YURT ÖZEL | Kapitalizmin adaleti Şule Çet'i mahkum ediyor!

YURT ÖZEL | Kapitalizmin adaleti Şule Çet'i mahkum ediyor!

Ankara'da bir plazanın 20'inci katından şüpheli bir biçimde düşerek yaşamını yitiren Şule Çet'in katil zanlıları olan patronlarına açılan davanın 2. duruşması, Ankara 31. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülüyor.

Tolga Kaan Ateşli

22 yaşındaki, Gazi Üniversitesi Sanat Tasarım Fakültesi Tekstil Tasarımı bölümü 2. sınıf öğrencisi Şule Çet'in geçtiğimiz yıl Ankara’da bir plazanın 20'inci katından şüpheli bir biçimde düşerek yaşamını yitirmesiyle başlayan ve katil zanlısı olarak Çağatay Aksu ile Berk Akand’ın yargılandığı dava devam ediyor. 

Bugün gerçekleşecek duruşmaya çok sayıda kadın ve avukatla beraber, sivil toplum örgütleri, kadın platformları ve siyasi parti temsilcileri de katıldı. Yapılan basın açıklamasında 'Şule ve tüm kadınlar için adalet' talebi dile getirildi. 

Duruşmada katil zanlısı Çağatay Aksu, Şule'nin babasına "Kızına sahip çıksaydın" dedi. Mahkemenin bu ve benzeri söylemlere izin vermesi dikkat çekti. Aynı zamanda katil zanlısının olayı konuşurken 'cinayet' kelimesinin kullanılmasına tepki göstermesi, mahkeme tarafından kabul gördü. 

KATİL ZANLISINDAN SKANDAL SAVUNMA

Katil zanlısı Çağatay Aksu duruşmanın sona yaklaştığı esnada skandal bir ifade kullandı. Katil zanlısı, "Benim yerime bu sanık kısmında Şule’nin ailesi ve erkek arkadaşı oturmalıdır" dedi.

13.30: Savcı, sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesini talep etti.

13.45: Mahkeme, Şule Çet’in psikolojik durumuyla ilgili rapor alınmasına, olay yerine ilişkin görüntülerin dudak okumasında uzman bilirkişiye gönderilmesine, sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Duruşma 10 Temmuz saat 10.00'a ertelendi.

Bugün 2'inci duruşması görülen davanın duruşması, 31. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülüyor. 

Duruşma esnasında sanıklardan Çağatay Aksu'nun annesinin tanık olarak dinlenmesi esnasında salonda gerginlik yaşandı. Jandarma gerginlik esnasında Şule'nin ailesinin avukatlarını tehdit etti. Yine tanık olarak dinlenen Şule'nin arkadaşı, 'Şule'nin intihar edebilecek birisi olmadığını, hayat dolu olduğunu' dile getirdi. 

Şule'nin arkadaşı, “Şule’nin intihar etme ihtimaline inanmıyorum. Olaydan iki hafta önce beni arayarak işten çıkarıldığını ve parasını alamadığını belirtti. Şule bana Çağatay’ın kendisini rahatsız ettiğini söylemişti" dedi. 

Çet ailesinin avukatı, "Biz bunun hep hikaye olduğunu biliyoruz. Sanıklar bir hikaye anlattı; bunun gerçek olmadığını videolarla kanıtlayacağım. Olay günü çekilen görüntülerin CD'si dosyalarda yok" diyerek sanık avukatının sunduğu görüntülerle kendilerinde olanlar arasında farklılıklar olduğunu ifade etti. 

Duruşmanın yapılması için seçilen salona davayı takip etmeye gelen yurttaşlarla beraber çok sayıda avukat sığmadı. 

Duruşmaya Çet ailesine destek olmak adına, Giresun'da evlerinin önünde yaralı halde bulunan ve kaldırıldığı hastanede hayatını kaybeden Rabia Naz Vatan'ın şüpheli ölümünü araştıran baba Şaban Vatan da katıldı.

Kadın Meclisleri adına yapılan açıklama şöyle: 

"Kimse Şule'yi ve hiçbir kadını yalnız ve sahipsiz zannetmesin. Bugün Şule burada yok belki ama yüzlerce kadın burada, daha fazlası da davayı bir çok platformdan takip ediyor. O yüzden tekrar kararlılıkla söyleyelim; bizler hep birlikte mücadele ederek, örgütlü kadın mücadelesiyle, kadın cinayetlerini ve kadına yönelik her türlü şiddeti durduracağız. Hepinize teşkekkür ederiz, asla yalnız yürümeyeceksin" dendi.

Komünist Kadınlar adına Ekin Şen söz aldı. Ekin Şen açıklamasında şu ifadelere yer verdi: 

"Bugün burada yine “Şule Çet için Adalet” istemimizi haykırmak için bulunuyoruz. 

O’nun cinayeti arkasında bulunan şiddeti, sömürüyü, eşitsizliği gözler önüne sermek için ve katillerinin gerekli cezaları almasının takipçisi olacağımızı her defasında hatırlatmak için bu davanın takipçisi olmaya devam edeceğiz. 

Şule Çet’in katil zanlısı patronlarını tutuklamak yerine onları defalarca salan; Şule Çet’in üniversite okuyabilmek için çalışmak zorunda olmasını değil, babasının Şule Çet’e para gönderip göndermediğini sorgulayan hukuk sisteminin adaletini bu defa biz sorgulamak için buradayız. 

Kadın, çocuk, genç tüm insanlarının geleceğini garanti altına almak yerine, onları geleceksiz bırakan kapitalizmi sorgulamak için buradayız. 

Kadınların gece evlerinde olmamasını, alkol almasını tacizi, tecavüzü meşrulaştıran nedenler olarak önümüze getiren bu gerici düzeni sorgulamak için buradayız. 

Şule Çet’in katilleri cezalandırılana kadar da burada olmaya devam edeceğiz. Ama bununla da yetinmeyeceğiz. 

Kadınların eve hapsedilmeyeceği, ne şiddetin ne de eşitsizliğin söz konusu bile olmadığı bir ülke kuracağız! Bizim ülkemizde gençler okuyabilmek için çalışmak zorunda kalmayacak! Okullarımızda iktidarın, rektörün zoru, şiddeti değil, bilim ve yaratıcılık olacak! Bizim seçim sandıklarımızın güvenliğini yarının sahibi olan çocuklar alacak!  

İşte biz bu umudu her geçen gün daha da büyütüyoruz, örgütlüyoruz. Bize iyi, güzel herhangi bir şey vaat edemeyecek bu düzen yıkılacak, hayallerimiz özgür kalacak! 

Şule Çet’ler, Rabia Naz’lar yaşayacak"