TÜİK’le ilgili skandal iddia: Albayrak'ın talimatıyla gayri safi yurt içi hasıla az gösterildi

TÜİK’le ilgili skandal iddia: Albayrak'ın talimatıyla gayri safi yurt içi hasıla az gösterildi

Türkiye İstastik Kurumu (TÜİK) ile ilgili yeni bir iddia ortaya atıldı. Türkiye’nin 2018 gayri safi yurt içi hasılasındaki (GSYH) azalmanın daha düşük gösterilmesi için Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın talimatıyla 2018 dolar kurunun olduğundan 10 kuruş daha eksik hesapladığı iddia edildi.

‘YANLIŞIN HEMEN DÜZELTİLMESİNİ BEKLİYORUZ’

Ekonomist ve aynı zamanda Artı TV programcılarından Mustafa Sönmez, konuyla ilgili ilk Twitter mesajında, “TÜİK’in 2018 dolar kurunu 10 kuruş eksik alarak 2018 GSYH’da azalmanın 16 milyar dolar daha eksik görünmesine yol açan yanlışını hemen düzeltmesini bekliyoruz. Tabii “yanlış” ise… Aksi taktirde bir damat müdahalesi olarak okunur. Bu da yeni bir skandal olur. Dünyaya rezil olursunuz” değerlendirmesinde bulundu.

TÜİK’in 2018 yılına ilişkin dün açıkladığı verilere göre, Türkiye 2018’in son çeyreğinde yüzde 3 daraldı. Üretim yöntemine göre dört dönem toplamıyla elde edilen yıllık büyüme ise 2018 yılında bir önceki yıla göre yüzde 2,6 arttı.

MÜDAHALE DOLAR KURUYLA SINIRLI DEĞİL

Sönmez, daha sonra duyumlarına dayandırarak attığı ikinci Twitter mesajında ise talimatın Berat Albayrak’tan geldiği yönündeki iddiaları bir kez daha gündeme taşıdı. Müdahalenin sadece kurla sınırlı olmadığı, büyüme verileriyle ilgili de tutarsızlıklar bulunduğunu ifade etti.

Sönmez, “TÜİK’in içinden gelen duyumlara göre kurum, bu rezaletle çalkalanıyor. Eksik dolar kuru talimatının damattan geldiği saklanmıyor. Müdahale kurla sınırlı değil. Önceki çeyreğin büyüme hızının 1.8’e çıkarılması, tarım ve hizmetler büyüme oranı hesaplarında büyük tutarsızlıklar var” diye yazdı.

Mevsimsellikten arındırılmış gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) iki çeyrek üst üste daralarak, Türkiye’nin teknik resesyona girdiğine işaret etti. Durgunluk anlamına gelen resesyon, ekonomik faaliyetteki daralmanın bir çeyrekten uzun sürmesi halinde kullanılıyor.

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi üçüncü çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yüzde 1.6 daralmasının ardından dördüncü çeyrekte yüzde 2.4 azaldı. Geçen yılın ilk çeyreğinde GSYH bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 7.4, ikinci çeyrekte yüzde 5.3 büyürken, üçüncü çeyrekte büyümede yavaşlama belirginleşerek yüzde 1.8 oldu.