kapitalist düzene karşı hem kadın hem de hekim olarak bu 8 Mart’ta da söyleyecek sözümüzün ve değiştirecek gücümüzün olduğunu bir kez daha söylemek istiyoruz. Bu yıl söze 8 Mart’ın resmi tatil olması talebiyle başlamak istiyoruz. 8 Mart kadınların eşitlik mücadelesini görünür kılmak, kadınların topluma kattığı emeği ortaya çıkarmak için tatil olmalıdır.

Geride bıraktığımız yıllar, ülkemizde yükselen kadın hakları mücadelesiyle elde edilen kazanımların giderek aşındırıldığı ve hatta açıkça tehdit altına alındığı bir dönem oldu.

Biz kadın hekimler 8 Mart’ta bir kez daha emeğimiz, bedenimiz, kimliğimiz ve özgürlüğümüz için alanlarda olacağız. Eşitsizliğe, güvencesizliğe, kadına yönelik şiddete, bedenlerimizin denetim altına alınmasına karşı eşitlik, iş güvencesi, yaşam güvencesi, çalışma hakkı, örgütlenme hakkı ve özgürlüğümüz için taleplerimizi her an, her yerde dile getireceğiz.