Süleyman Karan

Süleyman Karan

Harekat önce kimlere, sonra kimlere yarar?

AKP-MHP ittifakı, bir kez daha sınır ötesi operasyona girişiyor. TBMM'de bu sınır ötesi operasyon için, CHP ve İYİ Parti'nin de desteğiyle tezkereyi aldı. Şimdi askeri harekat için geri sayım başladı. Suriye'de ABD ile ortaklaşa iç savaşı başlatan, kendi bağlantılarıyla Suriye İhvanı ile oyun içinde oyun oynayan AKP, bugün yine çok önceden anlaştığı ABD ile 'kavga eder gibi' görünerek bu harekata hazırlanmış, bunu fark etmek için dahi olmaya gerek yok. Bu gizli anlaşmanın ipuçları yavaş yavaş ortaya çıkmaya başlıyor. Şu anda devam eden, Trump'ın abuk sabuk tweet'leri sadece YPG kontrolündeki Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG), ABD'den uzaklaşıp başka bir müttefik arayışına girmesini bir süre daha ötelemek için...

BOP çöpe giderken...

ABD, çöken Büyük Ortadoğu Projesi'nin (BOP) tümüyle yenilgiyle sonuçlanmaması için son oyunlarını oynuyor zira... BOP'daki suç ortağı AKP ile şimdi Suriye'deki bataklıktan nasıl çıkılacağının pazarlıkları sürüyor. AKP ise 'terör saldırısı' kozunu kullanarak bu operasyona girişirken, savaşın başındaki hesapları tutmasa bile, Suriye İhvanı ve sözde ılımlı cihatçı teröristlerin bir bölümünün yeni Suriye'de iktidarın paydaşı olmasını hedefliyor. Bu hedef de tutmayacak ama Türkiye İhvanı ideolojik açıdan bu son kozlarını da oynamak zorunda. Hemen söyleyelim, bir kez daha katakulliye geliyor artık ırkçıları da yedeğine almış AKP. Zira bu operasyonların sonucunda kazanan ne ABD olacak, ne Türkiye, bu savaşın galibi son bir yıldan bu yana artık çok belli; Rusya, İran ve Suriye'nin resmi hükümeti...

Şam için yeni bir fırsat
Suriye Ordusu tedrici olarak İdlib'i işgalci cihatçı teröristlerden öyle ya da böyle temizleyecek. AKP iktidarının kıskacındaki Türkiye'nin üstlendiği bu temizlik harekatını yapmayacağını anlayan Rusya ve İran, Suriye Ordusu'na yeşil ışık yaktığından beri, İdlib'in bu aşağılık teröristlerinden temizleneceği netlik kazandı.
Tıpkı Fırat Kalkanı operasyonunda olduğu gibi, bu Barış Pınarı operasyonunda da, ilk etapta AKP iktidarı bir zafer kazanmış gibi görünecek ama uzun vadede Türk Silahlı Kuvvetleri ve Suriye'deki müttefiklerinin uzun vadede Suriye'nin mevcut yönetimi için savaştığı anlaşılacak.

Kürtler için doğru seçim
Bu harekat, nihai olarak Suriye Arap Cumhuriyeti'nin tekrar bağımsızlığını kazanmasını sağlayacak. Savaşı başlatan Batı ve onların maşası İhvan bu ülkede nihai yenilgiyi tadacak. Tek sorun, bu son dönemde, IŞİD ve el Nusra başta olmak üzere işgalci teröristlerin bir bölümü canını kurtarıp, dünyanın başka bölgelerinde insan öldürmeye devam etme fırsatı bulacak olması.

Barış Pınarı'nın başlamasıyla ABD'nin bir oranda satışa getirdiği SDG büyük bir mevzi kaybedecek. Şimdilik, şaşkın şaşkın ABD'nin bu kadar kolay nasıl sattığını düşünedursunlar! PYD çok ciddi bir hatasını telafi etmek zorunda. Bunun ise tek yolu var, Şam'ın kapısına gidip, özür dilemek ve bundan sonra Suriye Kürtleri'nin geleceğini Suriye Arap Cumhuriyeti'nin resmi hükümeti ile görüşmek. Bu kez belki hatadan geri dönmenin fırsatını değerlendirir ve savaş sonrasında barış ve özgürlük içinde bağımsız Suriye'de, belli bir özerk statüde var olma imkanı elde ederler.
Suriye'deki vekalet savaşında son dönemece pek yakında Barış Pınarı operasyonu ile girilecek. Ve Suriyeliler, bu ulusal kurtuluş savaşından zaferle çıkacak. Hiç istemese bile Türkiye İhvanı, bu zaferin yolunu işte bu hamlesiyle açacak.

Önceki ve Sonraki Yazılar