Türkiye'nin 'keşfedilmemiş cennetine' nükleer santral yapılıyor

Türkiye'nin 'keşfedilmemiş cennetine' nükleer santral yapılıyor

Türkiye'nin 'keşfedilmemiş cenneti, Karadeniz'in İncisi Sinop'a halkın karşı çıkmasına rağmen nükleer santral yapılıyor. CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, Türkiye’nin enerjiyi verimli ve tasarruflu kullanma potansiyelinin çok yüksek olduğunu söyleyerek Sinop'a nükleer santral projesinin çöpe atılması gerektiğini belirtti

Sinop’ta yapılacak nükleer santral için alınacak ÇED raporu öncesi İnceburun bölgesinde çevre katliamı yapıldı. Yöre halkı, bölgenin nükleer santral için “temizlendiğini” anlatırken nükleer karşıtı platform üyeleri ise son iki yılda 350 binden fazla ağacın santral için kesildiğini dile getirdi. Halkın her kesimi nükleer santral yapılmaması için birleşirken, ÇED sürecenin 8 Ocak'ta başladığı iddia edildi.

CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, Türkiye’nin enerjiyi verimli ve tasarruflu kullanma potansiyelinin çok yüksek olduğunu söyledi. Karadeniz, “AKP iktidarının direttiği yalan yanlış enerji politikaları bir yana bırakılırsa, Türkiye yüzde 25 ve üzerinde elektrik tasarrufu yapabilir. O nedenle, Sinop nükleer santral projesini kaldırıp çöpe atın” dedi.

CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz, enerjide dışa bağımlı olan Türkiye’de enerji verimliliğinin bir zorunluluk haline geldiğini belirtilerek, kayıp ve kaçakların önlenmesi halinde Türkiye’nin 1-2 yıl içinde yüzde 25 oranında enerji tasarrufu yapabileceğine dikkat çekti. “Yenilenebilir enerji potansiyelimiz yüksek. Türkiye ihtiyacı olan elektriği yenilenebilir enerjide kaynak çeşitliliğini artırarak ve enerjisini verimli kullanarak karşılayabilir” diyen Barış Karadeniz, Sinop ve Mersin’de kurulması düşünülen 2 nükleer santralin üreteceği elektrik kadar yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretilebileceğini söyledi. Enerji Tasarrufu Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada CHP’li Karadeniz şöyle devam etti:

“EPDK projeksiyonlarını dikkatle incelediğinizde, ortaya konulan senaryolar Türkiye’nin nükleer enerjiye ne bugün ne de gelecekte ihtiyaç duymadığını göstermektedir. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) üyesi 34 ülkede ortalama elektrik kayıp kaçak oranı yaklaşık yüzde 6 buçuk. Dünya ortalaması yüzde 8. Türkiye yüzde 15 buçuk kayıp kaçak oranı ile son sıralarda. Kayıp kaçak oranının OECD seviyesine indirilmesi bile ülkemiz için büyük bir kazanç sağlayacaktır. Diğer yandan Türkiye’nin enerji tasarrufu potansiyeli oranı yüzde 25 ve üzerindedir. Yenilenebilir enerji kaynaklarımızın elektrik enerjisi üretimindeki payının artırılması durumundaki olumlu gelişmeyi saymıyorum bile.”

ÇED SÜRECİ 8 OCAK’TA BAŞLAMIŞ

Bakanlık yetkililerinden ÇED Proje Tanıtım Dosyasının 8 Ocak 2018 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunulduğu bilgisini aldıklarını bildiren Karadeniz, ÇED sürecinin başladığını söyledi. Karadeniz, AKP hükümetine seslenerek; “Bu santrali Sinop’a kuramayacaksınız. Siz ÇED olumlu raporu verseniz de vermeseniz de bu santral Sinop’a yapılmayacak. Bırakın bu yalan yanlış enerji politikalarını. Sinop nükleer santral projesini kaldırıp çöpe atın” diye konuştu. ​