Türkiye'ye karşı yeni bir silahlı güç kuruldu

Türkiye'ye karşı yeni bir silahlı güç kuruldu

Yazar Saygı Öztürk, saldırı günü yani 17 temmuzda yayınlanan 'Türkiye’ye karşı yeni silahlı güç' başlıklı köşe yazısında PKK'nın bölgede yeni bir güç kurduğunu ve sansasyonel silahlı eylemler gerçekleştireceğini duyurmuştu. 

Kuzey Irak’ın Erbil kentinde suikast sonucu şehit edilen konsolosluk görevlisi ve iki Iraklının öldürülmesi ile ilgili soruşturma ve araştırmaya Türkiye’den giden bir ekip de dahil oldu. İlk belirlemelere göre kimliği belirlenen Mazlum Dağ’ın yanı sıra eylemde yer alan biri kadın üç saldırganın da Türkiye vatandaşı oluğu tespit edildi.

Suikastla ilgili olarak Kürt Bölgesel Yönetimi, benzer olaylar yaşanmaması ve Erbil’in güvenli şehirler arasında kalması için büyük çaba gösterirken suikastın aydınlatılması için de Türkiye’den yardım istedi. Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ve Emniyet İstihbarat’tan oluşan bir ekip saldırıya katılan kişilerin kimliklerinin belirlenmesi ve yakalanması çalışmalara katıldı. 

Türkiye’den götürülen belgelerle eylem sırasında ulaşılan görüntüler üzerinde uzmanlar inceleme yapılıyor. Yapışan değerlendirmede eylemi gerçekleştiren 4 saldırganın da Türk vatandaşı olduğu anlaşılırken, eylem yapan birimin 27 haziranda kurulduğu saptandı.

YENİ BİR GÜÇ KURULDU
Kuzey Irak’ta ‘Güney Kürdistan Öz Savunma Güçleri’ adı altında PKK’nın yeni bir güç kurduğunu Saygı Öztürk 17 temmuzda yani saldırının yapıldığı gün köşesinden duyurmuştu. Bu grubun muhtemel eylemlere girişeceğini de köşesine taşıyan Öztürk şöyle yazmıştı: 

“Önümüzdeki süreçte özellikle TSK’nın Kuzey Irak’ta konuşlu olduğu üslerine, şahıslara, bazı yerel aşiretlere ve bölgenin ileri gelenlerine yönelik silahlı saldırılarda bulunabilecekleri, yerel halkı TSK üsler,ne karşı kışkırtarak bölgede güvenlik sorunu yaratmaya çalışacakları da beklenen bir durum.”