İZMİR’İN KALBİNDE BİR STAT: ALTAY ALSANCAK STADI

İzmir’de spor gündemi ocak ayı içerisinde oldukça hareketli geçiyor. Göztepe camiasında 26 Ocak’ta oynayacakları Beşiktaş maçı ile yeni stadyumları Gürsel Aksel Stadyumu’na kavuşma heyecanı var. Bizim yazımızın konusu ise İzmir’de futbol oynamanın en bilindik ve en eski adresi olan Altay Alsancak Stadı…

16 Ocak 1914’de kurulan Altay Spor Kulübü geçtiğimiz günlerde 106. yaşını büyük bir heyecan ile kutladı. Gündüz saatlerinde Atatürk Anıtı önünde başlayan etkinlikler, artık gelenekselleşen taraftar yürüyüşü ile devam etti. Kordon’da ve Altay Alsancak Stadı önünde taraftarların meşale gösterileri görülmeye değerdi. Sonrasında ise Altay Sosyal Dayanışma Derneği tarafından Tarihi Havagazı Fabrikası’nda düzenlenen etkinlik de oldukça coşkulu geçti. Bu yıl ki kutlamaların odak noktası ise Altay camiasının artık bir an önce buluşmak istediği evi Altay Alsancak Stadı oldu.

Stadyumlar şüphesiz kentlerin en önemli alanlarından biridir. Benzer işlevli Roma kentleri arenaları yerine artık tüm dünyada spor etkinlikleri yapılan alanlar kentlerin önemli buluşma noktaları arasında yer alır. Ancak Altay Alsancak Stadı’nın önemi bu kadarla sınırlı değil. Uzun yıllar kentin spor kalbi bu alan olmuştur. Kaynaklarda inşa edildiği tarih olarak 1929 yılı (1971 yılında da Mimar İsmail Harbi Hotan tarafından yenilenmiştir.)  geçse de aynı alanda 1900’lü yılların başından beri futbol oynanmaktadır. 1900’lü yılların başlarında Panionios adındaki Rum takımının futbol oynadığı alan daha sonraları İzmir’in Türk, Kürt, Levanten, Boşnak, Musevi, Roman her kesiminin sesi olan Altay başta olmak üzere İzmir takımlarına ev sahipliği yaptı. 2014 yılında depreme dayanıklılık testindeki sonuçlara dayanarak Altay Alsancak Stadı, 2015 yılında yıkıldı. Yıkıldığı dönem aynı alana alışveriş merkezi yapılacağı gündeme gelmiş ve Altay camiası başta olmak üzere, Taraftar Hakları Derneği, Alsancak Stadı’nı Koruma ve Yaşatma Platformu ve diğer İzmir kulüpleri bir araya gelerek AVM yapılmasına karşı direnişe geçmişti. Verilen mücadeleye şuan Yunanistan’da varlığını sürdüren Panionios Kulubü de “ortak kültürel mirasımızın sembolünün yok edilmesine karşı verdikleri mücadelede Altay ve diğer İzmir kulüplerinin yanındayız” mesajıyla destek olmuştu.

Stat içerisinde yapılan forumda Altay Tribünün sevilen simalarından ‘Dede’ Liya Zibil, “Halkın istemediği şeyi halka rağmen yapmazsınız” demişti. Öyle de oldu: AVM projesi rafa kalktı ve alan tekrar stadyum inşaatı için tahsis edildi. Ve İzmir kültür tarihinin bir parçası olan Altay Alsancak Stadı yeniden inşa edilmeye başlandı. Resmi bir açıklama yok ama stadın yeni sezona yetişeceği konuşuluyor.

Bu süre zarfında ise İzmir Büyükşehir Belediyesi 2 yeni stadyum inşa etti. İlki Bornova Doğanlar Stadyumu oldu ve gerçekten Alsancak’ın yıkıldığı, Atatürk Stadyumu’nun ise kulüplerin ihtiyacına cevap veremediği ortamda İzmir kulüplerine ilaç gibi geldi. Diğer stadyum ise tam bir fiyasko! 60 Milyon Lira’ya mal olan ve Tire’ye inşa edilen stadyumu şuan kullanan hiçbir profesyonel kulüp bulunmamaktadır. Bu da ayrı bir yazı konusu olsun…

Bu vesile ile İzmir’in ve Türk Futbolu’nun en önemli kulüplerinden Altay’ın 106. yaşını bir kez daha kutluyoruz. 5 yıl önce verdiği mücadele ile stadyumunu ranta yedirmeyen, İzmir ve Türk futbolu için bu kadar önemli bir kültür mirasını koruyan Büyük Altay camiasının Altay Alsancak Stadı’na kavuştuğu bir yıl olmasını diliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar