İki anlaşma turizmi kurtaracak mı?

Mayıs ayında turizm sektörünün bu yıl çok zor günler geçireceğini, özellikle Antalya bölgesinde çok sayıda otelin kapılarını açmayacağını, birçoğunun da satılığa çıkacağını yazmıştım. Birkaç hafta sonra tüm gazetelerin ekonomi sayfalarında buna benzer haberler görmeye başladık, geldiğimiz nokta turizm esnafının sokaklara dökülmesi oldu. Geçenlerde Belek’te, Kemer’de eylemler vardı. Hepsini yakından izledim. Eylem yapıyorlar ama kimi, neyi protesto ettikleri belli değil. Gelmeyen turisti mi, AB ülkelerinin yöneticilerini mi, Putin’i mi? Yaptıkları basın açıklamalarında neden bu zorluğu yaşadıklarına dair tek bir saptama olmadığı gibi, çözüm önerisi de yok. Bir başka örnek... Sektör temsilcilerinden biri devlet kanalına çıkıp Putin’i suçladı. Aslında hepsi neden olduğunu çok iyi biliyor ama çıkıp söylemeye cesaretleri yok.

Batı’da Türkiye algısı negatif

Türkiye’ye en çok turist Almanya’dan geliyor, ikinci sırada Rusya daha sonra da diğer Avrupa ülkeleri var. Avrupa’nın Türkiye’ye bakışı hızla değişti. Son birkaç yıldır Batı basınında Türkiye’nin İŞİD’e destek verdiği yönünde çıkan haberler, ülkenin batısında patlayan bombalar, Güneydoğu’da yaşanan çatışmalar Avrupalı turistte can güvenliği kaygısı yarattı. Üstüne Türk siyasetçilerin açıklamalarını eklersek haliyle Avrupalı turist Türkiye’yi değil İspanya, Yunanistan ve İtalya’yı tercih etmeye başladı. İkinci sıradaki Ruslar, var onlar niye gelmiyor, hepimizin malumu… Düşürülen Rus uçağı sonrası bitme noktasına gelen iki ülke ilişkileri…

Önceki gün tüm dünyaya meydan okuyan Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP hükümeti önemli iki adım attı. Birincisi İsrail ile varılan anlaşma ikincisi de Rusya’dan özür dilenmesi oldu. Bu gelişmelerin anlatılan gibi “zafer” olmadığı ortada, ayrıntılarını gazetemizin diğer sayfalarında ve köşe yazılarında okuyacaksınız. Ben sadece turizm açısından değerlendireceğim. Dün tüm TV kanallarını, haber sitelerini inceledim. Özellikle yandaş medyada turizmcilerin çok umutlu olduğu, Rusların ise “Akın akın Türkiye’ye gideceğiz” açıklamaları vardı. Oysa işin aslı öyle değil.

Rusya: Turizm gündemimizde değil

Kremlin’in ilk yaptığı açıklamada Rusya Başbakan Yardımcısı Olga Golodets “Türkiye ile turizm ilişkisinin yeniden başlaması şu anda Rusya hükümetinin gündeminde değil” diye konuştu. Zaten ortada netleşmeyen bir tazminat sorunu da var. Rusya tazminat istiyor, Türkiye’nin kararı sürekli değişiyor. Başbakan Binali Yıldırım önce tazminat verileceğini açıkladı, bir gün sonra ise “tazminat gündemimizde yok” dedi. İlişkilerin ne zaman “normale’ döneceği belli değil, yani dereyi görmeden paçaları sıvamamak lazım. Turizmcilerin eski günlerine kavuşması için en az 3-4 yıl gerekiyor, tabii bu süre içinde dayanabilirlerse… Bu arada İsrail’le yapılan anlaşmanın turizm açısından gözle görülür bir etkisi olmayacak, zira Türkiye’yi tercih edenler zaten geliyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar