Ülke kararnamelerle yönetiliyor! 'Yasama' yerine 'yasa-ma' meclisi

Ülke kararnamelerle yönetiliyor! 'Yasama' yerine 'yasa-ma' meclisi

Deniz Zeyrek, başkanlık sistemi sonrası verilen 2 bin 79 kanun teklifinin sade 29’unun yasalaştığını belirterek, bakanların, muhalefetin verdiği soru önergelerini yanıtlama gereği bile duymadığını söyledi.

Sözcü gazetesi yazarı Deniz Zeyrek, başkanlık sisteminin hayata geçmesiyle TBMM’nin etkisizleştirildiğine dikkat çekti. Başkanlık sistemi sonrası Meclis’e sunulan 2 bin 79 kanun teklifinin sadece 29’unun yasalaştığını belirten Zeyrek, bakanların, muahlefetin verdiği soru önergelerini cevaplama gereği bile duymadıklarının altını çizdi.

Sözcü gazetesi yazarı Deniz Zeyrek’in “Yasa-ma” başlıklı yazısının ilgili bölümü şöyle:
'Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi”nin yürürlüğe girmesinden beri TBMM'de 2 bin 79 kanun teklifi verilmiş. Ancak, küsuratından bile az sayıda, sadece 29 kanun ile 13 uluslararası anlaşma TBMM'den geçmiş.

Parlamenter sistemde, bakanlar kurulu TBMM'den çıkardı ve milletvekilleri, sözlü ve yazılı soru önergeleriyle Bakanları her daim denetleyebilirlerdi. Sözlü soru önergesi yeni sistemde yok. Ancak yazılı soru önergesi veriliyor. Anayasa gereği o önergelerin 15 gün içinde yanıtlanması gerekirken, Bakanlıklar artık önergelere yanıt verme gereği bile duymuyorlar. Verseler de geçiştirici genel geçer yanıtları tercih ediyorlar.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop geçen Temmuz ayında Cumhurbaşkanlığı makamına ve bakanlıklara gönderdiği mektuplarda soru önergelerine zamanında yanıtlanması talebini gönderdi.

Milletvekilleri, sadece soru önergelerine değil diğer taleplerine de bakanlardan yanıt alamıyor. AK Parti'nin büyükşehirlerdeki seçim yenilgisinden sonra yapılan yönetim toplantılarında en çok şikayet milletvekillerinden geldi ve “Bakan yardımcılarına dahi ulaşamıyoruz” cümlesi, yeni sistemle ilgili en çok dile getirilen sitem cümlesi oldu.

Demokrasinin olmazsa olmazı olan “denge ve denetleme” ile “güçler ayrılığı” kavramlarının en büyük dayanağı milletin iradesini yansıtan TBMM'dir.

Dilerim cumhuriyeti kuran Gazi Meclis, bu gücünü yeniden kazanır.

Yoksa, “yasama” yerine “yasa-ma” meclisi olarak tarihin sayfaları arasında kalır.'