Türkiye, Fransa ve İtalya arasında 'ortak füze sistemi' anlaşması

Türkiye, Fransa ve İtalya arasında 'ortak füze sistemi' anlaşması

Türkiye, hava savunma sistemleri konusunda tarihi bir adım atmaya hazırlanıyor. Türkiye, Fransa ve İtalya arasında ortak hava savunma sistemi geliştirilmesi için nihai anlaşmaya imza atılacak.

NTV'nin haberine göre; Türkiye hava savunma sisteminin modernizasyonu konusunda tarihi bir adım atmak üzere. Brüksel'deki NATO savunma bakanları toplantısı kapsamında, Ankara ile Fransa ve İtalya arasında ortak hava savunma sistemi geliştirilmesi konusunda nihai anlaşma imzalanacak. İmza törenine Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli ile Fransız ve İtalyan mevkidaşlarının yanı sıra firma yetkilileri de katılacak.

Anlaşma, Fransız-İtalyan konsorsiyumu Eurosam'ın yeni nesil hava savunma sistemlerinin tedariki, üretimi, geliştirilmesi ve ihracatını kapsıyor. Fransız-İtalyan ortak yapımı SAMP-T füze sistemleri ile Türkiye'nin kısa vadedeki ihtiyaçları karşılanacak. Milli hava savunma sistemi HİSAR için teknoloji transferi sağlanacak.

Orta ve uzun vadedeki ortak Ar-Ge çalışmalarıyla yeni sistemler geliştirilecek. Üretilen sistemlerin yurt dışına ihracatı da yapılacak. NATO'ya uyumlu ve diğer müttefiklerin de hava sahasını güçlendirecek bu yatırım ile Türkiye'nin NATO'ya katkısı da artmış olacak.

Geçtiğimiz ay Türkiye'nin kendi hava ve füze savunma sisteminin geliştirilmesi projesi kapsamında, Türk, Fransız ve İtalyan şirketleri arasında ilk mutabakat imzalanmıştı.

TÜRKİYE KENDİ HAVA VE FÜZE SİSTEMİNİ GELİŞTİREBİLİR

Türkiye, İtalya ve Fransa arasında savunma sanayisi alanında yapılan önemi çalışmalar kapsamında, EUROSAM Konsorsiyumu ve Türk savunma sanayisi arasında hava ve füze savunma sisteminin birlikte geliştirilmesi ve üretilmesi kararı verilmiş oldu. Rusya'dan alınan S-400, Türkiye'nin acil ihtiyaçlarından kaynaklanan bir çalışmayken, EUROSAM ile başlatılan çalışma, Türkiye'nin kendi hava ve füze savunma sistemini geliştirme çalışmasında yapacağı bir iş birliği niteliği taşıyor.