‘Yolsuzluğu bile makul karşılanıyor’

‘Yolsuzluğu bile makul karşılanıyor’

Yolsuzlukların da içselleştirildiği bir süreç yaşandığını ifade eden Kılıçdaroğlu, “Toplum öyle bir noktaya geldi ki devlet başkanının yolsuzluklardan pay alması bile makul karşılanıyor" dedi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ‘Ekonomide Yeni Arayışlar’ başlıklı Maltepe Ekonomi Forumu'nda konuştu, "Her şeyi ben bilirim mantığından çıkıp, birlikte sorunlara çözüm üretebiliriz" sürecini başlatmanın bu toplantının ana teması olduğunu ifade etti. Eğer bir ekonomi kurumsallaşmışsa, siyaset kurumu kurumsallaşmışsa sıfırdan yeni başlangıçlara ihtiyaç olmayacağını dile getiren Kılıçdaroğlu, "Sıfırdan başlarken siyaset dünyasının kullandığı bir cümle var 'Yeni bir beyaz sayfa açacağız.' Çünkü kullandığımız sayfa o kadar çok kirlendi ki yeni bir sayfa ile başlamak zorundayız. Sorun nedir? Sayfayı kirletenler kimdir? Eğer siyaset kurumu gerçekten görevini yapabilseydi belki böyle bir cümleye ihtiyacımız olmayacaktı. Birinci temel sorunlarımızdan biri bu." diye konuştu.

TEK BAŞINA KALANLAR ÇEKİLİYOR
Yeni sayfa açmada bir şeyin daha olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, "Tek başına iktidar olanların bir süre sonra siyaset arenasından çekildiğini görüyoruz. Kurumsallaşmış bir siyasal yapının eksikliğini hep birlikte hissediyoruz. CHP dışında iktidar olup da varlığını sürdüren siyasi parti hemen hemen hiç yok. Bunun da sorgulanması lazım. Neden iktidar oluyorlar? Bir süre ülkeyi yönetiyorlar bir süre sonra ayrılıyorlar ve tarihteki yerlerini almak üzere görevlerini sonlandırıyorlar. Biz bu siyasal yapıyı, böyle sürdürecek miyiz? Bu da bizim önümüzdeki ciddi sorunlardan birisi" dedi.

SİYASETTE LİYAKAT ŞART
Siyasette liyakat konusuna değinen Kılıçdaroğlu, "Siyasette liyakatin olmaması, vadedilen ile iktidara geldikten sonra gerçekleşenlerin taban tabana zıt olması başka bir soruyu gündeme getiriyor. Devlette liyakatin de zaman içinde bozulduğunu görüyoruz. Liyakat dediğimiz kavram önemlidir. Bürokrasinin de zaman içinde aşındığını ve yozlaştığını görüyoruz." İfadelerini kullandı.

TÜRKİYE İÇE KAPANDI
Türkiye ekonomisinin değer yaratma açısından içe döndüğünü ifade eden Kılıçdaroğlu, "Yolsuzlukların da içselleştirildiğini bu süreç içinde görüyoruz. Toplum neden yolsuzluklar konusunda büyük ölçüde duyarsız hale getirildi? Toplum öyle bir noktaya geldi ki devlet başkanının yolsuzluklardan pay alması bile makul karşılanmaya ve bu konuda yazılar yazılmaya başlandı" şeklinde konuştu.

İNŞAATTA RANT KAYIT DIŞILIKTAN
İnşaatta rantı yaratanın büyük ölçüde kayıt dışılık olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, tapu kaydında yer alan değerlerin yüzde 90’ının doğru olmadığını ifade etti. Sistemin kayıt dışılık üzerine inşa edildiğini, en büyük gelirin buradan sağlandığını savunan Kılıçdaroğlu, kayıt dışılığın üzerinde durulması gereken temel konulardan biri olduğunu vurguladı.


Foruma geniş katılım
Dün başlayan Maltepe Belediyesi'nin gerçekleştirdiği "Maltepe Ekonomik Forumu", CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, yurt içi ve yurt dışından ekonomistlerin katılımıyla devam etti. Oturuma ayrıca CHP’nin Ekonomi Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, CHP’nin Yerel Yönetim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, CHP’nin Kadın Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Lale Karabıyık, CHP’nin Arge-Bilim Yönetim ve Kültür Platformundan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Fethi Açıkel, CHP’nin Tarım Politikaları ve Tarım Örgütlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, CHP milletvekilleri Akif Hamzaçebi, Kadri Enis Berberoğlu, CHP eski milletvekili Kadir Gökmen Öğüt, çok sayıda siyasetçi, akademisyen ve ekonomist katıldı. DHA