Tevfik Dalgıç

Tevfik Dalgıç

İNTERNET SOSYALİZMİ ÜZERİNE…

Bir genel söylentiye göre Microsft’un sahibi ve dünyanın en zengin insanlarından Bill Gates’in Internette açık kaynak dediğimiz parasız bilgi üretme internet sitelerini yaratan kişiler için”modern çağın komünistleridir. Tekelci eğilimleri yıkan ve Amerikan rüyasının gelişmesine yardımcı olan faydalı güç oluştururlar” dediği söylenir. Buna karşılık veren ünlü bir internet konuları yazarı ve internet filozofu Kevin Kelly komünizm yerine sosyalizm deyiminin kullanılmasını öneriyor. Ona göre bu kişiler “özgürlükçülerdir” ve “bu özgürlükçüler sayesinde herkesi herkesle buluşturmak için başlatılan küresel çaba, giderek sessiz bir şekilde sözyalizmin de yeniden tamamlanmasına önayak oluyor.” Kevin Kelly’nin bu konudaki görüşlerini söyle özetlemek mümkün:

“Sayısal-digital kültürün toplumsal tarafları derin ve yaygın. Wikipedia doğmakta olan kollektivizmin en güzel örneği. Bu serbest internet ansiklopedisinin kurucu ortağı ve giriş sermayesini koyan Jimmy Donal Wales yeni bir paylaşım bilgi kaynağını harekete geçirerek bilginin herkese ulaşmasına yardımcı oldu. Ward Cünningham 1994 yılında Collaborative Web Page-Ortaklaşa İnternet Sayfasını gelişirdi ki bu bugün için aktif 150 adet wiki arama motorunun çalışmasını sağlıyor. Buna benzer ortak internet siteleri olan Digg, StumbleUpon, The Hype Machine ve Twine bu beklenmedik gelişmelere büyük katkıda bulundular. Bu gelişmeler sürekli bir şekilde bir bilgi ağına dayanan sosyalizm yaratmak için mihenk taşları haline geliyor. Bill Gates’in beklediği kollektif çitlikler yerine kollektif kelimeler üretildi, devlet fabrikaları yerine masa üstü fabrikalar kuruldu sanal kooperatifler eliyle, yüzsüz politbürolar yerine sohret pesinde olmayan, iş yapabilenlerin oluşturduğu sayısız bir uzman kadrosu ortaya çıktı.Bu yüzden komünizmin kullandığı komün, komüne iklişkin, veya kollektif deyimleri yerine sosyalizm deyimi kullanmak daha doğru olur. Çünkü bu karşılıklı girişimlere dayalı yeni ortak teknolojiler çıkardığı için bu deyim daha tutarlı.” Kevin Kelly sosyalizmin tarihi ile Internet sosyalizmi arasındaki bağlanıtıların tarihini söyle sıralıyor:

Sosyalizm tarihi:

1516-Thomas More’un Ütopyası yaymlandı

1794 Thomas Paine’in Age of Reason yayımlandı

1825 İlk Amerikan Komünü kuruldu

1848 Marx ve Engels’in Komünist Manifestosu

1864 Uluslararası çalışan Adamlar Derneğinin kurulması

1903 Bolşevik Partinin Lenini lider seçmesi

1917 Rus İhtilali

1922 Stalin gücünü pekiştirdi

1946 Kanada’nin Saşkatchhewan Kentinde Devlet eliyle sağlık yönetimi kuruldu

1959 Küba İhtilali

1967 Che Guevera öldürüldü

1973 Salvador Allende Görevden alındı

1980 Usenet kullanıma açıldı

1985 Mikhail Gorbaçev’in Glasnot projesi

1991 Sovyetler Birliği kendini feshetti

1994 Linuk 1.0 İnternet program geliştirildi

1998 Venezuella Chavez’i başkan olarak seçti

1999 Blogger.com hayata geçti,

2000 Google 1 milyon indeks sayfasını astı

2001 Wikipedia açıldı

2002 Brezilya Lula da Silva’yi başkan seçti

2003 Halk Bilim Kütüphanesi Açıldı-Public Library of Science

2004 Digg kullanıma açıldı

2005 Amazon Mekanik Türk isimli program uygulamaya koydu (Mechanical Turk)

2006 Twitter uygulamaya konuldu

2008 Facebook: 100 milyon kullanıcıya ulaştı.

2008 ABD 700 milyarlık fonu ipotek krizi için ayırdı.

2009 Youtube 100 milyon ABD li kullanıcıya ulaştı.

 

İŞTE İNTERNET SOSYALİZMİNİN TEMEL TASLARI

1-Paylaşma

2-İşbirliği

3-Yardımlaşma

4-Kollektivizm, ortak kullanım.

 

BİR MODEM BİR KÜÇÜK BİLGİSAYAR-İŞTE YENİ SOSYALİZM.

Internet’in en büyük “eşitleyici” nitelği taşıdığı kesin. Büyük siyaset adamlarının ekonomik hayatta yapamadıklarını,bir modem ve bir bilgisayar çözümlüyor. Yani bilgiye ulaşmada eşitsizliğin yerini eşitlik alıyor. Tabi bu konuda çıkan en büyük engellerden birisini ise kanun koyucuların ve kamu vicdanını temsil ettiğini varsayan yasal düzenleyicilerin müdahalesı. İnternet sosyalizmi uğrunda milyonlarca insan telef edilmedi, kanlı mücadeleler verilmedi, akıllı, yaratci, her milletten, her kültürden insanlar bu iş için beyin ürünlerini ortaya koydular ve bugünkü sanal dünyayı yarattılar.

Önceki ve Sonraki Yazılar