Tüm yurtta Cumhuriyet coşkusu! Kutlamalar gece de sürdü!

Tüm yurtta Cumhuriyet coşkusu! Kutlamalar gece de sürdü!

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı yurdun dört bir yanında kutlandı. Kutlamalar akşam saatlerinde yürüyüş ve etkinliklerle sürdü.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı tüm yurtta coşkuyla kutlanıyor. Kutlamalar akşam saatlerinde de sürdü. Binlerce kişi ellerinde Türk bayrağı dillerinde marşlarla sokağa çıktı. Türkiye 81 ilinde fener alayları, yürüyüşler ve etkinlikler düzenledi.

İZMİR

Cumhuriyet’in kuruluşunun 94. yıl kutlamaları kapsamında İzmir Büyükşehir Belediyesi fener alayı ve ışık gösterileri düzenledi. Sevilen şarkıcı Funda Arar da, Gündoğdu Meydanı’nı dolduran on binlerce İzmirli’ye konser verdi.

İzmir’de, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bir haftaya yaydığı etkinliklerle kutlanan Cumhuriyet Bayramı, 29 Ekim akşamı görkemli bir finale sahne oldu. Gece geç saatlere kadar süren Cumhuriyet Bayramı kutlamaları fener alayı yürüyüşü ile başladı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, eşi Dr. Türkegül Kocaoğlu, belediye başkanları, sivil toplum örgütü temsilcileri ve toplumun her kesiminden binlerce İzmirli, kol kola girerek marşlar eşliğinde Cumhuriyet Meydanı’ndan Gündoğdu Meydanı’na kadar yürüdü. İzmirliler, 350 metrelik Türk Bayrağını Cumhuriyet Meydanı’ndan Gündoğdu Meydanı’na taşıdı. Geceye görkemli havai fişek ve ışık gösterileri damga vurdu. Birinci Kordon, Türk bayrakları ile kırmızıya boyandı.

“BİZ ATATÜRK’ÜN KENTİYİZ”

Gündoğdu Meydanı’nda kurulan sahnede İzmirlilere seslenen Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu,  “Ülkemizin kurucusu,  kurtarıcısı Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’e, silah arkadaşlarına, şehit ve gazilerimize minnet ve şükranlarımızı ifade ediyoruz. 94 yıldır Ata’mıza, eserlerine, devrimlerine sahip çıkıyoruz. Biz İzmir’iz; Atatürk’ün kentiyiz, bağımsızlığın kentiyiz; barışın, aydınlığın, özgürlüğün, demokrasinin kentiyiz. Ne mutlu bizlere, Ne mutlu İzmirlilere” diye konuştu.

FUNDA ARAR İZMİRLİLER İÇİN SÖYLEDİ

Başkan Kocaoğlu’nun konuşmasının ardından sahneye çıkan ünlü sanatçı Funda Arar, konserine İzmir Marşı ile başladı. Arar, “İzmir’de, barışın, kardeşliğin kentinde Cumhuriyetin kalesinde olmaktan gurur duyuyorum” diye konuştu. “Yak Gel “, “Alagül”, “Camdan Kalp” gibi sevilen şarkılarıyla müzik ziyafeti yaşatan sanatçı, İzmir’deki Cumhuriyet kutlamalarına renk kattı.

ÇANAKKALE

Çanakkale'de, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramının 94'üncü yıl dönümü etkinlikleri kapsamında fener alayı düzenlendi. Etkinliğe yaklaşık 3 bin kişi katıldı. Fener alayının ardından Cumhuriyet Meydanında sahne alan Sıla, birbirinden güzel şarkılarını Çanakkaleliler için söyledi.

Çanakkale'de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramının 94'üncü yıl dönümü etkinlikleri kapsamında 3 bin kişinin katılımıyla fener alayı gerçekleşti. Çanakkale Belediyesi'nce düzenlenen etkinliğe, Çanakkale Vali Vekili ve Eceabat Kaymakamı Turan Yılmaz, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve vatandaşlar katıldı. Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan 3 bin Çanakkaleli ellerinde meşaleler ve Türk bayraklarıyla Demircioğlu Caddesi, İnönü Caddesi, Zübeyde Hanım Sokak, Gazi Bulvarı ve Kayserili Ahmet Paşa Caddesini takip ederek, Mustafa Kemal’in Askerleriyiz’, ‘Ne Mutlu Türküm Diyene’ sloganları atıp, İzmir Marşı'nın söyleyerek, kordon boyuna yürüdü.

Truva Atı önündeki Çağlar Kaynak basketbol sahasında son bulan yürüyüş yat limanında havai fişek gösterisi ile sona erdi.

Çanakkale Belediyesi'nin 29 Ekim etkinlikleri kapsamında Cumhuriyet Meydanında düzenlenen Cumhuriyet Konserinde Sıla sahne aldı. Yaklaşık 15 bin kişinin izlediği konserde Sıla, birbirinden güzel şarkılarını seslendirerek, dinleyenlerine unutulmaz bir gece yaşattı. Sahneye ‘Ziyan' şarkısı ile çıkan Sıla ardından ‘Engerek' şarkısını söyledi. ‘Engerek’ şarkısının ardından Sıla, Çanakkalelilerin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramını kutladı. Sıla, “En büyük bayram bence bu bayram. İçinde çok sorumluluklar barındırıyor. En çokta bize düşüyor, bu bayrağı iyi taşımak. Bence bilincindeyiz. Daha da bilincinde olabiliriz. Bu kadar kudretli ve bu kadar vefalı topraklarda bu bayramı kutluyor olmak ve şuanda sahnede olmak benim için daha da güzel. Çok heyecanlı geldim. Çanakkale'ye her gelişimdeki 6 ay evvel de beraberdik. Demek ki ben genel de Çanakkale'ye düzenli geliyorum. Şarkıları sizlerle paylaşmak çok güzel. Bu akşamı paylaşmak daha da güzel. Tekrardan iyi bayramlar diliyorum”şeklinde konuştu.

TUNCELİ

Tunceli'de Cumhuriyet'in kuruluşunun 94. yıl dönümü nedeniyle havai fişek gösterisi düzenlendi.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları nedeniyle bir otelde düzenlenen kokteyle, Vali ve Belediye Başkan Vekili Tuncay Sonel, Jandarma Bölge Komutan Vekili Tuğgeneral Vedat Çolak, Cumhuriyet Başsavcısı Behçet İşlek, Adli Yargı ve Adalet Komisyonu Başkanı Ersin Tursun, Munzur Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ubeyde İpek, Vali Yardımcıları Hasan Çiçek ve Selçuk Yosunkaya, Emniyet Müdürü Doğu Ateş, şehit yakınları, kurum amirleri siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.

Cumhuriyetin kuruluşunu büyük bir coşkuyla kutladıklarını belirten Vali Sonel, “Bugün Tunceli ailesi olarak hep beraber buradayız. Özel konuklarımız da var. Şehit annelerimiz, babalarımız” diyerek onların pasta kesmesini istedi.

Şehit annelerinin pasta kesmesinin ardından havai fişek gösterisi düzenlendi. Öte yandan doğum günü olması nedeniyle katılanlar Vali Sonel’in yeni yaşını tebrik etti.

TEKİRDAĞ

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 94´üncü yıl dönümü kutlamaları kapsamında Tekirdağ’da fener alayı düzenlendi. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ve Süleymanpaşa Belediyesi tarafından düzenlenen etkinlikte, Köprübaşı Meydanı’nda toplanan vatandaşlar, kortej oluşturarak ellerinde Türk bayrakları ve meşalelerle Hükümet Caddesi’nden Sahil Dolgu Alanı’na kadar yürüdü.

Süleymanpaşa Belediye Bandosu’nun çaldığı marşlara eşlik eden kalabalığa evlerinin balkonlarından Türk Bayrağı sallayan ve alkış tutan vatandaşlarda destek verdi.

Yürüyüşe, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, CHP Tekirdağ İl Başkanı Recep Ökten ile vatandaşlar katıldı.

BANDIRMA

Balıkesir’in Bandırma ilçesinde 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla gerçekleştirilen ‘Fener alayına’ yaklaşık 6 bin kişi katıldı. Ordu Caddesi üzerinde toplanan Bandırmalılar, yaklaşık 3 kilometre yürüyerek Cumhuriyet Meydanı’na geldi. Belediye bandosu eşliğinde başlayan coşkulu yürüyüş boyunca vatandaşlar  “Mustafa Kemal´in askerleriyiz”,” Türkiye laiktir laik kalacak”, “Ne Mutlu Türküm diyene” slogan attı.

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça ve Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza, çevrede ve balkonlarında sevgi gösterinde bulunan vatandaşları selamladı.

Cumhuriyet Meydanı’nda konuşan Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza Atatürk’ün armağanı Cumhuriyet halkın egemenliğidir. Cumhuriyet hukukun üstünlüğü, mutlak adalettir. Cumhuriyet insanca ve onurlu bir yaşam demektir. Halkın yönetimde söz sahibi olması ilkesine dayanan egemenliği kayıtsız ve şartsız milletin olduğu, cumhuriyetin en önemli organı olan TBMM ve parlamenter sistem başkanlık rejimine kurban ediliyor. Dünyanın gelişmiş hiçbir ülkesinde olmayan tüm yetkilerin tek bir kişide toplandığı tek adam rejimi oluşturulmak isteniyor” dedi.

AKP’li belediye başkanlarının istifasına da değinen Mirza, “Halkın oylarıyla seçilen Belediye Başkanları zorla istifa ya zorlanıyor. Bunu kabul etmiyoruz” diye konuştu.

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça ise “Cumhuriyet olmasaydı Rizeli Tayyip Erdoğan Başbakan ve Cumhurbaşkanı olamayacaktı. Cumhuriyeti reklam arasına benzeten bir milletvekili Cumhuriyet olmasaydı, sarayın cariyesi olabilirdi ancak. Mustafa Kemal ile birlikte Türk Milleti olarak egemenliği elimize aldık” diye konuştu. Cumhuriyet Bayramı kutlamaları rock müziğin sevilen sanatçısı Feridun Düzağaç konseriyle sona erdi.

ANKARA

Çankaya Belediyesi tarafından 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında Anıtpark’ta etkinlik düzenledi. Kutlamalar kapsamında Candan Erçetin konser verdi.

FETHİYE

Muğla’nın Fethiye ilçesinde 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlama etkinlikleri kapsamında Fener Alayı yürüyüşü düzenlendi.

Fethiye Kaymakamlığı ile Fethiye Belediyesi tarafından organize edilen etkinlik, Özgecan anıtından başladı. Fener alayı programına Fethiye Kaymakamı Muzaffer Şahiner, Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, İlçe Milli Eğitim Müdürü Faruk Kaya katıldı. Ellerinde Türk bayrakları ve meşalelerle meydanda toplanan yüzlerce vatandaş, Beşkaza Meydanına doğru yürürken, klasik otomobil tutkunu bir grup vatandaş da araçlarıyla yürüyüşe eşlik etti. Genç, yaşlı, çoluk, çocuk çok sayıda kişi tarafından tutulan meşaleler renkli görüntüler oluşturdu.

Beşkaza Meydanında toplanan kalabalık, Fethiye Belediyesi Bando ve Fethiye Turizm Tanıtım Eğitim Kültür ve Çevre Vakfı’nın (FETAV) çocuk korosu topluca İstiklal Marşı okudu.

Fethiye Belediyesi sanatçılarında Mustafa Selçukoğlu ve Ali Tunç konserinin ardından etkinlik sona erdi.

DENİZLİ

Denizli Demokrasi Platformu tarafından 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısı ile yürüyüş düzenlendi. Yürüyüşte anons otobüsünün üzerinde slogan atan genç, açtığı ‘Göktürk' bayrağından dolayı otobüsten indirildi.

Denizli'de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla Denizli Atatürk Stadyumu'ndan başlayan yürüyüşte 500 metrelik Türk Bayrağı açıldı. Denizli Demokrasi Platformu tarafından düzenlenen yürüyüşte, binlerce Denizlili Emek Stat güzergahından İstiklal Caddesi ve 15 Temmuz Şehitler Meydanı'ndan Denizli Valiliği önüne kadar yürüdü. Yürüyüşte anons otobüsüne çıkan ve elinde ‘Göktürk' bayrağı bulunan bir genç, önce mikrofonu eline alarak binlerce kişiye slogan attırdı.

Daha sonra otobüs üzerinden elindeki Göktürk bayrağını açan gence otobüsün üstündeki görevliler müdahalede bulundu. Bayrağı indirilmesi istenen genç, otobüsten de indirildi. Bayrağın “Göktürk” bayrağı olduğunu belirten genç, kendine tepki gösterenlerle tartışarak otobüsten indi. Cumhuriyet Yürüyüşü Denizli Valiliği önünde saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasıyla sona erdi.

MARMARİS

Muğla’nın Marmaris İlçesi’nde, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri kapsamında düzenlenen fener alayına yaklaşık 10 bin kişi katıldı. Fener alayında 4,5 kilometre uzunluğunda Türk Bayrağı taşındı.

Marmaris İlçe Belediyesi, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 94’üncü yıldönümünde bugün (Pazar) saat:19.00’da fener alayı düzenledi. Ketenci Kavşağı’nda aralarında yerleşik yaşayan yabancı uyruklu vatandaşlar, motosikletli ve bisikletli grupların da bulunduğu yaklaşık 10 bin kişi, 4,5 kilometre uzunluğunda Türk Bayrağı taşıdı.

Grup, üzerinde Türk Bayrağı ve Atatürk’ün resmi bulunan “Marmaris Cumhuriyet’in Kalesi” yazılı dev bir pankart açtı. Ellerinde Türk Bayrağı ve meşaleler, üzerlerinde Atatürk resimli tişörtlerle yürüyen gruba, evlerinde pencere ve balkonlarına çıkan vatandaşlar da alkışlarla destek verdi. İzmir ve Onuncu Yıl marşlarının söylendiği yürüyüş boyunca “Atam yolundayız”, “Türkiye laiktir laik kalacak” sloganları atıldı. Aksaz Deniz Üs Komutanlığı’na bağlı askeri bando, kurulan platformda çeşitli marşlar çaldı. Yaklaşık 7 kilometrelik yürüyüş, Kordon Caddesi’nde bulunan Atatürk Anıtı önüne son buldu. Burada, Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk ve şehitler adına bir dakikalık saygı duruşu yapıldı, İstiklal Marşı okundu. İki saat süren kutlama etkinliğin sonunda vatandaşlar dağıldı.

YALOVA

Yalova Belediyesi´nin düzenlediği 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri kapsamında 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı´nda sanatçı Leman Sam, seyircilerin arasından `İlla İlla´ parçasını söyleyerek çıktı. Sırasıyla şarkılarını seslendiren Sam, kendisine gösterilen yoğun ilgiden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Sam´ı dinlemeye gelenler, sanatçının söylediği şarkılara eşlik etti.

Ektkinlikte konuşan Yalova Belediye Başkanı CHP´li Vefa Salman, “Öncelikle buradan hepimize cumhuriyet adına, Yalova adına, Türk milleti adına çok ama çok teşekkür ediyorum. Bu serin havada, Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ün kentinde cumhuriyete nasıl yürekten, nasıl heyecanla, nasıl coşkuyla sahip çıktığınızı bugün bir kez daha gösterdiniz. Helal olsun size. Tabii ki cumhuriyetin 94´üncü yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ün kenti Yalova´dan da tüm Türkiye´ye, ulusumuza, milletimize selam olsun bu Cumhuriyet Meydanı´ndan” dedi.

Konserin sonunda ise Başkan Salman, Leman Sam´a Atatürk ve Yalova´yı anlatan kitap ile çiçek takdim etti.

SAKARYA

Tüm ülkede olduğu gibi Sakarya'da da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları sabah saatlerinde başladı. Kutlamalar kapsamında Sakarya'da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kortej yürüyüşü yapıldı.

Gerçekleşen yürüyüşe STK temsilcileri ve vatandaşlar ile yaklaşık 500 kişi katıldı. Eski Sakarya Atatürk Stadı önünde başlayan kortej yürüyüşü Çark Caddesi'nde devam etti. Grup Cadde başında çektiği halay sonrası yürüyüşe devam etti. Kortej yürüyüşü Demokrasi Meydanı'nda olaysız sona erdi.

Öte yandan kortej yürüyüşünde polis ekipleri yaşanabilecek olumsuzluklara karşı geniş güvenlik önlemleri aldığı görüldü.

KOCAELİ

TBMM tarafından 29 Ekim 1923'te ilan edilen Cumhuriyet'in 94. yılı Kocaeli'de fener alayı yürüyüşüyle kutlandı.

Kocaeli'de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) öncülüğünde düzenlenen fener alayı yürüyüşüyle devam edildi. İzmit ilçesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi önünden başlayan yürüyüşe yüzlerce kişi katıldı. Ellerindeki Türk bayrakları ve meşalelerle Yahya Kaptan Mahalle'sini dolaşan gruba vatandaşlar da araçlarının kornalarıyla eşlik etti. Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı yürüyüş, Yahya Kaptan Anfi Tiyatrosu'nda son buldu. Anfi tiyatrodaki mini konserin ardından grup dağıldı.

HATAY

Hatay'da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nın 94'üncü yıl dönümü etkinlikleri kapsamında fener alayı yürüyüşü düzenlendi.

Cumhuriyet'in 94. kuruluş yıl dönümü nedeniyle Hatay'ın Antakya ilesinde akşam saatlerinde Fener Alayı yürüyüşü düzenlendi. Vali Ürgen Alanı'ndan başlayan yürüyüş, Hatay Büyükşehir Belediyesi önünde sona erdi. Yürüyüşe Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, CHP İl Başkanı Mehmet Güzelmansur, Belediye meclis üyeleri, partililer, gaziler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Sağanak yağış altında düzenlenen Fener Alayı'na katılanlar ellerinde bayraklar ve meşalelerle marşlar söyleyerek Cumhuriyet Bayramı'nı kutladı.

ZONGULDAK

Zonguldak'ta 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla Fener Alayı yürüyüşü düzenlendi.  Kent merkezinde düzenlenen yürüyüş İstasyon Caddesi üzerinde başlayıp Valilik binası önünde son buldu. Onlarca kişi ellerine aldıkları meşaleler ve Türk Bayrakları ile İstasyon Caddesi, Fevkani Köprüsü, Gazipaşa Caddesi istikametinden ilerleyerek Valilik binası önüne geldi.

Marşlar ve sloganlar ile yürüyen kalabalık burada İzmir Marşı'nı okudu. Devrek Belediyesi bando takımı da çaldığı marşlarla vatandaşlara eşlik etti. Valilik binası önünde son bulan programda konuşan Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, “Bu akşamı gerçekten ifade ederken inanın zorlanıyorum. Niye derseniz bu halk bir kültür şehrinin halkıdır. Cumhuriyete sahip çıkan ve dünya var olduğu sürece de Zonguldak bu duygu devam etmektedir” diye konuştu.

Etkinlik, mini konserle son buldu.

SİVAS

Sivas’ta 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 94’üncü yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Fener Alayı düzenlendi.

Cumhuriyet’in temellerinin atıldığı Sivas’ta akşam saatlerinde Cumhuriyet Kadınları Derneği tarafından Fener Alayı düzenlendi. Dört İşletme Kavşağı’ndan başlayan yürüyüşe Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Ulaş Karasu, partililer, gaziler ve çok sayıda vatandaş katıldı. Sağanak yağış altında düzenlenen Fener Alayı’na katılanlar ellerinde bayraklar ve meşaleler ile marşlar söyleyerek Cumhuriyet Bayramı’nı kutladı. Yaklaşık 500 kişinin katıldığı yürüyüş Atatürk Anıtı önünde saygı duruşunda bulunup İstiklal Marşı’nın okunmasıyla sona erdi.

ÇORUM

Hürriyet meydanındaki kutlamalara Vali Necmettin Kılıç, Garnizon Komutanı J. Alb. Çetin Öcal, Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Faruk Yurdagül, İl Jandarma alay Komutanı J. Alb. Adurrahman Başbuğ, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, İl Emniyet Müdürü Murat Kolcu, daire müdürleri üst düzey askeri ve polis yetkilileri ile vatandaşlar katıldı.

Çorum Valisi Necmettin Kılıç, dünyayı köleleştirmek isteyen emperyal güçlerin dalga dalga Türk milletinin üzerine gelerek ‘hasta adam' diye tabir ettikleri Osmanlı'yı istila etmek, bu milleti tarih sahnesinden silmek istediklerini belirterek, “İmkansızlıklara rağmen, Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde harekete geçen bu millet, imanıyla kurtuluş mücadelesini verdi. Medeniyet denilen tek dişi kalmış canavarı, zamanın süper güçlerini dize getirdi.

Cumhuriyet'le yeni bir devlet kurduk ve bağımsızlığımızı dünyaya haykırdık. Vatan toprağını savunmak için bedel ödeyen atalarımız, bu devleti bizlere miras bıraktı. Atatürk'ün ‘Gençliğe Hitabe'sinde dediği gibi oldu ve dışardaki düşmanla ittifak eden içimizdeki hainler elimizdeki hazineyi almak istediler. Bu milletse, 94 yıl önce yaptığını yine yaptı ve yumruklarıyla tankların önüne çıktı. Sözün özü, bu nesil emanete sahip çıktı. Türkiye Cumhuriyeti'ni ilelebet muhafaza etmek ve devletimizin bekası için hepimiz daima göreve hazırız. Gelecek bizim, gelecek Türkiye Cumhuriyeti'nin. 21. asır, Türk asrı olacak” dedi.

Günün anlam ve önemini belirten şiirlerin okunması, AFAD ekipleri, Hitit üniversitesi Jimnastik Kulübü öğrencilerinin gösteriler ve kortej geçişinin ardından sona erdi.