Meteoroloji, AFAD, AKOM  66 il için ayağa kalktı! Sarı ve turuncu kodlar havada uçuştu! THY uçuşları iptal etti

Meteoroloji, AFAD, AKOM 66 il için ayağa kalktı! Sarı ve turuncu kodlar havada uçuştu! THY uçuşları iptal etti

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün son hava durumu raporunda 66 il için uyarı verildi. AFAD, AKOM ve Valiliklerden uyarılar peş peşe geldi.

Meteoroloji'nin son hava durumu raporuna göre 18 Kasım cumartesi günü kuvvetli sağanak yağışlar yurdu etkisi altına alacak. Hava sıcaklıkları ortalama 8 ila 10 derece düşüş gösterecek.

KUVVETLİ YAĞIŞ VE FIRTINA GELİYOR

66 il için sarı ve turuncu kodlu uyarı veren Meteoroloji'nin yanı sıra İstanbul Valiliği, Ankara Valiliği ve AKOM fırtına ve kuvvetli yağış uyarısında bulunarak vatandaşlara 'dikkatli olun' çağrısı yaptı.

THY'DE 40 SEFER İPTAL

AFAD ise vatandaşların cep telefonlarına mesaj gönderdi. Türk Hava Yolları (THY), olumsuz hava koşulları nedeniyle yarınki 40 seferini iptal etti.

66 İL İÇİN SARI VE TURUNCU KOD UYARISI

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 18 Kasım için toplam 66 il için sarı ve turuncu kodlu uyarı verdi.

ekran-goruntusu-2023-11-17-212400.png

Sarı kodlu uyarı verilen iller:

Adana, Adıyaman, Afyonkarahisar, Amasya, Ankara, Antalya, Artvin, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bursa, Bolu, Burdur, Çanakkale, Çankırı, Denizli, Çorum, Edirne, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hatay, Isparta, Mersin, İzmir, Kastamonu, Kırklareli, Kırşehir, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Muğla, Niğde, Nevşehir, Ordu, Sakarya, Samsun, Tekirdağ, Tokat, Uşak, Yozgat, Aksaray, Karaman, Bartın, Karabük, Osmaniye, Düzce, Kilis, Kırıkkale, Kilis, Osmaniye

Turuncu kodlu uyarı verilen iller:

Adana, Afyonkarahisar, Antalya, Bingöl, Burdur, Bursa, Denizli, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Isparta, Mersin, İstanbul, Kayseri, Kırklareli, Kocaeli, Konya, Kahramanmaraş, Niğde, Rize, Sakarya, Sivas, Tekirdağ, Trabzon, Tunceli, Bayburt, Karaman, Yalova

ekran-goruntusu-2023-11-17-212421.png

İSTANBUL İÇİN UYARI

MGM, megakent İstanbul ve çevre illerde hafta sonu rüzgarın fırtına şeklinde eseceğini bildirdi.

Meteoroloji 1. Bölge Müdürlüğü İstanbul Bölge Tahmin ve Erken Uyarı Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, İstanbul, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Kocaeli, Sakarya ve Yalova'da yarın sabah saatlerinden itibaren rüzgarın kuzey ve kuzeybatı yönlerden fırtına şeklinde eseceği tahmin ediliyor.

Pazar sabahından itibaren de İstanbul, Kocaeli, Sakarya ve Yalova'da yer yer fırtınanın etkili olması bekleniyor.

ekran-goruntusu-2023-11-17-212455.png

AKOM 24 SAAT HAZIR 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM), İstanbul'a hafta sonu soğuk ve yağışlı havanın geldiğini duyurdu. Yapılan açıklamada, "İBB Ekipleri, kuvvetli yağış ve fırtına nedeni ile yaşanabilecek su basması ve göllenmelere karşı 24 saat esaslı hazır bekletilecek" ifadelerine yer verildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM), İstanbul'a hafta sonu Balkanlar üzerinden soğuk ve yağışlı hava geldiğini, sıcaklıkların da fırtına ile birlikte 8-10 derecelere düşeceğini duyurdu. İBB AKOM verilerine göre, İstanbul'a hafta sonu Balkanlar üzerinden soğuk ve yağışlı sistemi giriş yapacak. Sistemin etkisi ile rüzgarın yarın öğle saatlerinden itibaren Lodos yönünden, Pazar erken saatlerden itibaren ise Karayelden, kuzey bölgelerde kısa süreli hamlelerle tam fırtına şeklinde etkili olması bekleniyor.

Ulaşımda aksamalar, çatı uçması, ağaç ve direk devrilmesi gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekiyor.

thumbs-b-c-629f9e34642132105d24f41047b6e2a7.jpg

SICAKLIKLARDA 8-10 DERECE ANİ DÜŞÜŞ

Yapılan açıklamada, “Kuzeyin soğuk havasını hızlı bir şekilde bölgeye taşıyan sistem nedeniyle Cumartesi akşam saatlerinden itibaren sıcaklıklarda 8-10 derecelere kadar ani düşüş yaşanacağı tahmin ediliyor. Kuvvetli sağanak yağmur, Cumartesi 06.00 ile Pazar 20.00 arası beklenirken, kuvvetli rüzgar ve fırtınanın Cumartesi 10.00 ile Pazar 20.00 arası esmesi öngörülüyor" denildi.

generic-sleet.webp

2 GÜN BOYUNCA SÜRECEK

Açıklamanın devamında, "Fırtına ile birlikte kış değerlerine gerileyen sıcaklıklar nedeni ile 2 gün boyunca il genelinde kuvvetli sağanak, 40-60 kilogram metrekare, yağmur geçişi yaşanacak. Yağışların, fırtınanın etkili olduğu kuzey bölgelerde metrekarede 80-100 kilogramın üzerine çıkması bekleniyor. İBB Ekipleri, kuvvetli yağış ve fırtına nedeni ile yaşanabilecek su basması ve göllenmelere karşı 24 saat esaslı hazır bekletilecek. Vatandaşlar da ağaç ve direk devrilmesi, tabela ve çatı uçması ile fırtına nedeniyle toplu ulaşımında yaşanabilecek aksaklıklara karşı uyarıldı" ifadeleri yer aldı.

1482868.jpg

İSTANBUL VE ANKARA VALİLİKLERİNDEN UYARI

İstanbul Valiliği, yarın başlayarak pazar günü öğle saatlerine kadar devam edecek kuvvetli yağışla ilgili uyarıda bulundu.

Turuncu kodla yapılan uyarıda, "Meteoroloji'den alınan bilgilere göre; İstanbul'da cumartesi günü sabah saatlerinden, pazar öğle saatlerine kadar çok kuvvetli sağanak yağışın etkili olacağı tahmin edilmektedir. Su baskınlarına karşı tedbirli olunması gerekmektedir" denildi.

ekran-goruntusu-2023-11-17-212728.png

Kuvvetli Rüzgâr ve Fırtına Uyarısı yapan Ankara Valiliği, X hesabından Başkentlilere seslenerek şu uyarılarda bulundu:

"Meteoroloji Genel Müdürlüğü Analiz ve Tahmin Merkezinden alınan son verilere göre; ilimiz çevrelerinde 18 Kasım Cumartesi günü öğle saatlerinden önce başlamak üzere 19 Kasım Pazar günü sabah saatlerine kadar güney ve güneybatı yönlerinden kuvvetli rüzgar ve fırtına (50-80 km/saat) beklendiğinden meydana gelebilecek çatı uçması, ağaç ve direk devrilmesi ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli olunmalıdır."

ekran-goruntusu-2023-11-17-183610-001.png

Yurtta genelinde hava durumu şöyle:

MARMARA

Parçalı ve çok bulutlu, gece saatlerinden itibaren batısı ile zamanla bölge genelinin yağmur ve sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların gece saatlerinden itibaren batısında, yarın (Cumartesi) bölge genelinde kuvvetli, İstanbul, Kocaeli, Bursa, Yalova ile Tekirdağ ve Kırklareli'nin doğusunda yer yer çok kuvvetli olması bekleniyor. Rüzgarın bu gece ve yarın (Cumartesi) sabah saatlerinde güney ve güneybatı, Trakya ile öğle saatlerinden itibaren bölge genelinde kuzey ve kuzeybatı yönlerden kuvvetli ve zaman zaman fırtına (50-70 km/saat zaman zaman 80 km/saat) şeklinde eseceği tahmin ediliyor.

EDİRNE 9°C, 10°C

Parçalı ve çok bulutlu, gece saatlerinden itibaren yağmur ve sağanak yağışlı geçecek. Yağışların il genelinde kuvvetli olacağı tahmin ediliyor.

İSTANBUL 13°C, 16°C

Parçalı ve çok bulutlu, gece saatlerinden itibaren yağmur ve sağanak yağışlı geçecek. Yağışların gece saatlerinden itibaren batısında, yarın (Cumartesi) il genelinde kuvvetli ve yer yer çok kuvvetli olacağı tahmin ediliyor.

KIRKLARELİ 7°C, 9°C

Parçalı ve çok bulutlu gece saatlerinden itibaren yağmur ve sağanak yağışlı geçecek. Yağışların il genelinde kuvvetli olacağı tahmin ediliyor.

KOCAELİ 8°C, 14°C

Parçalı ve çok bulutlu, gece saatlerinden itibaren yağmur ve sağanak yağışlı geçecek. Yağışların yarın (Cumartesi) il genelinde kuvvetli ve yer yer çok kuvvetli olacağı tahmin ediliyor.

EGE

Parçalı ve çok bulutlu, kıyıları ile yarın (Cumartesi) bölge genelinin yağmur ve sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; sabah saatlerinden itibaren Kıyı Ege'de, öğle saatlerinden sonra bölge genelinde kuvvetli olacağı tahmin ediliyor. Rüzgarın Kıyı Ege'de sabah saatlerinde güney ve güneybatı yönlerden, öğle saatlerinden itibaren kuzey ve kuzeybatı yönlerden kuvvetli ve zaman zaman fırtına (50-70 km/saat zaman zaman 80 km/saat) şeklinde esmesi bekleniyor.

A.KARAHİSAR 1°C, 13°C

Parçalı ve çok bulutlu, yarın (Cumartesi) öğle saatlerinden itibaren yer yer kuvvetli olmak üzere yağmur ve sağanak yağışlı

DENİZLİ 8°C, 20°C

Parçalı ve çok bulutlu, yarın (Cumartesi) öğle saatlerinden itibaren yer yer kuvvetli olmak üzere yağmur ve sağanak yağışlı

İZMİR 14°C, 18°C

Parçalı ve çok bulutlu, bu gece saatlerinden itibaren yağmur ve sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların yarın (Cumartesi) il genelinde kuvvetli olması bekleniyor.

MANİSA 10°C, 16°C

Parçalı ve çok bulutlu, yarın (Cumartesi) sabah saatlerinden itibaren yağmur ve sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların il genelinde kuvvetli olması bekleniyor.

AKDENİZ

Parçalı ve çok bulutlu, yarın (Cumartesi) bölge genelinin yağmur ve sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların sabah saatlerinden itibaren Antalya'nın doğusu ile Doğu Akdeniz kıyılarında, öğle saatlerinden sonra Batı Akdeniz'de kuvvetli, Antalya'nın doğusunda çok kuvvetli olacağı tahmin ediliyor. Rüzgarın öğle saatlerinden itibaren bölgenin iç ve batı kesimlerinde güney ve güneybatı yönlerden çok kuvvetli (60-80 km/saat)yer yer fırtına (70-90 km/saat) şeklinde esmesi bekleniyor.

ADANA 12°C, 21°C

Parçalı çok bulutlu, yarın (Cumartesi ) aralıklı sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların sabah saatlerinde kıyı kesimlerinde yer yer kuvvetli olması bekleniyor.

ANTALYA 16°C, 23°C

Parçalı ve çok bulutlu , yarın (Cumartesi ) sabah saatlerinden itibaren yağmur ve sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların il genelinde kuvvetli, doğusunda çok kuvvetli olması bekleniyor.

HATAY 12°C, 21°C

Parçalı çok bulutlu, bu gece saatlerinden itibaren aralıklı sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların sabah saatlerinde kıyılarında yer yer kuvvetli olması bekleniyor.

MERSİN 15°C, 23°C

Parçalı çok bulutlu, yarın (Cumartesi ) öğle saatlerinden itibaren aralıklı sağanak yağışlı

İÇ ANADOLU

Parçalı ve az bulutlu, zamanla çok bulutlu, yarın (Cumartesi) öğle saatlerinden itibaren güney ve batısı ile Kırıkkale, Kırşehir, Nevşehir ve Kayseri çevrelerinin yağmur ve sağanak yağışlı geçecek. Yağışların öğle saatlerinden itibaren Eskişehir çevrelerinde yer yer kuvvetli olacağı tahmin ediliyor. Rüzgarın yarın (Cumartesi) öğle saatlerinden itibaren bölgenin güney ve doğu kesimlerinde güney ve güneybatı yönlerden çok kuvvetli (60-80 km/saat) yer yer fırtına (70-90 km/saat) şeklinde esmesi bekleniyor.

ANKARA 4°C, 15°C

Parçalı ve az bulutlu, zamanla çok bulutlu, yarın (Cumartesi) öğle saatlerinden itibaren yağmur ve sağanak yağışlı

ÇANKIRI 1°C, 14°C

Parçalı ve az bulutlu zamanla çok bulutlu, yarın (Cumartesi) öğle saatlerinden itibaren yağmur ve sağanak yağışlı

ESKİŞEHİR 2°C, 11°C

Parçalı ve az bulutlu zamanla çok bulutlu, yarın (Cumartesi) öğle saatlerinden itibaren kuvvetli olmak üzere yağmur ve sağanak yağışlı

KONYA 4°C, 17°C

Parçalı ve az bulutlu zamanla çok bulutlu, yarın (Cumartesi) öğle saatlerinden itibaren yağmur ve sağanak yağışlı

BATI KARADENİZ

Parçalı ve az bulutlu zamanla çok bulutlu, yarın (Cumartesi) öğle saatlerinden itibaren Sinop dışında bölge genelinin yağmur ve sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.. Yağışların yarın (Cumartesi) öğle saatlerinden itibaren Bolu ve Düzce çevrelerinde yer yer kuvvetli olması bekleniyor.

BOLU 3°C, 15°C

Parçalı ve az bulutlu zamanla çok bulutlu, yarın (Cumartesi) öğle saatlerinden itibaren yer yer kuvvetli olmak üzere yağmur ve sağanak yağışlı

DÜZCE 7°C, 16°C

Parçalı ve az bulutlu zamanla çok bulutlu, yarın (Cumartesi) öğle saatlerinden itibaren yer yer kuvvetli olmak üzere yağmur ve sağanak yağışlı

KASTAMONU 1°C, 15°C

Parçalı ve az bulutlu zamanla çok bulutlu, yarın (Cumartesi) öğle saatlerinden itibaren yağmur ve sağanak yağışlı

ZONGULDAK 9°C, 17°C

Parçalı ve az bulutlu zamanla çok bulutlu, yarın (Cumartesi) öğle saatlerinden itibaren yağmur ve sağanak yağışlı

ORTA ve DOĞU KARADENİZ

Parçalı ve az bulutlu zamanla çok bulutlu, yarın (Cumartesi) öğle saatlerinden itibaren Çorum çevrelerinin yağmur ve sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Rüzgarın yarın(Cumartesi) öğle saatlerinden itibaren Doğu Karadeniz'in iç kesimlerinde güney ve güneybatı yönlerden kuvvetli fırtına (70-90 km/saat) yer yer tam fırtına (80-100 km/saat) şeklinde esmesi bekleniyor.

AMASYA 5°C, 18°C

Parçalı ve az bulutlu zamanla çok bulutlu

SAMSUN 11°C, 20°C

Parçalı ve az bulutlu zamanla çok bulutlu

TOKAT 5°C, 19°C

Parçalı ve az bulutlu zamanla çok bulutlu

TRABZON 11°C, 20°C

Parçalı ve az bulutlu zamanla çok bulutlu

DOĞU ANADOLU

Parçalı ve az bulutlu zamanla çok bulutlu, yarın (Cumartesi) öğle saatlerinden itibaren güneyi yağmur ve sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Rüzgarın batısında güney ve güneybatı yönlerden kuvvetli ve zaman zaman fırtına (70-90 km/saat) şeklinde esmesi bekleniyor.

ERZURUM -2°C, 10°C

Parçalı ve az bulutlu, zamanla çok bulutlu

KARS -4°C, 10°C

Parçalı ve az bulutlu, zamanla çok bulutlu

MALATYA 3°C, 14°C

Parçalı ve az bulutlu, zamanla çok bulutlu, yarın (Cumartesi) öğle saatlerinden itibaren sağanak yağışlı

VAN 2°C, 13°C

Parçalı ve az bulutlu, zamanla çok bulutlu

GÜNEYDOĞU ANADOLU

Parçalı ve az bulutlu zamanla çok bulutlu, yarın (Cumartesi) bölge genelinin yağmur ve sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların öğle saatlerinden itibaren güney kesimlerinde yer yer kuvvetli olacağı tahmin ediliyor.

DİYARBAKIR 4°C, 15°C

Parçalı ve az bulutlu zamanla çok bulutlu, yarın (Cumartesi) yağmur ve sağanak yağışlı

GAZİANTEP 9°C, 16°C

Parçalı ve az bulutlu zamanla çok bulutlu, yarın (Cumartesi) yağmur ve sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların öğle saatlerinden itibaren yer yer kuvvetli olacağı tahmin ediliyor.

MARDİN 10°C, 13°C

Parçalı ve az bulutlu zamanla çok bulutlu, yarın (Cumartesi) yağmur ve sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların öğle saatlerinden itibaren yer yer kuvvetli olacağı tahmin ediliyor.

SİİRT 8°C, 16°C

Parçalı ve az bulutlu zamanla çok bulutlu, yarın (Cumartesi) yağmur ve sağanak yağışlı

DENİZLERDE HAVA

Batı Karadeniz, Marmara, Ege ve Batı Akdeniz’de fırtına bekleniyor.

KARADENİZ

Hava Durumu: Parçalı ve çok bulutlu, kuvvetli sağanak yağışlı, Rüzgar: Batı Karadeniz'de güney ve güneydoğudan, yarın(Cumartesi) öğle saatlerinden sonra batısı kuzeybatıdan 4 ila 6, yer yer 6 ila 8; Doğu Karadeniz'de doğu ve güneydoğudan 4 ila 6, yarın(Cumartesi) öğle saatlerinden sonra yer yer 7 kuvvetinde, Dalga: 1,5 ila 2,5 m, yer yer 3,5 m, Görüş: İyi, yağış anında orta.

MARMARA

Hava Durumu: Parçalı ve çok bulutlu, kuvvetli sağanak yağışlı, Rüzgar: Güneyli yönlerden 4 ila 6, yarın ilk saatler 5 ila 7, yarın(Cumartesi) öğle saatlerinden sonra yer yer 8 kuvvetinde, Dalga: 1,5 ila 2,5 m, yarın ilk saatler 3,0 m Görüş: İyi, yağış anında orta.

EGE

Hava Durumu: Parçalı ve çok bulutlu, , kuvvetli sağanak yağışlı, Rüzgar: Kuzey Ege'de doğu ve güneydoğudan 3 ila 5, öğle saatlerinden sonra güneybatıdan 5 ila 7, yarın(Cumartesi) öğle saatlerinde 6 ila 8; Güney Ege'de batı ve kuzeybatıdan, 5 ila 7, kuzeyi güneybatıdan 6 ila 8 kuvvetinde, Dalga: 1,5 ila 2,5 m, yer yer 3,5 m, Görüş: İyi, yağış anında orta.

AKDENİZ

Hava Durumu: Parçalı ve çok bulutlu, kuvvetli sağanak yağışlı, Rüzgar: Batı Akdeniz'de batı ve güneybatıdan 3 ila 5 batısı 6, yarın(Cumartesi) öğle saatlerinden sonra 6 ila 8; Doğu Akdeniz'de kuzey ve kuzeydoğudan 3 ila 5, yarın(Cumartesi) öğle saatlerinden sonra 4 ila 6 kuvvetinde, Dalga: 1,0 ila 2,0 m yer yer 2,5 m, Görüş: İyi, yağış anında orta.

VAN GÖLÜ

Hava Durumu: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak yağışlı, Rüzgar: Batı ve güneybatıdan 3 ila 5, yer yer 6 kuvvetinde, Dalga: 0,25 ila 0,75 m, Görüş: İyi, yağış anında orta.