VİDEO | HES borusu patlamıştı... Trabzon'da selin şiddeti dehşete düşürdü!

VİDEO | HES borusu patlamıştı... Trabzon'da selin şiddeti dehşete düşürdü!

Trabzon'un Araklı ilçesinde HES borusunun patlaması sonucu meydana gelen taşkında bir mahalle sular altında kaldı. 7 kişi hayatını kaybetti, kayıp olan 3 kişi ise aranıyor.

Trabzon'un Araklı ilçesinde sağanak sonrası meydana gelen taşkında 7 kişi hayatını kaybetti. Kayıp olan 3 kişiyi arama çalışmaları ise devam ediyor. 

Olay, 18 Haziran saat 14.00 sıralarında Araklı ilçesi Yeşilyurt Mahallesi’nde meydana geldi. Bölgede şiddetli yağış sonrası bir hidroelektrik santralinin borusu patladı. Yoğun su akışı nedeniyle mahallede taşkın meydana geldi. Meydana gelen taşkın, Yeşilyurt Mahallesi’ni su altında bıraktı, sele kapılan yurttaşlar oldu. Bölgeye jandarma, AFAD, itfaiye, belediye ve sağlık ekipleri sevk edildi. 

Trabzon Valisi İsmail Vali Ustaoğlu 18 Haziran saat 23.00 sularında yaptığı açıklamada ilçedeki sel ve heyelanda 2 kişinin cesedine ulaşıldığını, 8 kişinin ise kayıp olarak arandığını, 67 yurttaşın da helikopterle güvenli bölgeye taşındığını belirtti. 

Selden kurtulan Halim Köse adlı bir yurttaş, mahallede daha önce 6 kez sel yaşandığını ama önlem alınmadığını belirterek "Böyle can mı verilmesi gerekiyordu?" diye isyan ederek "Önlem alınmalı. Burada hiç tedbir alınmadı" dedi. 

ÖLÜ SAYISI 7'E YÜKSELDİ, KAYIP 3 KİŞİ ARANIYOR

19 Haziran saat 17.28'de ise, DHA'nın geçtiği bilgide ölü sayısının 7'e yükseldiği ve kayıp olan 3 kişinin arandığı belirtildi. 

BELEDİYE BAŞKANI: HES’TE ARIZA OLUNCA FELAKET OLDU

Araklı Belediye Başkanı Recep Çebi, Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nün bilgilendirmesi ile ilçede vatandaşlara uyarılarda bulunduklarını belirterek daha önce de sel afeti yaşanan mahallede yeni bir afetle karşı karşıya kaldıklarını söyledi. Çebi, "Daha önce de aynı bölgede sel felaketi olmuştu. Yine aynı alana yoğun şekilde yağmur yağdı ve HES borusunda da arıza olunca bölgede felaket oldu. Araçlarımız da daha önceden burada çalışıyorlardı. Onlar da sular altında kaldı. Helikopter çağırdık orada bulunanları kurtarsınlar diye. Vatandaşlarımız yeni yağışlara hazırlıklı olsunlar, dikkatli olsunlar diye uyarılarda bulunuyoruz” dedi.

KRİZ MERKEZİ OLUŞTURULDU

Bu arada Trabzon Valiliği bünyesinde de Araklı Kaymakamlığı'nda kriz merkezi oluşturuldu. Trabzon ve çevre illerden bölgeye takviye AFAD ve diğer kurtarma birlikleri istendi. 

Öte yandan, Trabzon’un Araklı ve çevre ilçelerdeki hastanelere doktor, sağlık çalışanı ve ambulans takviyesi de yapıldı. Kentteki diğer hastanelerde görevliler de ilçeye gönderildi.

DERS ALMADILAR; YAĞMURU, DOĞAYI SUÇLADILAR

Son yıllarda İstanbul’dan Rize’ye kadar birçok ilde sel felaketleri yaşanmış, onlarca yurttaş yaşamını yitirmişti. Yaşananların ardından sorumlular hesap vermezken, bakanlar, milletvekilleri ve belediye başkanları skandal açıklamalara imza atmıştı. Son 10 yılda yaşanan sel felaketlerinden sonra yetkililerin yaptığı açıklamalardan bazıları söyle:

2009’da İstanbul’un birçok ilçesinde yaşanan sel felaketi nedeniyle 31 kişi yaşamını yitirmişti. Halkalı, İkitelli ve Çatalca’da ölüme neden olan sele ilişkin dönemin AKP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş “Sorumlusu insanoğludur” demişti. Topbaş, bu felaketle ilgili kendisini eleştirenleri, “Siyasi rant için beni eleştirenleri kınıyorum” ifadesini kullanmıştı.  

2012’de Samsun’un Canikli ilçesinde dere yatağına yapılan TOKİ konutlarını vuran sel sonucu 10 kişi hayatını kaybetmişti. Konutların açılışını dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı olan Erdoğan Bayraktar yapmıştı.

2015’te Artvin Hopa’da meydana gelen selde 8 kişi hayatını kaybetmesi üzerine dönemin Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, selin aşırı yağış nedeniyle yaşandığını belirtip “Bu 500 yılda bir olur” demişti.

2017’de Rize Muradiye’de yaşanan sele ilişkin AKP’li Muradiye Belde Belediye Başkanı Musa Süreyya Balcı, CNN Türk canlı yayınına bağlanarak “Gerekli müdahaleler yapıldı. Yağmur yağmasın yeter” açıklamasında bulunmuştu.