Vecihi Hürkuş’un annesi Kuşlu Mezarı başında anıldı

Vecihi Hürkuş’un annesi Kuşlu Mezarı başında anıldı

Tayyareci Vecihi Hürkuş Müzesi Derneği üyeleri ve Türk Hava Kurumu Fatih İlçe Başkanı Necmettin Üçyıldız Vecihi Bey’in ve Türk Havacılarının Ma’nevi Annesi Zeliha Neyir Hanım’ın Edirnekapı Şehitliğindeki kabrini vefatının 66’ıncı yıl dönümünde ziyaret etti.

Ziyarete katılan Yönetim Kurulu Başkanı Bahadır Gürer, Yönetim Kurulu üyeleri H.Murat Sıvacı, Kpt. Pilot(E) Eyüp Turşucu ile Türk Hava Kurumu Fatih İlçe Başkanı Necmettin Üçyıldız, Zeliha Neyir Hanımın mezarına çiçek bıraktıktan sonra dua etti.

Ziyaretin sonunda konuşan Tayyareci Vecihi Hürkuş Müzesi Derneği Başkanı Bahadır Gürer, “Vecihi Beyin annesi Neyir hanım, 26 Aralık 1953 yılında vefat etti. Vecihi Bey annesinin hastalığı sırasında mezar yerini satın almıştı. Bu mezara Vecihi Beyin bir eseri de diyebiliriz. 66 yıl sonra TVHMD yönetimi mezarın ustası olan Kadir Karabay ustayı buldu. Karabay ustanın anlatımına göre, Vecihi beyin her İstanbul’a gelişinde mezarın üzerinde tur atıp sonra Yeşilköy’e iner ve sonra aracına binip mezarı ziyaret edermiş. Kabrin üzerinde bir turna kuşu var. O zamanlar oraların çok dolu olmadığı için herkes tarafından kuşlu mezar olarak bilinirmiş. İki oğlu olan Neyir hanım, bir oğlu Birinci Dünya Savaşı’nda Hindistan’da İngilizlere, diğer oğlu (Vecihi bey) Ruslara esir düşüyor. Bu anne bir kızı ve torunuyla beraber İstanbul’dan Atatürk’ün yanına Anadolu’ya göç ederek Eskişehir’ yerleşiyor. Eskişehir’de bütün pilotların da annesi oluyor. Hem Birinci Dünya, hem de Kurtuluş Savaşında zor günler yaşamış, çocuklarına hem annelik hem babalık yapmıştır. Kendisini saygıyla anıyoruz. Ruhu şad olsun” dedi.

YURT HABER