Türkiye'den iadeleri istendi

Türkiye'den iadeleri istendi

Tacikistan İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Umarjon İmamali, Türkiye'de tutuklu bulunan Tacik muhalifler Suhrob Zafer ve Nasim Şaripov'un iadesini talep ettiklerini söyledi.

Özgür Avrupa Radyosu'nun Tacik servisi olan Radyo Azadi'ye konuşan İmamali, "arananlar listesinde" bulunan bu iki kişinin iadesi için Türkiye'ye yazılı talep ilettiklerini açıkladı.

İmamali, "Türk yetkililerle işbirliği içindeyiz. Görüşmeler devam ediyor" dedi.

Türkiye'de Anayasa Mahkemesi Mart sonunda verdiği kararla Zafer ve Şaripov'un iade işlemlerini üç ay boyunda dondurmuştu. İkili son olarak Çatalca'daki Binkılıç Geri Gönderme Merkezi'nde tutuluyordu. İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) de Tacik muhaliflerin iade edilmemesi çağrısında bulunmuştu.

Zafer ve Şaripov, Grup 24 adlı muhalif Tacik örgütünün birer üyesi. Tacikistan'da yasaklı olan bu örgüt, bir dönem Tacikistan'ı yöneten Rahman ailesiyle ticaret yapan Ömerali Kuvvetov tarafından Rusya'da kurulmuştu.

ESKİ LİDERİ İSTANBUL'DA ÖLDÜRÜLMÜŞTÜ

Devlet Başkanı İmamali Rahman'ın şirketlerine el koyduğunu söyleyen Kuvvetov ülke dışında muhalefet yürütmüş, 2015'te İstanbul'da önce zehirlenmiş ardından da evinin önünde silahla öldürülmüştü. Saldırının ardından Tacikistan vatandaşı Süleyman adında bir kişi tutuklanmıştı.

Radyo Azadi'ye konuşan Grup 24 sözcüsü Seyitali Aşurov ise Türk hükümetinin siyasi gerekçelerle tutuklanan Zafer ve Şaripov'u serbest bırakmasını umduklarını söyledi.