Ufukta erken seçim mi var?

Ufukta erken seçim mi var?

HDP, Ankara Hilton Otel’de yapılacak toplantıda 19 milletvekilini istifa ettirip zorunlu ara seçime gidilmesi konusunda karar verecek.

Ankara siyaset kulislerinde, Halkların Demokratik Partisi’nin Türkiye’yi bir ara seçime götürme planı olduğu iddia ediliyor. Ankara Hilton Otel’de 20 Kasım’da yapılması ön görülen toplantıda HDP kurmayları 19 milletvekilinin istifa ettirilip, zorunlu ara seçime gidilmesi yolunu açmak konusunda karar verecek.

Anayasa'nın 78. maddesine göre, TBMM üyeliklerinde en az 30 üyeliğin boşalması halinde, 3 ay içinde ara seçim yapılması gerekiyor.  TBMM'de halen 11 boş sandalye var ve 19 milletvekili daha istifa ederse, ara seçim gerekecek.

Öte yandan, Meclis’in bu istifalarla ara seçime gitmesi yolunun açılacağı iddialarına itirazlar da var. Nitekim, Anayasa'nın 84. maddesi “İstifa edenin milletvekilliğinin düşmesi, TBMM Başkanlık Divanınca tespit edildikten sonra, TBMM Genel Kurulunca kararlaştırılır” hükmünü içeriyor. Bunun anlamı ise, milletvekili istifaları ancak Meclis’te kabul edilmesi ile geçerli olabilecek demek. Bu durumda TBMM’de çoğunluğu elinde bulunduran Ak Parti istemediği taktirde, HDP'li milletvekilleri istifa etse dahi, bu istifaları Meclis'te onaylamayarak, ara seçime gidilmesini engelleyebilecek.