VİDEO | Sokak röportajı sonrası 'bıçaklı tehdit' Meclis gündeminde

VİDEO | Sokak röportajı sonrası 'bıçaklı tehdit' Meclis gündeminde

23 Haziran seçimlerinden önce verdiği sokak röportajı nedeniyle Reis Boz isimli yurttaşın evinin duvarına işaret çizilerek bıçak saplanmıştı. Konu CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat tarafından Meclis'e taşındı.

Yurt Haber Merkezi

23 Haziran’da gerçekleşen İstanbul seçimleri öncesinde birçok medya kuruluşu sokak röportajları yapmıştı. İstanbul Times TV adlı bir yerel haber kanalına Reis Boz adlı bir vatandaşımız röportaj vermiş, röportajın sosyal medyada hızla yayılmasının ardından ise Reis Boz’un evinin duvarına ismi yazılarak yanına bir bıçak saplanmıştı.

Konuyu yazılı bir soru önergesiyle TBMM gündemine taşıyan CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, düşünce hürriyetinin Anayasal bir hak olduğuna dikkat çekerek devletin bu hakkın korunmasından birinci derecede sorumlu olduğunu ifade etti.

İKTİDAR ELEŞTİRİLERE TAHAMMÜLSÜZ
Soru önergesinde; “Salt düşüncelerini ifade etti ve hükümeti eleştirdi diye bir vatandaşın böylesine tehditlere maruz kalması kabul edilemez” diyen Karabat, muhaliflere linçe varan saldırıları meşru gören anlayışın giderek yaygınlaştığını ve iktidarın kendisine yönelen en demokratik eleştiriye bile tahammül edemediğini iddia etti.

ÖNERGELERE CEVAP VERİLMİYOR
İçişleri Bakanı’na daha önce de söz konusu röportajları yapan İstanbul Times TV’ye yönelik engelleme ve tehdit iddialarını sorduğunu da hatırlatan Karabat; “Daha önce de İstanbul Times TV’nin çalışmalarının engellendiği yönünde şikâyetler tarafımıza bildirildi. Konuyu yazılı olarak aylar önce İçişleri Bakanına sorduk, hala önergemize cevap bekliyoruz. Hem röportajı yapan vatandaşın ve ailesinin tehdit edilmesi hem de haber kanalının çalışmalarının valilikçe engellenmesi haklı olarak bizleri kaygılandırmaktadır” dedi.

Özgür Karabat'ın hazırladığı soru önergesi şöyle:

1- Reis Boz adlı vatandaşımızın kendisine ve ailesine yönelik bu tehditlerden haberdar mısınız? Bu konuda tarafınıza herhangi bir ihbar ya da bilgi ulaşmış mıdır? 

2- Vatandaşımızın tehdit edildiği bilgisi hem sosyal medyaya hem de basına yansımasının ardından vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğinin sağlanması noktasında herhangi bir önlem alınmış mıdır?

3- Vatandaşımızın evine kadar gelerek onu ve ailesini tehdit edenler kimlerdir? Bunların açığa çıkarılması ve yargı makamlarına intikal ettirilmesi için bugüne kadar herhangi bir çalışma yapılmış mıdır? Yapılmışsa bu çalışmalar nelerdir?

4-  Türkiye’de muhaliflere dönük sistematik saldırılar olduğunu düşünüyor musunuz? Son yıllarda vatandaşlarımızdan siyasetçilere kadar pek çok saldırının gerçekleşmesi rastlantı mıdır?

5- İktidar ve sözcülerinin muhalefet partilerine ve muhaliflere dönük ayrıştırıcı, ötekileştirici söz ve eylemleriyle bu saldırılar arasında bir bağ olduğunu düşünüyor musunuz?

6- Hükümete dönük en demokratik eleştirilerin bile davalarla ve hapis cezalarıyla karşılık bulduğu bu ortamda muhalefeti hedef alan şiddet olaylarının cezasızlıkla karşılanmasını demokratik ve hukuk devleti değerleriyle bağdaştırıyor musunuz?

O röportaj: