Yurt Gazetesi Emekçileri Cargill direnişinde: Gazetecinin yeri sınıfının yanıdır!

Yurt Gazetesi Emekçileri Cargill direnişinde: Gazetecinin yeri sınıfının yanıdır!

Yurt Gazetesi Emekçileri, sendikalı olmak istedikleri için işten atılan Cargill işçilerinin işlerine geri dönmek talebiyle başlattıkları direnişin 526. gününde "Gazetecinin yeri sınıfının yanıdır" diyerek Cargill genel merkezi önündeydi.

Tolga Kaan Ateşli / Ökkeş Taşkın

Bursa Orhangazi ilçesinde yer alan Amerikan şirketi Cargill'de nişasta, tatlandırıcı, yenilebilir bitkisel yağ, yem ve endüstriyel alanda bir çok ürünün üretilmesi aşamalarında çalışan 14 işçi, sendikalı olmak istedikleri gerekçesiyle şirketin işvereni tarafından hukuksuz bir biçimde işten atılmıştı. 526 gündür her türlü baskıya, polis gözaltısına rağmen direnişlerine bir gün bile ara vermeden devam eden Cargill işçileri, 526. gününde İstanbul Ataşehir'de bulunan Cargill Genel Merkezi önünde bir eylem gerçekleştirerek yeni eylem planlarını ilan ettiler. 

Bir süredir Cargill genel merkezinin de bulunduğu avm önünde yağmur ve soğuğa rağmen kurdukları çadırda kalan işçilerin düzenledikleri eyleme, emek örgütleri ve siyasi partiler de destek oldu. Türkiye Komünist Partisi (TKP), Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP), Emekçi Hareket Partisi (EHP), Uluslararası İşçi Dayanışma Derneği (UİD-DER) gibi siyasi parti ve emek örgütlerinin katıldığı eyleme, YURT Gazetesi Emekçileri de "Gazetecinin yeri sınıfının yanıdır" yazılı pankartları ve sloganlarıyla katılarak, Cargill işçileriyle dayanışma içerisinde olduklarını belirttiler. 

Sendika şube başkanları tarafından yapılan açıklamanın ardından, halaylar çekilerek türküler söylendi. Sonrasında Cargill direnişinin sembollerinden biri haline gelen, "Çocuklar iyi yaşasın diye, babalar direniyor" pankartının önünde işçilerle bir araya gelen Yurt Gazetesi Emekçileri, burada Cargill işçileriyle beraber, meslektaşlarına ve Türkiye işçi sınıfına seslenerek, 'patronlarla değil, sınıf kardeşleriyle aynı gemide olduklarını' beraberinde 'işçiler, emekçiler için tek ve gerçek kurtuluşun kendi kollarında, kendi kavgalarında' olduğunu belirten bir açıklama gerçekleştirdi. 

'GAZETECİLERİN TALEPLERİ CARGİLL İŞÇİLERİYLE ORTAKTIR'
Yurt Gazetesi Emekçileri adına açıklama yapan Yurt Emek Muhabiri Tolga Kaan Ateşli açıklamasında şu ifadelere yer verdi: 

Değerli meslektaşlarımız, işçi kardeşler!

Bugün burada 526 gündür her türlü zorluğa ve zorbalığa boyun eğmeden çocuklarının geleceği, ekmekleri ve onurları için direnen Cargill işçilerinin mücadelelerini selamlamak ve sınıf kardeşlerimizle dayanışmayı büyütmek adına bir araya geldik. Cargill işçilerinin sermaye düzeninin ve patronların kalleş saldırılarına karşı açtıkları mücadele bayrağının bir ucundan da biz basın emekçilerinin tuttuğunu belirtmek isteriz. Direnişe geçtikleri günden itibaren dört mevsimi yaşayan, gözaltılara, patronların aşağılık tekliflerine boyun eğmeden, yağmur, çamur, kar demeden her türlü baskıya karşı sendikal haklarına sahip çıkarak bedeli ne olursa olsun hedeflerinden taviz vermeyen Cargill işçisinin taşıdığı bu bayrağın Türkiye işçi sınıfının bütününü temsil ettiğini ifade etmek isteriz. Bu bayrak, Flormar'da, Saica Pack'ta, TR-İnter'de ekmeğini sermayeye peşkeş çekmemek adına mücadele veren işçilerin, emekçilerin, sınıf kardeşlerimizin bayrağıdır. 

Bugün biz basın emekçilerinin burada olma nedeni oldukça açıktır: Cargill direnişinin ilan edildiği ilk günden beri sınıf kardeşlerimizin yanında olduk, onlara yoldaşlık yaptık. Çalıştığımız basın kuruluşlarında, medya organlarında seslerine ses olmaya çalıştık. Çünkü biliyorduk ki Cargill işçisinin derdi, aynı zamanda basın emekçilerinin, fikir işçilerinin derdidir. 

Özellikle ülkemizde gazetecilerin maruz kaldığı işsizlik, mesleğimizi icra etmenin önünde büyük bir engel teşkil ederken; diğer yandan mobbing, düşük ücretli çalışma ve esnek mesai saldırılarıyla karşı karşıya kalıyoruz. Bu doğrultuda taleplerimiz Cargill işçilerinin talepleriyle örtüşmektedir. Halkın haber alma hakkını kullanması, ancak kendi ekmeğine ve onuruna sahip çıkan yurtsever bir gazetecilik anlayışıyla mümkün olabilir. Bizler onurumuzu, patron düzenine, para babalarına peşkeş çekmeden, halkımıza gerçekleri anlatmanın yollarını arıyoruz, emek veriyoruz. Çünkü halka yalan söylemenin suç olduğuna inanıyor, bunu savunuyoruz. 

Dosta düşmana ilan ediyoruz: Biz dün olduğu gibi bugün de sınıf kardeşlerimizle dayanışmaktan, onların seslerine ses olmaktan bir adım dahi geri durmayacağız. Bunun için ödenmesi gereken bir bedel varsa, gözümüzü kırpmadan ödeyeceğimizden kimsenin şüphesi olmasın. Biz, onurlu bir meslek icra ettiğimizi düşünüyoruz ve bu mesleğin bize yüklediği sorumlulukların farkındayız. Dolayısıyla sermaye düzeni ve patronların tetikçisi değil, halkımızın gazetecisi olmaya devam edeceğiz. 

Tüm basın emekçilerinin ve işçi sınıfımızın kurtuluşu ancak ve ancak kendi kollarındadır. İşçiler, emekçiler yan yana geldikçe, örgütlendikçe bu köhnemiş sermaye düzeni, gereken cevabı alacaktır. 

Yurt Gazetesi Emekçileri

İŞÇİ SINIFININ İKTİDARI İÇİN KAZANACAĞIZ
Tolga Kaan Ateşli'nin açıklamasının ardından söz alan Tekgıda-İş örgütlenme uzmanı Suat Karlıkaya, bütün basın emekçilerine selam göndererek, "Plazalarda, fabrikalarda, basında tüm zorluklar altında çalışan emekçiler olarak hep biriz, beraberiz" dedi. "526 gündür direnen Cargill işçileri basın emekçilerinin, basın emekçileri Cargill işçilerinin yanında" diyen Karlıkaya, "Herkes bilsin ki, biz bir olursak, bir beraber olursak, bizim bileğimizi kimse bükemez. Biz işçi sınıfının iktidarı için bu mücadeleyi kazanacağız" dedi.  

Ayrıca direnen işçilerin üyesi olduğu Tekgıda-İş Sendikası Şube Başkanları tarafından okunan açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

Bursa ili Orhangazi İlçesi Göbeç Köyü Mevkiinde kurulmuş olan Amerikan Şirketi Cargill 20 yıla yakın faaliyet göstermektedir. Nişasta ve tatlandırıcı, yenilebilir bitkisel yağ, yem ve endüstriyel birçok ürünü üretmekte olup alanında bir dünya devidir.

Ancak Türkiye’de faaliyet gösteren pek çok yerli ve yabancı şirketin “Sendika Düşmanı Hastalığı” bu şirkete de sirayet etmiştir.

2012 yılında başka bir Gıda Sendikasında örgütlenemeye başlayan Cargill işçisi, anayasal hakkını kullanarak örgütlendi ancak hiçbir anayasal hakkı tanımayan Cargill işvereni o dönemde 5 sendika üyesini işten attı. İşten çıkartılan sendika üyesi işçiler çeşitli eylemler yaptılar o dönemde örgütlendikleri sendikada           sahip çıkmayınca Cargill işvereninin hukuk tanımazlığı devam etti.

Cargill işçisi Türkiye sendikal hareketinde mücadeleleriyle özel bir yere sahip olan Tekgıda-İş Sendikasını seçti ve Sendikamız örgütlenmeyi tamamlayıp yetki başvurusunda bulundu, Çalışma Bakanlığı yetki başvurusu talebimize Çoğunluk sayısına Ataşehir’de bulunan Genel Müdürlük çalışanlarının da dahil edilmesi gerektiği düşüncesiyle tarafımıza yetki vermedi.

Biz Tekgıda-İş Sendikası olarak iyi niyetimizi gösterdik ve örgütlenme çalışmasını hukuka uygun bir şekilde devam ettirdik! Biz hukuka uygun davranırken, geçmişte sabıkalı olan Cargill NE YAPTI!!!           

14 arkadaşımızın işine son verdi! Sebep olarakta kota fazlalığı ve ekonomik daralmayı sebep gösterdi. Oysaki üretim yapmaya devam ediyor ve gelecekle ilgili yatırım yapmayı planlıyor.

Biz çok iyi biliyoruz. Tek amacınız sendikal örgütlenmeyi engellemek! Çünkü 526 gündür mücadele veren arkadaşlarımız sendikal örgütlenmede öncü arkadaşlarımızdı. Bu yüzden işten çıkardınız!

Tekgıda-İş sendikası olarak 526 gündür işten çıkardığınız bu arkadaşlarımızla haklı mücadelemiz devam ediyor. Ama maalesef CARGILL işvereninde hiçbir değişiklik yok. Anayasal hakları tanımamaya, üyelerimize mobing yaparak sendikal örgütlenmeye engel olmaya, sömürgeci Amerikan politikalarının işçi sınıfı üzerinde gölgesi olmaya devam ediyor.

Şunu bilmelisiniz ki burası Ortadoğu değil! Sömürgeci politikalarınıza asla ülkemizde izin vermeyeceğiz. Cargıll işvereninin gerçek yüzünü tüm dünyaya haykırmaya devam edeceğiz. Mücadelemizin 526. gününde asla yılmadan ve daha güçlü bir şekilde karşınızdayız. Bugün Tekgıda-İş Sendikası Başkanları Kurulu olarak haykırıyoruz ve güçlü bir şekilde uyarıyoruz! Siz! Yasal bir örgütlenmeyi engellemeye çalışırken aslında işçi sınıfını birleştirecek işaret fişeğini yaktınız! Hukuk tanımaz tutumunuz devam ettiği sürece hem yurt içinde hem yurt dışında yaptığınız hukuksuzlukları ve haksızlıkları anlatmaya devam edeceğiz.

Bununla da yetinmeyip 1 Ekim tarihi itibari ile Genel Müdürlüğünüz önünde yaptığımız eylemi sizin müşterileriniz olan ve sendikamızın örgütlü olduğu Pamir Gıda, Dr. Oetker, Coca Cola, Pepsi-Co, Eti, Mondelez ve Nestle gibi büyük işletmelerin Genel Müdürlükleri önüne taşıyacağız. Şunu iyi bilmelisiniz ki; sendika isteyen Cargıll işçisi TEKGIDA-İŞ ile mücadelesinden asla vazgeçmeyecektir. İşçi hak ve özgürlükleri, patronların insafına bırakılmayacak kadar değerlidir ve biz bu değer uğruna her türlü kavgayı vermeye devam edeceğiz.

Sizi bugünlere getiren üyelerimizin Anayasal haklarına saygı gösterin ve üyelerimize mobing uygulamaktan vazgeçin! Tekgıda-İş Sendikası Başkanlar kurulu olarak; Şunu bilin ki sömürgeci hak ve hukuk tanımaz Amerikan politikalarını ülkemizdeki işçi sınıfı üzerinde uygulamanıza asla izin vermeyeceğiz.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur